Přečteno: Na co slova nestačí

Autor: Brigid Kemmererová
Překlad: Helena Šváchová
Počet stran: 360
Rok vydání: 2018/ překlad 2020
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Rev Fletcher bojuje s traumaty z minulosti. S adoptivními rodiči po boku se mu to daří… ale s dopisem od jeho násilnického otce se vše vrátí. Emma Blueová radši programuje vlastní počítačovou hru, než aby čelila rozpadajícímu se manželství svých rodičů. Jenže ji kontaktuje online troll, kterého se začne bát. Když se Rev a Emma potkají, zatouží sdílet svá tajemství. Věci však začnou být nebezpečné – a jejich vzájemná důvěra projde tím nejtěžším testem.

Z mého pohledu...
Brigid Kemmerer už všichni určitě znáte z knihy Dopisy ztraceným, která u nás vyšla v březnu 2019. Po přečtení jsem je hodnotila 85 % a věděla jsem, že jestli u nás autorce vyjde něco dalšího, knihu si moc ráda přečtu. 
Letos jsem se díky Albatros Media dostala k reading copy Na co slova nestačí (která na Dopisy volně navazuje, ale lze ji číst samostatně) a tak mám pro vás recenzi už teď.
Knížka oficiálně vychází 24. 9. 2020, takže si ji nezapomeňte pořídit!

Rev Fletcher je kluk, kterého nepotkáte jinak než v mikině s dlouhým rukávem a kapucou na hlavě. Má víc než dost traumat z minulosti a navíc se mu ozval jeho násilnický otec, kterému byl odebrán. 

Druhá hlavní postava, Emma Blueová, vymyslela vlastní počítačovou hru, které věnuje spoustu času. Kromě rozpadajícího manželství jejích rodičů ji ale trápí i neznámý muž, který ji skrze sociální sítě nadává a vyhrožuje. 

Když se tihle dva potkají, je jim jasné, že jsou na tom podobně a vycítí, že by se měli vzájemně svěřit.

Hlavní hrdinové nejsou to jen dvě postavy z knihy - autorce věříte, že tohle se skutečně odehrálo a postavy působí reálně. Každá má svůj příběh, svou minulost. Emmu i Reva si každopádně zamilujete a nebude vám jedno, co se s nimi děje.


Autorka vypráví opravdu silný a emotivní příběh. Sama jsem měla v některých částech co dělat, abych vůbec četla dál a bylo to pro mě hodně náročné čtení. 

Vzhledem k postavě Emmy se v příběhu často vyskytují moderní techologie a autorka tak trochu varuje před jejich nebezpečím. Mimo to jsou některé části psané ve zprávách a emailech, což trochu ozvláštní  text a o to rychleji příběh ubíhá. 

Původní česká obálka krásně ladí k obálce Dopisů - jednoduchá, ale hezká. Pro porovnání přidávám i zahraniční obálky, které jsou za mě trochu hezčí (hlavně ta bílá), každopádně česká s nimi je srovnatelná a určitě se povedla. 

Na co slova nestačí jsem si užila snad ještě víc, než Dopisy ztraceným. Rozhodně je to mnohem silnější a emotivnější příběh. K přečtení bych vám ale určitě doporučila obě dvě. Zároveň si myslím, že knihu ocení i mnohem stařší čtenáři, než jen skupinka YA.

Hodnotím 95 % a za poskytnutí reading copy k recenzi mockrát děkuji Albatros Media!

Komentáře

  1. Obě knihy mě lákají a díky tomu, že je vídám téměř všude a velká většina hodnocení je opravdu pozitivní, nejspíš si je v brzké době pořídím. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky