Úlovky z knihovny #4

Klasicky, když už si myslím, že jen dojdu vrátit knížky a pár si jich půjčím, nikdy to neklapne. O to horší to pak je, když má mít knihovna delší dobu zavřeno... A tak jsem se procházela mezi poličkami knih a hromadila všechno, co mě zaujalo. Už mě tam prosím nikdo nepouštějte...
A abych nezapomněla, pohodlně se usaďte a dejte si čaj a sušenky, bude to na delší povídání.

Dnes tu mám celkem dvanáct knih ze dvou návštěv knihovny. Nicméně jsem se rozhodla vám to rozdělit jinak. Dnes se podíváme na prvních šest knih v pevné vazbě a pro příště tu mám šest knih v paperbacku.




Solitaire (Alice Osemanová)
Tohle je jedna z těch knih, které jsem měla někdy minulý rok před prázdninami doma. Jenže se mi vůbec nechtělo číst a knížky putovaly zase zpátky do knihovny. Nicméně jsem si jí musela vypůjčit znova, aby si nepřipadala odstrčená.
Anotace: Pokud by vás to napadlo, tak tohle není žádná love story. Jmenuju se Tori Springová. Ráda spím a ráda bloguju. Minulý rok - před tím vším, co se stalo s Charliem, a předtím, než jsem se musela vypořádat s maturitou, přihláškou na vysokou a faktem, že jednoho dne budu opravdu muset začít s lidmi mluvit - jsem měla kamarády. Všechno bylo úplně jinak, řekla bych, ale to teď skončilo. Teď je tady Solitaire. A Michael Holden. 
Vím, o co se Solitaire pokouší, a Michael Holden je mi ukradenej. Fakt jo. 



Dám ti slunce (Jandy Nelsonová)
Opět knížka, kterou už jsem jednou měla doma. Dokonce jsem jí i rozečetla, ale nějak mě nezaujala a tak jsem ji v půlce odložila a už nedočetla. Jenže pak na jí všichni začali vychvalovat a já se rozhodla, že ještě dostane druhou šanci. Jen mi vysvětlete, kdo může knize okousat rohy? Vidíte správně, napsala jsem OKOUSAT. Člověka, který vrátil knihu v tomto stavu už bych do knihovny nepustila. GRR!
Anotace: Některým lidem je prostě souzeno potkat se ve stejném příběhu. 
Jude a její dvojče Noah jsou si neuvěřitelně blízcí. Když je jim třináct, Jude pochopí, že je krásná, a Noah zas, že je gay. Třináctiletý Noah má kromě své sestry už jen jedinou lásku: kreslení. A dělá všechno pro to, aby se dostal na prestižní uměleckou školu. Jude naproti tomu víc řeší kluky a barvu nové rtěnky. O tři roky později je všechno jinak. Na školu snů se dostala Jude, ale je z ní zakřiknutá šedivá myška, co se schovává za své výtvory. Z Noaha se stal pařmen a lamač dívčích srdcí. A jejich máma je mrtvá. 




Dům, ve kterém... (Mariam Petrosjanová)
Další z knih, na které už delší dobu koukám. Přemýšlela jsem o ní už na loňském Humbooku, ale později jsem jí nějak vypustila z hlavy. No a potom jdu do knihovny a z poličky tam na mě tato kráska kouká. Z toho vyplývá, že jsem nemohla odolat a putovala hned ke mě do tašky a domů.
Anotace: Na kraji města uprostřed paneláků stojí Šedý dům. Skrývá v sobě tajemství a za jediný den se v něm odehrají příběhy, které ve světě venku nezažijete za celý život. Dům je něčím mnohem víc, než jen internátní školou pro děti, které opustili jejich rodiče. Stejně zvláštní jako Dům samotný jsou i jeho obyvatelé.
Mladý vozíčkář, přezdívaný Kuřák, žije v Domě už několik měsíců. Když ho přestěhují do jiné skupiny výrazných osobností i plazvláštních individuí, uvědomí si, že Dům je místo, které dokáže obrátit život naruby všem, kteří žijí mezi jeho zdmi... a dokonce je může i zabít. 


Panika (Lauren Oliverová)
Hned po tom, co jsem dočetla Zmizelé dívky mi bylo jasné, že od této autorky potřebuji ještě další knihy. A jelikož naše knihovna má knížek hodně, našla jsem přesně to, co jsem hledala...
Anotace: Panika začala jako spousta věcí v Carpu, nudném malém městečku uprostřed ničeho - protože bylo léto a nebylo co dělat. O co v téhle hře jde? Je to prosté. Nemít strach.
Heather nejdřív ani nenapadlo, že by se do Paniky pouštěla. Ale pak zjistí, že je tu něco a někdo, pro koho stojí za to bojovat, a je statečnější než kdy dřív. V sázce je příliš mnoho, ovšem výhra stojí za to, tolik peněz by jí umožnilo navždy opustit nenáviděné město a nechat starou Heather za sebou, pohřbenou v prachu. 
Dodge se Paniky nikdy nebál, právě naopak. Pohání ho jeho tajemství, díky němu hladce prochází každým dalším kolem a je si sám sebou jistý. Ví, že vyhraje. Ale netuší, že není sám, kdo má tajemství. Všichni mají nějaký důvod, proč hrát. 
Heather a Dodgovi přinese hra nová spojenectví, překvapivá zjištění a možná i nějakou tu první lásku - a vědomí, že někdy nejvíc potřebujeme právě to, čeho se k smrti obáváme. 




P.S. Stále tě miluju (Jenny Hanová)
Tato kniha je pokračování knížky Všem klukům, které jsem milovala. Ta se mi líbila, i když to nebylo nic převratného a dokonalého. Nicméně jsem chtěla vědět jak to celé skončí, a tak jsem si půjčila i druhý díl.
Anotace: Lara Jean nečekala, že se doopravdy zamiluje do Petera. Vždyť jen předstírali, že spolu chodí. Ale v jednu chvíli oba předstírat přestali a najednou je Lara Jean zmatenější, než kdy dřív a neví co má dělat. A pak se do jejího života vrátí kluk, co se jí dříve líbil, a spolu s ním i to, co k němu cítila. Je možné, aby byla holka zamilovaná do dvou kluků najednou? 




Potížistka proti své vůli (Maria T. Lennonová)
Tato knížka mě oslovila hlavně svým vzhledem a vypadá na odpočinkovější četbu, tak jsem si řekla, že to zkusím. Anotaci jsem si pořádně pročetla až doma, ale vypadá celkem dobře, tak uvidíme.
Anotace: Charlie není obyčejná holka, a rozhodně žádný andílek. Je vlastně docela zvláštní - se vším tím podivným módním vkusem (v duchu hesla čím extravagantnější, tím lepší), obdivem k Matce Tereze, Gándhímu a Stevu Jobsovi. Je ale taky obstojná hackerka, nepotrpí si moc na sportování, a na zdravou výživu už vůbec ne. Je to zkrátka rebelka a potížistka, ale tak nějak proti své vůli. Jedinou nadějí je pro ni nová škola. Dostane však nečekaně těžký úkol - musí se spřátelit s tou nejšikanovanější spolužačkou. Chudák Marta... Charlie se musí jednou pro vždy rozhodnout, zda se postaví na stranu zla nebo dobra. 


Četli jste některou z těchto knih? A jak to máte s chozením do knihovny vy?

Komentáře

  1. Přečetla jsi toho vážně hodně :) Ještě jsem žádnou knihu z tvého výběru nečetla, ale už dlouho se chystám na Paniku :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem ještě všechny nepřečetla :)
      Paniku jsem si vypůjčila díky tomu, že Zmizelé dívky se mi moc líbily a překvapily mě, tak chci zkusit něco dalšího od této autorky :)
      Děkuji za komentář, N.

      Vymazat
  2. Já musím do knihovny každý týden pomáhat mamce, a občas je to fakt utrpení. Hlavně když vidíš jak si někdo odnáší dobrou knížku kterou si chceš přečíst :D
    Všechny knížky vypadají moc dobře, nejvíc se mi zamlouvá Solitaire. Dám ti slunce jsem rozečetla a líbilo se mi, ale přišly mi knížky k recenzi, tak zatím muselo jít stranou. Užij si čtení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s názorem ohledně Všem klukům, které jsem milovala. Druhý díl mám teď rozečtený a je to tedy trošku slabší než první díl, ale pořád je to čtivé a zábavné. :) Paniku jsem četla, byl to spíše průměr. Každopádně autorka mi nesedí vůbec... Jinak knížku Dám ti slunce už jsem taky jednou měla z knihovny půjčenou, ale nedostala jsem se k ní, tak si jí třeba někdy půjčím znovu. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky