Přečteno: Čtenářka

Autor: Traci Chee
Překlad: Veronika Volhejnová
Počet stran: 408
Rok vydání: 2016/ překlad 2018
Datum vydání: 25.1.2018
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Představte si svět, kde je čtení chápáno jako výsada a je povoleno jen hrstce nejmocnějších… Selfia ovládá umění přežít. Poté, co byl její otec zavražděn, ukrývala se totiž společně se svojí tetou Nin v divočině. Naučila se lovit, stopovat a také krást. Když jednoho dne tetu unesou, zůstane sama a začne si klást otázky. Kdo Nin unesl a proč? Souvisí její zmizení s otcovou vraždou a s tím podivným hranatým předmětem, který teta tak pečlivě schovávala? Kniha, kterou však nedokáže přečíst, a záhadný němý chlapec, kterého zachrání před krutým zacházením, se stanou její nadějí. Klíčem k odhalení tajemství jejího světa – a otcovy tragické smrti…

Z mého pohledu...
Zdroj
Abych pravdu řekla, dokud nám tuto knihu nepředstavili na blogerském srazu pořádaném Albatrosmedia, vůbec jsem o její existenci nevěděla. A pravděpodobně i český překlad by šel mimo mě, protože mi z nějakého důvodu připomíná Stránky světa, které mi ještě stále leží doma. Zkrátka jsem se do nich nemohla začíst a tak tu leží a čekají, až na ně přijde chvilka. Někdy.

Bohužel stejně jsem to měla i se Čtenářkou. Ale pěkně postupně.
Ze všeho nejdřív obálka. Tady musím Fragment opravdu moc pochválit, protože je rozhodně hezčí, než ta originální. Když se podíváte na originální obálku, je poměrně tmavá a dost nevýrazná. Zato ta naše už od prvního pohledu naznačuje, že se jedná o knihu o knihách. Páni, existuje vůbec takový název? Teď už asi ano. Dalším velkým plusem po grafické stránce je zpracování knihy vevnitř. Upřímně doufám, že tomu tak bude i v knihách, které vyjdou a budou se prodávat (Já mám reading copy), nicméně kniha v sobě něco skrývá. Slova, vespod stránky. A nebo to nejsou jen slova?

Vítejte ve světě, kde je čtení jakým si privilegiem a číst umí jen ti vyvolení. Kniha je něčím opravdu vzácným a skutečně neobvyklým. Neděsí vás to? Mě ano. Je to ale opravdu krutý svět. A to nejen v tom, že v něm téměř nejsou knihy. Otec hlavní hrdinky jménem Sefia (jak se sakra tohle skloňuje?) je zavražděn. Sefia se tak za pomoci své tety Nin musí naučit žít sama - lovit, krást, stopovat, skrývat se. Zkrátka dokázat přežít v opravdu špatných podmínkách ve světě plném zlých lidí. Co se ale stane, když je Nin unesena a Sefia nachází knihu, kterou teta pečlivě schovávala a opečovávala?

Bohužel musím říct, že mi knížka moc nesedla. Když se podíváte na hodnocení na goodreads, kniha je buď vychvalovaná do nebes, nebo jsou jí uděleny dvě hvězdičky (40%). Já jsem někde mezi a knížku jsem ohodnotila 60%. Ale abych vám to odůvodnila.
Zprvu jsem se do knihy vůbec nemohla začíst. Celé to bylo dost zdlouhavé a knize chybí čtivost. Možná to je autorčiným stylem psaní a přesně tyto ne moc zábavné popisy jsou z nějakého důvodu úmyslné, osobně si ale myslím, že by kniha klidně mohla mít o sto stran více. Některé scény mi připadaly dost natahované, nebo zbytečné.
Samozřejmě autorce nemohu popřít skvělý nápad. A jak už jsem říkala, grafické zpracování je také na jedničku. Doporučila bych ale trochu děj urychlit nebo alespoň přidat ještě nějakou zajímavou linku, které se bude moci čtenář chytit. Nevím proč, ale popravdě mi to trochu připomíná Dívku z inkoustu a hvězd, kde také chyběla větší akce a naopak přebývaly dlouhé popisy.

Na druhou stranu pakliže máte rádi pomalu se vyvíjející fantasy, kniha se vám určitě bude líbit. Mně zkrátka v knize něco chybělo.
Za poskytnutí reading copy mockrát děkuji Fragmentu/Albatrosmedia a věřím, že kniha si své čtenáře najde. Pakliže vás zaujala, měla by vycházet už 25.1.2018.

Komentáře

  1. Pěkná recenze, kniha mě na první pohled zaujala. :) Mimo jiné svou krásnou obálkou (mnohem hezčí než má originál). :)

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená recenze :) Mě kniha hodně láká už jenom kvůli tomu, že je o knihách :) Určitě se na ni chystám, ale mám radši knihy kde je více akce. Tak snad to nebude zklamání :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky