Přečteno: Illuminae

Autor: Amie Kaufmanová, Jay Kristoff
Počet stran: 599
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: CooBoo
Odkaz na ČBDB  zde
Anotace:  Ještě ráno si Kady myslela, že rozchod s Ezrou je ta nejhorší věc, co ji ten den potká. Jenže odpoledne někdo přepadl jejich planetu.

Je rok 2575 a soupeřící megakorporace, Biotech a AnothTech, bojují o moc a s ní i o vzdálenou planetu, sotva víc než ledem pokrytý kus skály na konci vesmíru. Jen škoda že nikdo nevaroval lidi, kteří na ní žijí. A Kady a Ezra, kteří spolu skoro nemluví, najednou zjistí, že se musejí v husté palbě nějak dostat k evakuačním lodím, a i když to dokážou, nepřátelská flotila je bude pronásledovat.

Ale tím jejich obtíže nekončí. Smrtící virus plague se utrhl ze řetězu a děsivě zmutoval. Umělá inteligence flotily, která by je měla chránit, se navíc patrně stane jejich nepřítelem. A nikdo z velení jim nepoví, co se děje. Kady se pokusí nabourat do spleti dat, aby odhalila pravdu, a je čím dál tím jasnější, že jí s tím pomůže jeden jediný člověk: její bývalý kluk, se kterým se už nikdy nechtěla ani vidět.

PRO INFORMACI: Román Illuminae, vyprávěný skrze ohromující kombinaci dokumentů, záznamů, e-mailů, vojenských rozkazů, pohovorů či přepisů ze sledovacích kamer, je prvním dílem nesmírně napínavé, akční trilogie o ceně pravdy, narušených životech a odvaze obyčejných hrdinů.


Z mého pohledu...
Úplně na začátek bych chtěla říct, že normálně fantasy/sci-fi nečtu vůbec a ke knize mě dostaly
kladné recenze ostatních, kteří z ní byli nadšení. A musím říct, že jsem na tom stejně a opravdu se mi líbila. A to i přesto, že války na vesmírných lodích mě opravdu nijak nezajímají.
Tato kniha vyniká hlavně po grafické stránce. Člověk by si řekl, že 600 stran je hrozně moc, ale když knihu prolistujete, zjistíte, že obsahuje emaily, chaty, zprávy, rozhovory a taky spoustu obrázků, takže to máte přečtené za dva večery. Nechybí ani různá technická schémata a spousta nákresů a plánků, kterým nerozumím. Úplně nechci prozrazovat děj, ale jedná se o příběh z roku 2575 odehrávající se na dvou vesmírných lodích plujících v kosmu. Hodně se v této knize mluví také o umělé inteligenci, technologii vesmírných lodí, nebo biologických zbraních. Co se mi opravdu líbilo bylo to, že kniha sice obsahuje milostnou zápletku, ale rozhodně to není hlavní dějová linie, a tato část je spíše v pozadí, takže to není čistě holčičí literatura, ale i kluci si stoprocentně najdou své.
Další věcí, která mi v této knize připadala zajímavá byla cenzura. Nejen, že je psaná hovorovou češtinou a občas se objeví i úmyslné chyby, ale je v ní také použita cenzura u sprostých slov, nebo "tajných" informací. Samozřejmě to není převratný objev, ale také to nenajdete v každé knize.


A můj konečný názor?
Tato kniha se mi (i když je to sci-fi) moc líbila a nezbývá mi, než jí ohodnotit 85%. Ještě jednou chválím grafickou část knihy, protože ta je zvládnutá na jedničku.
A co vy? Četli jste tuto knihu? A jaký na ní máte názor? Pochlubte se v komentářích!

Komentáře

  1. Souhlasím. Taky scifárny nečtu a z téhle krásky jsem byla úplně hotová. Už se těším, až se mi do rukou dostane další díl :-)
    Měj se hezky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená recenze, zrovna knížku čtu a zatím se mi moc líbí. :)
    Ta cenzura je skvělá, takové oživení děje. A musím říct, že než jsem si zvykla na styl jakým jsou psané maily chvilku mi to zabralo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!
      Souhlasím, díky cenzuře je to zase něco jiného, co se jen tak nenajde :)
      N.

      Vymazat
  3. Taky se na ni chystám. Za to může to provedení vzhledu celé knihy! Jinak bych po scifi asi nesáhla :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky