Postcrossing - pohlednice z druhého konce světa

Ahoj všichni!
Dnes tu pro vás mám článek, který jsem dávala dohromady asi milion hodin, ale věřím, že spoustě z vás pomůže. Totiž, když jsem přemýšlela, jestli začít s Postcrossingem, nebyla jsem si vůbec jistá a proto jsem hledala po internetu názory, rady a tipy do začátků. Něco málo jsem našla, ale na některé věci jsem musela přijít sama. Proto se vám teď pokusím všechno shrnout a přidat pár tipů do začátků.

Asi ze všeho nejdřív bych vám asi měla vysvětlit o co se jedná.
Zjednodušeně, stránka na kterou se zaregistrujete, dostanete adresu a na tu pošlete pohled. Důležité je, že pakliže vyloženě nezaškrtnete, že si to přejete, pohledy budete posílat i dostávat z jiných zemí, než ve které bydlíte. Odešlete pohled a jakmile dotyčnému přijde, dostanete upozornění emailem a uvolní se vám další adresa. Zároveň se dostáváte do databáze, kde někdo další dostane vaší adresu, aby vám poslal pohled. Tímto způsobem dostáváte pohledy z různých konců světa a také je posíláte do
různých zemí.

                                         Registrace
Na stránce postcrossing.com kliknete na sign up a vyplníte své uživatelské jméno, heslo, zemi ve které žijete, email a adresu. Pomocí emailu potom registraci potvrdíte a mělo by vás to vrátit zpět na stránky postcrossingu. Teď je ještě dobré vyplnit informace na profilu. Důležité je vyplnit jazyk, kterému rozumíte, nebo ve kterém chcete, aby vám pohlednice chodily a něco o vás. To samozřejmě vyplňovat nemusíte, ale je dobré napsat, jaké pohledy se vám líbí a něco, na co lidé můžou reagovat (např. co děláte ve volném čase). Z vlastní zkušenosti mohu říct, že to ostatním dost usnadní práci, ale k tomu se ještě vrátíme. Úplně dole potom máte rámeček s názvem your postcrossing options a na ten si dejte pozor. Pakliže zaškrtnete první možnost tak jako ze začátku já, znamená to, že všechny pohledy vám půjdou do stejné země, takže například dostanete pět adres do Ruska, tak jako nejprve já.

Adresy
Pakliže už jste zaregistrovaní a máte vyplněné údaje, můžeme se vrhnout na adresy.
Po levé straně obrazovky, jak je ten modrý rámeček kliknete na druhou kolonku - send a postcard.
Na začátku jich myslím můžete dostat pět, to se ale počtem poslaných pohledů navyšuje. Zaškrtnete, že souhlasíte a dostanete svou první adresu. Tato adresa vám během chvilky přijde i na email, společně s tzv. ID, což je kod pohlednice, podle kterého potom dotyčný vaší pohlednici zaregistruje do systému a vy tak zjistíte, že v pořádku dorazila. Doporučuji si adresy přepisovat někam do sešitu, abyste si potom mohli odškrtávat, které pohledy už došly.

Pohledy
Častou otázkou je co vlastně psát na pohled?
Ze všeho nejdříve nesmíte zapomenout na již zmiňované ID a nejlepší je napsat ho dvakrát pro případ, že by z nějakého důvodu jedno nešlo přečíst.
Teď se dostáváme k tomu, proč je dobré, když o sobě něco napíšete- usnadníte druhému práci s vymýšlením co psát na pohled, protože bude moct zareagovat na to, co jste o sobě napsali. Pakliže ale i tak narazíte na někoho, u koho nemáte na co reagovat napište například: co rádi děláte, proč jste vybrali zrovna tento pohled, jaké je u vás počasí, jaká je vaše oblíbená písnička...
Osobně na konci vždy píšu : Best wishes and Happy Postcrossing!
A když už opravdu nemáte co psát, volné místo můžete zaplnit například samolepkami.

Co se známek týče, nedávno je opět zdražily a tak teď posílání po Evropě stojí 25 Kč a do Zámoří 32 Kč.

Ze začátku jsem také měla problém s tím, kde pohledy kupovat. Uznejte sami, v papírnictví toho moc nemají a nikde jinde také ne. Dlouho jsem nemohla po internetu nic najít, ale v poslední době se mi zalíbily  eshopy Pohledy.cz a Pohlednice TaP, kde mají krásné pohledy a veliký výběr.


Zdroj

A pakliže se ptáte, jestli s Postrcossingem začít, určitě neváhejte a začněte.  
Nevím jak to vidíte vy, ale podle mě mají pohledy své kouzlo a sbírat pohledy z různých koutů světa mi připadá skvělé.
Článek vám prokládám mými oblíbenými pohledy.

A co vy? Zapojili jste, nebo přemýšlíte, že byste to zkusili?

Komentáře

  1. Zrovna mi přišel pohled z Moskvy, ja zítra posílám do Taiwanu, USA, Německa, UK a Ruska.. našla jsem si takhle i fajn kamarády:) moc hezký článek ^^
    http://elytychenko.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. O postcrossingu jsem už hodně slyšela, ale pořád váhám :D Myslím, že bych po chvíli zapomněla ty pohledy posílat nebo bych byla líná zajít na poštu (výmluvy, jojo). Každopádně to je samozřejmě super věc a ikdyž si myslím, že já s ní nikdy nezačnu, myslím, že si ji oblíbí/oblíbilo hrozně moc lidí! :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  3. Já o Postcrossingu uvažuji už dlouho, teď jsem se registrovala :)
    Jen nevím jak s tou angličtinou :/

    vsechno-a-nic1.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej mezi odesílateli pohledů :D S tou angličtinou se neboj, nikdo neřeší jestli máš někde chybku a nikdo neumíme perfektně anglicky, pakliže to není náš rodný jazyk :) Hodně štěstí a mnoho krásných pohledů...
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky