Přečteno: Harry Potter a prokleté dítě

Autor: J.K.Rowlingová, John Tiffany, Jack Thorne
Napsal: Jack Thorne
Počet stran: 429
Rok vydání: 2016/ překlad 2016
Nakladatelství: Albatros
Anotace: OSMÝ PŘÍBĚH.
O DEVATENÁCT LET POZDĚJI...
Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší.
Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o něž nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: Temnota vyvěrá někdy z nečekaných míst.
Divadelní hru Harry Potter a prokleté dítě na námět J.K.Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thorna napsal Jack Thorne. Je osmým příběhem ze série o Harrym Potterovi  a zároveň prvním, který se oficiálně dočkal divadelního zpracování. Toto zvláštní vydání pracovního scénáře přináší příběh Harryho Pottera, jeho příbuzných a přátel čtenářům po celém světě záhy po světové premiéře, která se konala 30. července 2016 na londýnském West Endu. 

Z mého pohledu...
Znáte to, kamarádka vás přemluví s ní jít do knihovny, i když vlastně vůbec nechcete. Následně se tedy rozhodnete jít, ale jen pod podmínkou, že
si víc než jednu knihu nepůjčíte. Závěrem toho je, že se o hodinu později vracíte s náručí plnou knih a sami sebe se ptáte, jak se to vlastně stalo... A takhle nějak jsem přišla k osmému dílu Harryho Pottera. Naprostým nedopatřením. Ale co si budeme nalhávat. V knihovně mají všechny Pottery buď neustále vypůjčené, a nebo tak rozpadlé, že se je bojíte vzít do ruky, aby se nerozsypali na jednotlivé stránky. A mezi všemi těmito rozpadlými knihami najednou leží dvě úplně nová vydání knihy, která má na obale zlatý proužek a blyští se jako ten nejjasnější diamant. Copak jsem jí tam mohla nechat? Máte pravdu, nemohla. A i když jsem žádný scénář vlastně číst nechtěla, nebylo to tak špatné, jak jsem předpokládala.
Teď už ale k samotné knížce.
Předem říkám, že nemám přečtené všechny díly. Skončila jsem u třetího a dál se nedostala. Opravdu bych na chvíli potřebovala zastavit vydávání nových knížek. Nicméně z prvních tří dílů jsem byla nadšená a vždy jsem se těšila, jak dopadne ten další. Děj byl nepředvídatelný a vždy jsem objevila něco nového. 
To se ale o této knize moc říct nedá. Na jednu stranu ano, je zajímavé číst v podstatě scénář a rozhodně to není jenom nějaká obyčejná kniha. Po dějové stránce by se toho ale dalo spoustu vylepšit. Konec se dal lehko odhadnout a kdo je hlavní padouch bylo jasné skoro od začátku. Skoro bych řekla že autorka má rozhodně na víc, než napsat knihu o hádkách mezi otcem a synem a o jednom lehko porazitelném padouchovi, kterého všichni odhalili hned co se objevil. Zkrátka, kapitola Harryho Pottera měla zůstat otevřená tak, jako byla doposud. Netvrdím, že divadelní hra nemohla být zajímavá, ale rozhodně jsem ráda, že jsem knihu měla jen z knihovny, kam jí zase brzy vrátím a budu žít s pocitem, že jsem neutratila zbytečně 400 Kč za něco, co za to nestojí. 
Hodnotím 60% a doufám, že mě milovníci Harryho Pottera nebudou chtít ukamenovat :)
Teď mě zajímá váš názor, všude jsou samé kladné recenze, takže co si o tom myslíte vy? Pište do komentářů!



Komentáře

  1. Za mě je tahle divadelní hra odpad, co se příběhu týče. Má to spoustu hluchých míst, o kterých se dá dohadovat a vymýšlet teorie (možná za to může formát), proč tomu tak je. Postavy z původní série se chovají naprosto odlišně.
    Jinak J. K. Rowlingová Prokleté dítě nenapsala, byť tam je její jméno nejvýraznější. Podle mého jim prodala jen práva na pokračování.
    Tvá recenze je oproti mé ještě kladná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že to nenapsala, ale podílela se na vymýšlení toho všeho, ne?
      Jinak děkuji za komentář!
      N.

      Vymazat
  2. Tak mňa formát zaujal a milujem čítať scenáre a drámu ako takú.
    Ak si nedočítala HP, tak veta "povedala by som, že autorka má na viac" mi trošku nedáva zmysel, veď nevieš, kam tie postavy doviedla (nie, filmy k tomu nestačia). Ja si niekoľko vecí z príbehu vážim a myslím, že ich dobre dotiahla. Albusovým pocitom rozumiem, jeho priateľstvu so Severom tiež, myslím, že Hermiona a Ron boli dobre dotiahnutí, vadila mi len jedna vec a to, že
    -SPOILER-
    Hermiona sa stala takou beštiou "bez lásky" - pretože Ron nebola prvá a ani jediná osoba v jej živote, ktorá ju milovala. Mala rodičov, kamarátov, učiteľov aj frajerov, čiže mi to nedáva zmysel. Zatrpknutie by malo zmysel iba, ak by si svojich pocitov voči Ronovi ostala vedomá a hnevala sa, že on sa neozval prvý či necítil to isté.
    -KONIEC SPOILERU-
    Nemyslím, že všade sú len pozitívne recenzie, najmä nie medzi tvrdými Potterheads, ktorý ozaj veľa teoretizujú a prehrabávajú sa v tom. Zároveň si ale myslím, že je to fajn fanfiction, a tak, ako filmy Zamilovaný Shakespeare alebo Moderná Popoluška čerpajú zo starých príbehov a berú ich niekam inak, tak treba vnímať aj toto. Je to divadlo, a najmä tí, čo nikdy v divadle nehrali, si to majú uvedomiť. Ja som na pódiu vyrástla a Prekliate dieťa som si užila. Tiež som o knihe písala, spolu s ďalšími, ak ťa to zaujíma, tu:
    timkablogblog.wordpress.com/2016/08/29/dnescitam-knizne-leto/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvrdím, že autorka má navíc z toho důvodu, že v prvních třech knihách mě vždy mělo co překvapit a události podle mě byly nepředvídatelné, jak jsem už psala :)
      Děkuji za komentář
      N.

      Vymazat
  3. Je docela jedno, jestli je kniha špatná nebo dobrá, já ji chtěla mít v knihovně a jsem z ani ráda, ale!!! Ještě jsem ji ani neotevřela, tk velký jsem srab :D:D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  4. Predosle diely som citala, ale tato kniha pisana formou divadelnej hry ma nechava chladnou. Ved je to len marketingovy tah.

    OdpovědětVymazat
  5. Mně se Prokleté dítě líbilo více. Dopředu podotýkám, že jsem od něj nic moc neočekávala, jen jsem se modlila, aby to nebyl kýč, který pošpiní předchozí (z mého pohledu geniální) knihy. Vlastně jediné, co se mi na něm nelíbí se cena, kdyby stál cca o 150 méně, neměla bych co vytknout.

    OdpovědětVymazat
  6. Knížku jsem nečetla, ani to nemám v plánu, tak nějak se bojím, že by mi změnila můj dětský názor a vzpomínky, které na Harryho Pottera mám :) Nikdy jsem nebyla skalní fanoušek, ale mám na to období, kdy jsem si sedla s kakajkem do obýváku a před Vánocemi na něj koukala, strašně krásné vzpomínky :) Takže pro mě je tato knížka TABU :)

    Blog by Vea

    OdpovědětVymazat
  7. Pořád jen nemůžu věřit tomu, že Harryho Pottera osmý díl měli v knihovně.. vždyť to je prostě nemožný, ale ok někdo si ty knihy půjčovat musí :D měla jsi hodně velké štěstí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že odepisuji celkem brzo, že? :D Nějak jsem si vůbec nevšimla dalších komentářů u této recenze. Ono jí paní knihovnice zrovna obalila a chystala se ji zařadit, jinak bych se k ní asi určitě vůbec nedostala. U nás v knihovně mají všechny díly, myslím, dvakrát, ale stejně jsou stále vypůjčené...

      Vymazat
  8. Harry Potter a prokleté dítě mě asi zatím nejvíce zklamalo. Je to fanfikce, kterých je treba na wattpadu spousta.Jsem potterhead,ale nezdálo se mi to.Nebavilo mě to.
    Jinak pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky