Přečteno: Siréna

Autor: Kiera Cassová
Počet stran: 299
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2016/ překlad 2017
Odkaz na ČBDB zde
Anotace: Oceán zachránil Kahlen před smrtí. Je to už dávno, co ji nenechal utonout, a od té doby mu slouží jako siréna. Svým zpěvem láká bezpočet neznámých do hlubin moře, aby tak splatila dluh. Může se pohybovat také na zemi mezi lidmi, ale protože by i jediným slovem mohla způsobit smrt, musí držet jazyk za zuby. Dívá se, jak žijí obyčejní lidé, a těší se, až bude taky smět hlasitě mluvit, smát se a svobodně žít. Je smířená se samotou až do konce služby…ale pak se seznámí s Akinlim. Je to kluk, který má všechno, o čem kdy snila. Vypadá dobře, je srdečný, vtipný a bezprostřední, zajímá ho nejenom její krása. Všemožně se snaží komunikovat, úžasně si rozumějí a vztah mezi nimi rychle přeroste kamarádství. Ať chtějí nebo ne, jsou spojeni poutem lásky… Jsou tu však pravidla daná Oceánem a zamilovat se do člověka? To by jistě žádná siréna neměla. Bude muset Akinliho opustit. Žádný člověk nesmí v životě poznat mořský svět sirén. Jenomže poprvé po létech poslušnosti je Kahlen rozhodnutá následovat hlas srdce. 

Z mého pohledu...
Upřímně, sama moc nevím, jestli má být tato recenze kladná, nebo ne. Začnu asi tím, že je nutno upozornit, že Siréna je autorčina první kniha, takže to berme tak, že si psaní vyzkoušela, zjistila jaké v tom jsou chyby a potom začala se Selekcí, která byla naprosto skvělá. Nicméně pojďme tedy zpět k Siréně.
Kniha je rozhodně čtivá stejně jako Selekce, na druhou stranu mi připadá, že v ní není téměř žádný
děj. Asi je zvláštní říct, že život Kahlen jakožto sirény mi připadal lehce nereálný, ale asi to tak je. Kromě toho, že si myslím, že by se za celou tu dobu (80 let) asi zbláznila nudou, bylo tam i několik věcí, které jsem buď nepochopila, nebo prostě byly zvláštní. Rozhodně mi připadalo zvláštní to, že by někdo vydržel celých osmdesát let jen číst knihy, spát, plavat v moři a povídat si s kamarádkami. A to spaní vlastně ani nebylo povinné, jelikož siréna nemusí spár ani jíst. Druhá věc je ta, že mi připadá trochu nereálné, aby je při vylézání z moře nikdo nikdy neviděl a aby se jim pokaždé podařilo najít nádherný dům, přímo u pobřeží, kde není moc lidí a ještě ve městě, které se vyberou a to skoro hned. Osobně si myslím, že najít perfektní dům by jim zabralo několik týdnů, možná i měsíců. Takových věcí tam bylo víc, nicméně tyto mi vrtají hlavou asi nejvíc. Abych ale jen nekritizovala, pojďme i k něčemu pozitivnímu.
Na této knize se mi líbil ten nápad, i když by bylo třeba ho ještě trochu promyslet a propracovat do detailů. Je to sice trochu pohádka, a doporučila bych jí i mladším čtenářům, ale je hezky napsaná, dobře se čte a stránky ubíhají velmi rychle. Líbila se mi i milostná zápletka mezi Kahlen a Akinlim. Museli pro svoji lásku hodně bojovat, ale jak už to tak v knihách bývá, vše se nakonec nějak vysvětlí. Rozhodně se jedná o oddechové čtení a troufám si říct, že to je kniha na jedno odpoledne, nebo večer a není to nic složitého na přemýšlení. Na závěr bych ještě chtěla pochválit obálku, která se podle mě opravdu povedla .☺
O hodnocení jsem dlouho přemýšlela, ale nakonec jí dám 60%.
Četl jste někdo tuto knihu? A jak se líbila? Pište do komentářů!


Komentáře

  1. Tak, další recenze tak nějak napůl.. Ale nevadí, chystám se na knihu a aspoň nebudu mít tak velká očekávání :-) Moc pěkné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a za přidání mezi pravidelné čtenáře :)
      N.

      Vymazat
  2. Na Sirénu se určitě chystám :) Ale nejdříve plánuji dočíst poslední díl Selekce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, dočíst Selekci doporučuji a Dceru, nebo povídky Šťastně až na věky také :)
      N.

      Vymazat
  3. Knihu jsem zrovna dneska dočetla, moc se mi líbila. :) Byla to taková milá kniha, která neurazila ani nenadchla. Selekce byla prostě lepší, ale to nemění nic na tom, že se mi kniha líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vůbec jsem o této knize neslyšela, zkusím najít jako ebook :)
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat
  5. Také jsem o ní ještě neslyšela, ale vypadá hodně zajímavě!

    OdpovědětVymazat
  6. Mňa úprimne sklamala, čakala som oveľa viac :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky