Co mi vadí na ostatních blozích

Ahoj všichni!
Už nějakou dobu nevyšlo nic jiného, než knížky a tak jsem se dnes rozhodla vám sepsat věci, co mi na ostatních blozích vadí. Neberte si to nikdo osobně, je to jen můj názor a myslím to celkově na českou a slovenskou blogovou scénu.

První věcí, která mě dokáže rozčílit je změna kurzoru.
Dobře, pakliže si dáte jinou šipku, jsem schopná to skousnout, ale když má někdo místo šipky srdíčko, je to moc. Šipka má být šipka, né poletující motýlek, který vám brání ve čtení, protože se pořád hýbe.

Písmo
Já chápu, že když si někdo změní písmo, chce být originální a odlišit se od 99% blogů. Ale odlišit se dá i jinak a když písmo ani nepodporuje háčky a čárky a má všude samé vlnky a ozdůbky, je to možná tak hezké na pohled, ale rozhodně se v takovém písmu nedá číst.



Reklama na facebook stránku
Sama o sobě by mi ani tak nevadila a pakliže si dáte někam na stranu ikonu, jako to mám já, neřeknu ani slovo a ráda se na facebook přidám, pakliže mě blog zajímá. Nepochopím ale, proč si někdo dá vyskakovací reklamu na blog tak, že sotva ho otevřete, vyskočí vám přes celou obrazovku ať se přidáte na facebook. Potom už blog rovnou zavírám. Nebudu se přidávat na facebook po dvou vteřinách, kdy jsem si stihla přečíst jen nadpis...

Hudba v pozadí
Na co? Když budu chtít u článku poslouchat písničky, pustím si je ne YouTube, ale člověka dokáže dost naštvat, když má otevřených deset "oken" a najednou z jednoho začne hrát hudba. Zaprvé je to zbytečné a zadruhé, nikdo nechce hledat odkud ten zvuk vychází.

Moderované komentáře
Nevidím důvod moderovat si komentáře. Každý má kladné i záporné komentáře a tím, že si je moderujete a ty negativní nezveřejníte si v ničem nepomůžete. Navíc, když člověk zjistí, že bude muset počkat, až někdo přijde a povolí jeho komentář příště se na to radši vykašle a nic komentovat nebude.

Anglické nadpisy na českém blogu
Zaprvé, proč dávat anglický nadpis českému článku? A zadruhé, stejně vám to žádné zahraniční čtenáře nepřinese, když nebudou rozumnět celému článku a dokážou si přečíst jen nadpis.

"Ahoj, hezký článek, tady je můj blog"
Tohle je poslední věc, která mě v poslední době dost rozčiluje. A řeknu to upřímně, když mi někdo okomentuje článek a je to k tématu, nevadí mi, když zanechá svůj blog a ráda se na něj podívám. A to dělám, i když odkaz nezanecháte. Zatím vás tu není tak moc, že bych to nezvládala a tak si vaše blogy ráda otevřu a přečtu si něco. Když je komentář rozumný.
Nepochopím ale někoho, kdo si článek ani nepřečte, jen přijde napíše "Hezký článek, tady je můj blog" a zase odejde. A naprosto narovinu, já ty blogy neotvírám. To že mi pochválíte článek je sice hezké a potěší mě to, ale když si jen děláte reklamu na svůj blog a pomalu ani nevíte o čem článek byl...

To by bylo všechno k věcem, co mě na ostatních blozích štve. Samozřejmě nikdo nejsme dokonalý a i já mám občas v článku chybu, nebo něco podobného. Nicméně se snažím vyvarovat alespoň těm věcem, které mi vadí u ostatních...
A co na blozích vadí vám?

Komentáře

  1. Máme to úplně stejně :) jen bych přidala ještě fotku v pozadí, když je popředí průhledné, pak se to špatně čte - vadí mi rolovat tak, aby mi pozadí nerušilo text. Taky mě štve moc malé písmo a bílé písmo na černém pozadí - obecně prostě špatně čitelné věci. Většinou se pak nenamáhám číst, když je to pro mě nepříjemné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář!
      S tím bílým písmem na černém pozadí máš pravdu, to mě také štve..
      N.

      Vymazat
  2. Já mám třeba moderované komentáře z důvodu toho, abych měla přehled o nových komentářích. Když někdo komentuje starší článek nemám v tom pak přehled. Takhle vidím každý nový komentář a nemusím to složitě hledat a orientovat se v tom, který komentář jsem už četla a který ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak alespoň máš rozumný důvod :) Mně chodí upozornění na email...
      N.

      Vymazat
  3. Presne! Anglické názvy sú smrť! Najhoršie sú všetky tie "Back to school" "HAUL" "GRWM" (seriously?! :D grwm nenávidím ani na youtube u anglicky hovoriacich youtuberoch. dajte si námahu používať slová, je to blog, nie smska!) a podobné.
    Vyskakujúce reklamy na čokoľvek, všade, nielen na blogoch, ma automaticky donútia to vypnúť (jedine ak je to -x% na nákup).
    Tie kurzory sú podľa mňa veľmi trápne. Mám svoj počítač nastavený po svojom a nenávidím, keď mi to mení kurzor.
    Ešte som chvalabohu nevidela blog, ktorý by mi začal hrať hudbu :) Ale som veľmi rada, že nie som jediná, čo to takto vníma.

    Ďalšia vec je, keď sú tam tri vety (aj tie sú zvyčajne identické s obsahom názvu a s celým popisom počas zdieľania na Facebooku alebo kdekoľvek inde) a 10 obrázkov. Vážne, ak niekto nazve článok "Môj letný outfit", napíše k tomu "V tento krásny deň som sa rozhodla obliecť si toto. Užívate si leto ako ja?" a pridá desať fotiek o sebe - eeeeh, počula si už o instagrame? je moja prvotná a posledná reakcia pred zatvorením. Na fotografické blogy existujú témy a outlines, ale vybrať si textový blog ako tému a pridávať len fotky je amatérske aj keď sú fotky profesionálnymi. Fotoblog nech vyzerá ako fotoblog. A aj v takom prípade je treba vedieť, čo k fotkám dodať. Zopár ľudí to robí dobre, ako Fresshion alebo TheDominika či Farebný svet. :)

    Keby náhodou máš chuť na blog s textami a bez reklamy či podmazu, zavítaj aj na môj. timkablogblog.wordpress.com

    PS To pozadie je mega! Marble v tejto farbe je veľmi upokojújúce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejprve chci poděkovat za asi nejdelší komentář v dějinách tohoto blogu! Udělal mi radost.
      To že mi na blogu začne hrát hudba se mi stává celkem pravidelně a upřímně mě to dost rozčiluje. A s těmi fotkami máš pravdu. Tak alespoň to nazvu "fotočlánek", aby bylo jasné, že bude málo textu a více fotek. Na blog se moc ráda podívám, mimochodem máš taky super design :)
      Díky!!!
      N.

      Vymazat
  4. annakrat.blog.cz

    Já hudbu v pozadí používá u článků, u kterých si myslím, že se to hodí - respektive, můj blog je o mně a jestli chce čtenář více nahlédnout do mého života a mně, chci mu to dopřát i v podobě hudby :). Jinak ale povětšinou souhlasím!

    OdpovědětVymazat
  5. Tyhle články mě vždycky baví číst, ani nevím proč - no, naštěstí by se mi nestalo, že bych něco z toho dělala i já :D Ale tak taky napíšu delší komentář :)
    Ta změna kurzoru a hudba mě na normálním blogu taky moc nebere - prostě se to tam nehodí, jediné, kde mi to nevadí je tumblr - jenom blog s obrázky, tak tam mám i já hudbu danou, protože se mi to k tomu stylu blogu hodí. No, kurzor jsem tam kdysi měla taky změněný a taky mi to tam nijak nevadí. Každopádně na klasický blog? Rozhodně ne.
    Písmo. Na blogu je hlavní, aby šel přečíst obsah. Což by mělo být logické, ale i přesto si někteří nastaví nějaké ozdobné písmo, které navíc ani nepodporuje čárky a háčky :D Takové blogy hned zavírám.
    Facebook. Tohle moc nechápu. Když si rozkliknu nějaký blog poprvé, tak přece hned nebudu dávat lajk na fb :D Navíc blogy sleduju nejvíc přes GFC. Já mám dané sociální sítě v menu a ten, kdo chce, tak si to najde. Nebo občas v nějakém článku zmíním, hele, mám i fb stránku pro blog, kde přidávám aktuální věci. To mi přijde normální, ale tohle mě taky štve.
    Moderované komentáře. Jediné, kdy je to fajn, když je nějaká soutěžní otázka, tak samozřejmě - aby se nedaly opisovat komentáře. Jinak - v žádném případě. Já osobně tohle vůbec nechápu, však i kritika je důležitá, jasně pokud se tam najde nějaký spam, tak je to nepříjemný, ale vždycky se to dá smazat, ne? Není to přirozený.
    Ty anglické nadpisy mi mnohdy ani nevadí. Třeba u fotek, outfitů apod. mi to nevadí, nebo u něčeho podobného. U čeho mi to vadí - normální články, třeba kdybys ty tenhle článek pojmenovala v angličtině, tak by to nedávalo smysl. Přesto mi to nějak nevadí, prostě něco zní líp v angličtině a já osobně mám tenhle jazyk ráda - beru to jako osobní volbu, někomu se to na jeho blogu líbí, někomu ne, je to jeho blog, jeho volba. To bych tak nehrotila. Jak se to furt probírá ve skupinách na fb, tak mi to přijde spíš vtipné.
    Já kdysi psala článek Typy komentářů na blozích nebo tak nějak a tenhle typ se tam taky objevil. V podstatě máme stejný názor. Když mám čas, tak si zpětně pak prohlížím blogy těch, co mi okomentovaly články - ten, který mě zaujme, ten si pročtu, okomentuju apod. A nemusí to ani zmiňovat. Naštěstí se mi už hodně dlouho nestalo, že by mě někdo v komentáři zval jen na jeho blog.
    No, v mnohém jsme se shodly, ale ve výsledku - ať si každý píše blog, jak chce, hlavní je, aby autor s ním byl spokojený. A když mě se nelíbí, tak já asi nejsem ten čtenář, pro kterého byl obsah tvořen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář!
      Ani nevím, kde začít.
      S těmi blogy zaměřenými na fotky máš pravdu, tam hudba ani tak nevadí. Co se ale anglických nadpisů týče, když je o třeba slovo outfit, které se normálně v češtině používá, nevadí mi to. Přesně jak říkáš, například u tohoto článku by to divné bylo.
      N.

      Vymazat
  6. Na hudbu ani změněný kurzor jsem zatím nikde nenarazila (bude to předpokládám tím, že vyhledávám v podstatě jen knižní blogy), ale kdyby ano, taky by mi to lezlo na nervy. To samé facebook.
    Moderování komentářů. Nechápu, nechápu a ještě jednou nechápu. Vždyť se to dá nastavit tak, aby po každém komentáři došel email. Takže článek může být starý třeba rok a já se to dozvím. Světlý text na tmavém pozadí se mi taky nečte zrovna dvakrát dobře a celkově dávám přednost světlým a jednoduchým designům (když už jsme u toho, tvůj se mi moc líbí :)).
    Ten poslední bod... když jsem začínala blogovat, slíbila jsem si, že se k něčemu takovému nikdy nesnížím.
    Co mi pak ještě docela dost vadí, je, když jsou (zvlášť v knižních) článcích chyby typu "knihy se mi líbili" a chyby celkově. A pak ještě čárky ve větách bývají docela problém, co si tak všímám. Dokonce jsem narazila na (knižní) blogerku, která je pro jistotu nepoužívá skoro vůbec. Fakt se to blbě čte.
    Jo, a ještě spoilery! Ty jsou myslím kapitola sama o sobě. Ale naštěstí musím říct, že se s nimi v poslední době setkávám jen minimálně (jestli to nebude tím, že komentáře na Databázi už prakticky nečtu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář!
      Hudbu už jsem viděla i na knižním blogu...
      Máš pravdu, chyby mi také dost vadí.. Nebo když někoho v komentáři opravím a on aniž by odepsal si tu chybu v článku opraví a dělá, jako že nic.
      N.

      Vymazat
  7. ´Uf, docela jsem se bála, že zde najdu něco, co zrovna na blogu mám já :D Naštěstí ani jednu věc nesplňuji :) Musím ale říct, že některé věci, co jsi uvedla, mi také dost vadí... Nejvíc asi to písmo, kdy kvůli špatně zvolenému fontu je všechno ve velikosti třeba 12 a jen písmena s čárkou či háčkem jsou jakoby větší a navíc s jiným fontem :/ Trochu to pak kazí čtení :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Nene, tvůj blog pravidelně sleduji a líbí se mi.
      Díky za komentář!
      N.

      Vymazat
  8. Ještě mi docela vadí vynucování si odběratelů v soutěžích (tak to aspoň vnímám). Takže když v pravidlech soutěže narazím na povinné sledování (většinou to bývá hned první bod), zavírám stránku. Blogy, které sleduji, sleduji proto, že mě něčím zaujaly a ne proto, že to po mě někdo chtěl. Proto jich taky sleduju tak málo. A proto ve svých soutěžích tuhle podmínku nemám. A proto mě taky sleduje tak málo lidí =D Ale z každého, kdo se sám rozhodne mi ten odběr dát, mám o to větší radost, protože (si aspoň namlouvám) ho opravdu zajímá to, co píšu, protože ho to zajímá a ne proto, že by mohl vyhrát knížku. V poslední době se setkávám s tím, že: "Soutěž je určena hlavně mým pravidelným čtenářům, proto je povinné sledování podmínkou pro účast v soutěži." Vždyť ti pravidelní čtenáři (kteří blog opravdu navštěvují) se přece můžou v případě zájmu zapojit i bez téhle (dle mého názoru nesmyslné) podmínky, ne? Na závěr si ještě neodpustím malou otázku: Jsem pravidelný čtenář, když kliknu na příslušné tlačítko, ale na blog víckrát nepáchnu, nebo jsem pravidelný čtenář, když jsem sice na žádné tlačítko neklikla, ale můj komentář je vidět pod většinou příspěvků?
    Pokud se na blog vracím opakovaně, je jen otázka času, kdy ten odběr dám. Ale nejdřív mě blog musí oslovit. Blog, nikoliv bloger. Další věcí, o které bych se tu mohla rozepsat, je "pojďme se vzájemně sledovat". Pokud mě začne sledovat někdo, koho sleduju, mám z toho samozřejmě radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda. Takoví odběratelé jsou pak stejně k ničemu, když blog sledují jen kvůli soutěži a ani nečtou články. Vzájemné sledování? Na co proboha? Stejně to nijak nepomůže ani nezvýší sledovanost...
      N.

      Vymazat
    2. Taky si říkám, k čemu to je...

      Vymazat
  9. Pekne zhrnuté :) Vadí mi asi všetko, čo si napísala, no na posledný bod mám doslova alergiu, tiež takéto odkazy neotváram a je mi trápne aj za pisateľku :D pekný deň :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mluvíš z mé temné duše. Ještě bych tam přidala ty giveaway, a byl by to dokonalej seznam věcí, za kterých bych vraždila. A ten Facebook jasně vede.

    OdpovědětVymazat
  11. Rovnaké veci dokážu od čítania odradiť i mňa. Písmo, ktoré sa ťažko píše, poprípade ak je svetlé na bielom podklade a ja musím žmúriť oči aby som niečo prečítala, poprípade nejaký brutálne vyumelkovaný podklad, a slová sa nedajú poriadne rozlúštiť. Ale čo ma asi tak najviac dokáže nasrdiť, a to vravím stále a stále dookola, je neodpovedanie na komentáre. Ako si tak brúsim po nových blogoch a zanechávam komentáre hore dole, viackrát sa mi stalo, že na nich ľudia neodpovedali. A to vôbec nemyslím komentáre typu ahoj, "krásny článok juk na môj blogýsek", myslím ako fakt masakrálny komentár môjho typu a odpoveď nič. Ja to beriem ako neváženie si čitateľov. A viackrát sa na blogu neobjavím, čo aký super úžas článok je. Reklamy ako také nejako prehliadnem, ak mi nevyskakujú jak šialené, pri klikaní po článkoch. To odchádzam. A o angličtine ani nehovorím, keďže moja znalosť ostáva pri yes, no, fuck... takže nerozumiem ani ň. Tým pádom, nula bodov. Ak to samozrejme nie je aj anglický blog, pretože verím, že veľa mladých sa chce presadiť aj v zahraničí. Tak to potom áno, nemám proti tomu nič. Ale ak píše pre nás, ľudí slovákov a čechov, tak nech píše aby sme mu rozumeli.
    Ja osobne skôr použivam čechizmy a poprípade nárečové slová, ale vždy len tak, aby to bolo v rámci zrozumiteľnosti.
    A o chybách, či čiarkách a bodkách sa radšej ani nebudem zmieňovať. Ak niekto bíva nahnevaní na systém, a chodí vo voľnom čase na ribi, tak ma až mrazí. Také drobné chybičky sa prehliadnuť dajú, ale fakt som sa stretla s takou gramatickou šlamastikou že až. A to nie som Češka, ale i v takých článkoch sa mi až panenky pretáčali.
    Všetko ostatné je zvládnuteľné, dokonca si celkom rada prečítam aj začínajúcich blogerov, ktorých články nemajú ani hlavu či pätu, alebo ktorí recenzujú typom: pekná kniha, pekný obal... nejako sa začať musí. Ale keď tak bude písať aj po dvoch, troch rokoch, asi sa tam už vracať nebudem.
    A ešte mi trochu vadí kopírovanie článkov a vydávanie za svoje. Nedávno sa to na FB rozoberalo, a to je ako fakt už silný masaker. AK nemám o čom písať, tak nepíšem. Každý ma tu tam blog. Nie každý deň je sviatok a nie stále dôjde nejaký námet na článok, tak silou mocou to nesúrim. Radšej počkám. Inšpirovanie mi nevadí, i ja sa párkrát nechám inšpirovať, ale stále napíšem od koho.
    Takže tak

    OdpovědětVymazat
  12. S většinou musím souhlasit. Se změnou myši v jiné zvířátko jsem se na blogu zatím nesetkala, ale bratr na rodinném počítači nastavil jako kurzor dinosaura, takže vím, jak to umí být otravné. Moderované komentáře mi až tak nevadí, ale asi by to pro autoři měli mít pádný důvod. Moderovat komentáře prostě jen tak preventivně, i když má člověk jeden komentář za měsíc, opravdu nemá smysl.
    Jedna věc, slovo "pakliže" je příšerné :D
    Druhá věc, krásný design, to ty sama? S platformou blogger v tomto ohledu zatím dost bojuju, tak by mě zajímalo, jak se dá něco takového stvořit.
    x
    www.introvertnisvet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, dinosaurus by mě dost naštval. Na druhou stranu dobré, že to bratr umí změnit, já třeba ne :D
      Díky za pochvalu, ano, já sama a ani jsem toho nemusela moc udělat- je přímo z bloggeru :) Klidně napiš na email a ráda poradím, když budu vědět jak.
      N.

      Vymazat
  13. Takovéhle články pokaždé otvírám, alespoň vím, čemu se vyvarovat :) Jiný kurzor než klasiku nemám ráda, přijde mi, že některé strašně ujíždí, špatně se mi s nimi kamkoli kliká. Písmo čtu ráda takové, které se číst dá ( u sebe musím znovu upravit, zjistila jsem dnes, že některá písma se mi ukazují v jiném fontu, i když jsem myslela, že když jsem v neděli blog upravovala, upravovala jsem správně i písmo). Reklama na facebook stránku- když tam skočí jednou, tak to ještě nějak překousnu, ale když mi naskočí při každém kliknutí, tak z blogu radši uteču pryč. Na hudbu jsem zatím nanarazila, a jsem ráda, vadila by mi. Moderování komentářů- to zas tak neřeším, ale na svém blogu je moderované nemám. Názvy mám také radši české. A poslední věc co píšeš- mám ráda, když ten, kdo mi okomentuje blog zanechá odkaz na svůj blog, ale nevnucuje mi ho.Také odkaz na svůj blog ke komentářím přidávám, ale dám ho nakonec,a pokud někdo chce, podívá se, pokud ne, nevadí, i kdybyc to věděla předem, že se mi na blog nepodívá, pokud mě článek zaujme, okomentuji ho. Hezký článek se dá napsat ke všemu, ale k čemu takový komentář, když je to jen propagace blogu, a článek třeba vůbec nezaujmul? Radši míň komentářů od lidí, které blog zaujme, než mít komentářů tisíc, ale které nejsou pořádně k tématu.
    melisinblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za komentář.
      Máš pravdu, takové články také ráda otevírám a čtu :)
      Nemám co dodat, myslím, že se většina blogerek se shoduje na tom samém.
      N.

      Vymazat
  14. Takovéhle články pokaždé otvírám, alespoň vím, čemu se vyvarovat :) Jiný kurzor než klasiku nemám ráda, přijde mi, že některé strašně ujíždí, špatně se mi s nimi kamkoli kliká. Písmo čtu ráda takové, které se číst dá ( u sebe musím znovu upravit, zjistila jsem dnes, že některá písma se mi ukazují v jiném fontu, i když jsem myslela, že když jsem v neděli blog upravovala, upravovala jsem správně i písmo). Reklama na facebook stránku- když tam skočí jednou, tak to ještě nějak překousnu, ale když mi naskočí při každém kliknutí, tak z blogu radši uteču pryč. Na hudbu jsem zatím nanarazila, a jsem ráda, vadila by mi. Moderování komentářů- to zas tak neřeším, ale na svém blogu je moderované nemám. Názvy mám také radši české. A poslední věc co píšeš- mám ráda, když ten, kdo mi okomentuje blog zanechá odkaz na svůj blog, ale nevnucuje mi ho.Také odkaz na svůj blog ke komentářím přidávám, ale dám ho nakonec,a pokud někdo chce, podívá se, pokud ne, nevadí, i kdybyc to věděla předem, že se mi na blog nepodívá, pokud mě článek zaujme, okomentuji ho. Hezký článek se dá napsat ke všemu, ale k čemu takový komentář, když je to jen propagace blogu, a článek třeba vůbec nezaujmul? Radši míň komentářů od lidí, které blog zaujme, než mít komentářů tisíc, ale které nejsou pořádně k tématu.
    melisinblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky