Přečteno: Americké zápisky

Autor: Barbora Jiříčková
Počet stran: 341
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Anna už od malička všem tvrdila, že chce studovat v USA. Nejdříve to byl jen sen, ale když se naskytla příležitost, neváhala a popadla ji za pačesy. A tak najednou stojí na letišti v Oklahomě, s sebou hromadu kufrů a tenisovou raketu, díky níž získala stipendium na univerzitě. Ovšem to těžší má teprve před sebou, jak se proboha zvládne vypořádat se všemi záludnostmi vysokoškolského života? Jak jen zvládne život ve Státech? Proč tady proboha všichni nosí kovbojské boty? Jak se má sžít se spoluhráčkami? A jak to tady má vydržet bez svého přítele?
Nádherně napsaný román, jenž okouzlí všechny, kteří někdy chtěli studovat v cizině, rádi cestují a chtějí poznat každodenní život v USA. A samozřejmě pro všechny, kteří mají rádi šťastné konce. 

Z mého pohledu...
No, popravdě ani nevím, co k tomu říct. Stále si říkám, že bych neměla odsuzovat české autorky (teda, podle jména si myslím, že to je česká autorka), ale po dočtení Francouzské jízdy a teď i této knihy mě to stále více přesvědčuje o tom, že se mám českým autorkám vyhýbat. Bohužel. Teď ale něco málo k příběhu, než se začnu rozepisovat, co všechno se mi nelíbilo.

Jak už jste si mohli přečíst v anotaci, Anna se vydává studovat do USA. Dobře si zapamatujte, že má v ČR přítele. Abych pravdu řekla, prvních zhruba sto stran jsem si myslela, že se mi kniha bude líbit. Autorka moc hezky popsala jaké má Anna starosti před odletem a jak si vše zařizuje. I část, kdy Anna přilétá do USA, ubytovává se a seznamuje se se svými novými kamarádkami - spoluhráčkami, se mi líbila. Potom ale nastala nudnější část, kdy se dalších pár desítek stran skoro nic neděje. Samozřejmě, sledujeme Annin každodenní program, ale nejedná se o nic tak záživného a důležitého, že byste to nemohli odložit. Popravdě jsem knihu odkládala každou chvilku. Třetí "část" (ve skutečnosti kniha na části rozdělená není) se mi líbila asi ze všeho nejméně. Anna se začíná seznamovat s dalšími lidmi, na čemž není nic špatného, ale popravdě se mi moc nelíbilo, jak se sbližovala s ostatními kluky. Poté nastává jakýsi zvrat, kdy se pár stran řeší něco, ohledně tenisového trenéra (neprozrazuji vám to, kdybyste knihu náhodou i po této recenzi chtěli číst), ale opět si myslím, že se to dalo rozepsat lépe. No a nakonec slibovaný happyend, ze kterého jsem nebyla skoro vůbec happy.

Popravdě moc nevím, co je hlavní příčina toho, že mě kniha nijak moc nezaujala. Po přečtení anotace jsem se na příběh těšila, ale zhruba v polovině knihy mi bylo jasné, že mi na této knize něco nesedí. Čtivost se pomalu vytrácela a příběh postrádal jakýkoliv spád. Myslím si, že kniha by mnohem lépe sedla čtenářům kolem 10-12 let. Za mě bohužel tentokrát ne.

Knihu tentokrát hodnotím 50% a za poskytnutí knihy k recenzi mockrát děkuji nakladatelství CooBoo. Knihu pořídíte například tady.

Komentáře

  1. Knížka mě velice lákala a těšila jsem se na ni, ale po přečtení tvé recenze, dost pochybuji, že si jí koupím.😂😂
    Ale jinak super 😙😙

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky