Přečteno: Dopisy, které nikdo nečetl

Autor: Iona Greyová
Počet stran: 438
Rok vydání: 2015/ překlad 2017
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Píše se rok 1943 a v nálety zničeném Londýně se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Ve dnech, kdy si nikdo není jistý tím, co bude zítra, se do sebe bezhlavě zamilují. Chvíle, kdy spolu mohou být šťastní, však trvají jen krátce. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu po válce vrátí.

O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, který Stelle poslal na adresu místa, kde spolu měli po válce začít žít, a na které mu nikdy neodpověděla. Otevírá ho však Jess, mladá dívka, která v opuštěném domě hledá úkryt před svým násilnickým přítelem. Když si přečte Danovy nádherné dopisy, rozhodne se, že se ho pokusí vyhledat a pomůže mu jeho ztracenou lásku najít...

Z mého pohledu...
Kniha se odehrává ve dvou dějových liniích. V první se píše rok 1943 a Stella se zamilovává do amerického pilota Dana. Prožívají spolu pár šťastných chvil, ale bohužel nic netrvá věčně a Dan musí bojovat. Ale vrátí se ještě někdy?
Druhá dějová linie vypráví příběh Jess - dívky, která nemá lehký život a hledá úkryt. A když nalezne opuštěný dům, zdá se být vše zase v pořádku. Později ale nachází krabici plnou dopisů. Jess se rozhodne si dopisy přečíst a dozvídá se tak opravdu silný příběh Dana a Stelly. Poslední dopis, který nachází ve schránce, ji ale zarazí. Je datovaný pouhých pár dní zpět, což znamená, že Dan je ještě naživu a snaží se spojit se Stellou. A Jessin úkol je jasný - zjistit, jaký je jejich příběh a zachránit lásku, kterou válka rozdělila.

Musím říct, že tato kniha mě opravdu dostala. Zprvu jsem byla lehce zmatená ze střídání roku 1943 a 2011, po pár desítkách stran jsem si ale zvykla a příběhy do sebe začaly hezky zapadat a vzájemně se doplňovat. Osobně jsem si více užívala část z minulosti, protože autorka moc hezky vykreslila lásku mezi Stellou a Danem v tak těžkém období, jako byla válka. Bylo patrné, jak si vážili každé vteřiny, kdy můžou být spolu a naživu. Autorka vás skvěle vtáhne do děje a jako čtenář prožíváte všechno se Stellou, Danem a Jess. Brečíte, smějete se, přemýšlíte... A tak má správný příběh vypadat.

Myslím si, že toto je kniha, kterou si jednou přečtu znova. A věřte tomu, že já knihy podruhé nečtu skoro nikdy. Když nad tím tak přemýšlím, dvakrát jsem četla jen Harryho Pottera a plánuji číst znovu ještě Volání netvora. A tato kniha je natolik skvělá, že si najde čestné místo u mě v knihovně a budu se na ní těšit zas a znovu. Popravdě nemám moc slov, co k tomu dodat. Tohle je zkrátka skvělá, dojemná a neskutečně poutavá kniha, kterou si musí přečíst každý bez výjimky. Ať už máte rádi romány z období války, milostné příběhy a nebo jakýkoliv jiný žánr. Vždy vás kniha buď mile překvapí, nebo vás přesvědčí o tom začít číst více takových knih.

Hodnotím 90% a za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Fragment! Knihu si můžete pořídit například tady.

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze. Kniha mě vážně hodně zaujala. :) určitě se po ní podívám...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky