Přečteno: Tisíc dokonalých tónů

Autor: C. G. Drewsová
Překlad: Runka Žaludová
Počet stran: 240
Rok vydání: 2018/ překlad 2019
Nakladatelství: #Booklab
Anotace: Emocemi nabitý příběh o tom, jak se vášeň může změnit v posedlost.

Beck nenávidí svůj život. Nenávidí svoji násilnickou matku. Nenávidí svůj domov. A ze všeho nejvíc nenávidí klavír, na který ho matka neustále nutí hrát. Nikdy nebude hrát tak jako ona – předtím než nemoc ukončila její kariéru a proměnila ji v zatrpklou bytost. Ale Beck je příliš slabý, než aby se matce vzepřel a řekl jí, že jeho vášní je skládání vlastní hudby, protože i sebemenší náznak rebelie by mohl skončit násilím.

Když ale Beck potká August, ulítlou dívku plnou života, energie a optimismu, začne se v něm probouzet láska a najednou uvidí způsob, jak uniknout své bolestné existenci. Odhodlá se však následovat hlas svého srdce?



Z mého pohledu...

Beck to nemá v životě jednoduché - jeho matka (které v duchu neříká jinak než Maestro) ho neustále nutí hrát na klavír, násilím. Beck to nenávidí - nenávidí svou matku a nenávidí klavír. Maestro má ale nutkavou potřebu v něm probudit talent, chce, aby navázal na tradici a započal svou hudební kariéru, stejně jako to udělala ona, dokud ji neukončila nemoc.

Augusta je přesný opak Becka. Nemá téměř žádné starosti, je veselá, má radost ze života a tu chce předávat ostatním. Většinou vidí věci pozitivně a dokáže i z nejhorších dnů vytěžit jen to hezké.

Když se Augusta potká s Beckem, je jí jasné, že je něco špatně a i když to není jednoduché, rozhodne se přijít na to co, a pokud možno Beckovi pomoci. Násilí jeho matky je ale čím dál tím horší a rozhodně to nevypadá, že by se situace zlepšila - spíš naopak.

Sledujeme příběh matky a syna - tyrana a oběti. Autorka nám podává surový příběh psaný mnohdy opravdu stroze. Některé věty se mi zdály zbytečně krátké, klidně by šly spojit do souvětí, ale právě tento styl psaní se skvěle hodí a výborně vykresluje atmosféru příběhu, který Beck prožívá.

Milovat to, co děláme je jedna věc. Svou vášeň přeměnit v posedlost je věc druhá a přesně to je důležité. Nikdy to nenechat zajít tak daleko.
Osobně mi přišlo zajímavé se zamyslet i nad příběhem Beckovy matky. Milovala svou kariéru, milovala hru na klavír a chtěla, aby její syn pokračoval, když ona nemohla. V principu to myslela dobře, chtěla to nejlepší i pro něj, chtěla, aby miloval hudbu a hrál tak dobře a bezchybně, jako kdysi ona. Z lásky se ale stala nenávist, z vášně posedlost. Z matky tyran.

Abych pravdu řekla, takhle mě už nějakou dobu žádná kniha nedostala. Autorka napsala opravdu silný příběh, doplnila ho reálnými postavami a takovou atmosférou, že budete mít pocit, jako byste příběh prožívali současně s postavami.


Hodnotím 95% a rozhodně doporučuji přečíst všem, kdo mají rádi silné, reálné příběhy.
Za zaslání mockrát děkuji nakladatelství #Booklab!

Komentáře

Oblíbené příspěvky