Kostel sv. Jiří v Lukové

Ahoj všichni!
Prázdniny už sice končí, ale v cestování budeme pokračovat. Dnes navštívíme kostel sv.Jiří v Lukové, který je zajímavý především sádrovými sochami duchů. Rozhodně tam nejsou bezvýznamně, váže se k tomu trocha historie.
V 90. letech 19. století v Lukové žilo 108 obyvatel německé národnosti a 19 české. Ovšem po roce 1945 muselo tehdejší německé obyvatelstvo odejít a kostel nechat tak, jak byl. Kostel procházel vším možným včetně požáru a zříceného stropu. V současné době se šetří peníze na opravy kostela. A k tom napomáhá výstava, tedy sochy duchů, od Jakuba Hadravy.





Sochy jsou v podstatě všemožné záclony, prostěradla a další látky namočené do sádry. Autor je pokládal na své "pomocníky", kteří půl hodiny seděli a čekali, až sádra zatuhne. Poté se z nich látka sundala a zůstala v podobě, v jaké je vidíme dnes.



Některé sochy jsou i natřené fosforeskujícími barvami, takže v noci svítí. Jinak pro návštěvu je nutná domluva předem a je zde možnost i večerních prohlídek. Na závěr přidávám ještě několik fotek.






Opravdu skvělý, tajemný a trochu děsivý výlet. Mohu jedině doporučit!

Komentáře

  1. O tomhle místě vím, ale nikdy jsem tam nebyla. :) Ale jako už ty fotky mě děsí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve skutečnosti to ani tak moc děsivé není, kostel se sochami, ale děsivá podle mě bude ta večerní prohlídka, když je to nasvícené. A fotky jsou samozřejmě upravené, ta černobílá dělá dost.. :)
      N.

      Vymazat
  2. Tam chci už asi půl roku :D Vypadá to prostě skvěle <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam také dříve chtěla, pak jsem to nějak vypustila a teď jsme byli v okolí :)
      N.

      Vymazat
  3. Páni, i ve dne bych se bála. Nicméně krásný nápad :) !
    http://gingerjannie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky