Přečteno: Nikdyuš: Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová

Autor: Jessica Townsendová
Překlad: Vladimír Medek
Počet stran: 480
Rok vydání: 2017/ překlad 2018
Nakladatelství: Albatros
Anotace: Morrigan Crowová je prokletá. Narodila se v ten nejnešťastnější den a všichni ji obviňují, že má na svědomí každou místní pohromu. A co je horší, kvůli kletbě je odsouzena zemřít v den svých jedenáctých narozenin. Pak ale potká Jupitera Northa, podivného muže, který ji dostane do tajemného světa Nikdyuš. Aby tu Morrigan mohla zůstat v bezpečí před hrozivou kletbou, musí najít způsob, jak úspěšně absolvovat zkoušky. Objeví nakonec svůj mimořádný talent? 

Z mého pohledu...
Nikdyuš vám určitě neunikla už jen díky tomu, že je přirovnávána ke knihám Harryho Pottera. A skutečně, mnohé je v knize podobné. Skoro bych řekla, že ze začátku té podobnosti bylo až moc. Ale k tomu se dostaneme.

Kniha vypráví příběh Morrigan, která je prokletá. Kromě toho, že převážná většina místních pohrom, je její chyba, nebo ji z toho alespoň ostatní obviňují, je tu ještě fakt, že Morrigan zemře v den svých jedenáctých narozenin. 
Jednoho dne ale přijde Jupiter a těsně před jistým koncem vezme Morrigan do Nikdyuše, kde ale musí složit čtyři zkoušky - sešitová, lovčí, zkouška strachem a předváděcí zkouška, aby získala v Nikdyuši právoplatně žít, mít domov a možná i trochu obdivu. 
Jak už to tak ale bývá, nic není tak idylické a jednoduché jak to vypadá a Morrigan má před sebou ještě dlouhou cestu plnou kamení.

Abych pravdu řekla, zpočátku jsem zase tak nadšená nebyla. Přeci jenom prvních pár kapitol je opravdu podobných Harrymu Potterovi a měla jsem docela strach, že se v tomto duchu ponese celá kniha a já nakonec budu psát pěkně negativní recenzi. Ne kvůli Harrymu, ale nemyslím si, že by se někdo měl pokoušet psát "druhého" Harryho Pottera. O to ale naštěstí autorce nešlo. Díkybohu.

Nebyla to láska na první pohled, ale nakonec jsem se začetla a potom knížku dočítala tajně pod lavicí ve škole(spíš ne zas tak tajně na lavici, matika je prostě nuda). A díky za to, protože teď můžu psát vcelku pozitivní recenzi. Ale abych to rozebrala.

Svět nebyl zas tak složitý, i když v něm byla spousta věcí žije vlastním životem, a má svá vlastní pravidla, která byste možná nečekali. Zkrátka kouzelný - doslova.
Co se příběhu týče, je určený dětem od devíti let, nicméně jsem si téměř jistá, že si ho zamilují i starší čtenáři. Chvilkami jsem vůbec netušila, co se bude dít a o napínavosti vůbec není pochyb.

Hlavní hrdinka je moc hezky vykreslená a mnohdy jsem se do ní dokázala vcítit. Na svůj věk se dokáže rozumně rozhodovat a věřím, že si ji všichni zamilujete.

To ani nemluvím o nádherné obálce, nebo drobných ilustracích na začátku každé kapitoly.

Hodnotím 80% a rozhodně doporučuji přečíst všem, ať už jste fanoušky Harryho Pottera, nebo ne. Za zaslání mockrát děkuji Albatrosmedia (knížka vyšla pod Knihozemí). 


Komentáře

  1. Pěkná recenze :) Obálka knihy i anotace vypadají skvěle a pokud se kniha podobá (nenapodobuje) HP jsem zvědavá o to víc. :) Jenom ten název mě vždycky praští do očí. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že zprvu mě ten název taky zarazil, ale už jsem si na něj docela zvykla :D
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky