Přečteno: Jediná vzpomínka Flory Banksové

Autor: Emily Barrová
Počet stran: 253
Rok vydání: 2017/překlad 2017
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Flora nemá krátkodobou paměť. Její mysl několikrát denně vymaže všechny zážitky, které nashromáždila, a vrací se do věku deseti let. Když však políbí Drakea, nezapomene na to! S přesvědčením, že jen on ji dokáže vrátit vzpomínky, se za ním vydá na Špicberky. Za polárním kruhem ale nic není takové, jak se zdá, a Flora musí být statečnější, než si kdy myslela, aby poznala sama sebe a dostala se do bezpečí. 

Z mého pohledu...
Popravdě si nejsem jistá, kde jsem tuto knihu zaregistrovala poprvé, ale myslím si, že to bylo v edičáku CooBoo. A od té doby, co jsem se o knize dozvěděla jsem se nemohla dočkat, až si ji přečtu. Splnila moje očekávání?

Správná odpověď je ano!
Jak už je v anotaci řečeno, Flora má problémy s pamětí. Aby si věci mohla připomínat, používá papírky, na které si píše každou maličkost, která se stala, nebo kterou udělala. Také má svůj zápisník, ve kterém má napsané základní údaje o sobě, které si čte vždy, když je zmatená. A to se stává opravdu často. Když ale políbí přítele své nejlepší kamarádky, vše se změní. A co je na tom nejdivnější - Flora si to pamatuje! A protože si myslí, že je to právě díky Drakeovi, vydá se za ním. Sama, za polární kruh. Flora ale zjišťuje děsivou pravdu...

Musím říct, že mě až překvapilo, jak rychle jsem se do knihy začetla. Původně jsem vůbec neměla náladu na čtení, ale potom jsem ji ve škole vzala do ruky a během půl hodiny před vyučováním jsem se začetla tak, že jsem potom pokračovala každou přestávku, a nakonec i cestou domů. Posledních pár kapitol jsem potom dočetla večer a konec mě opravdu překvapil. Sice mě pár stran před koncem napadlo, jak by to mohlo skončit, ale i tak mě autorka dokázala překvapit.

Když jsem děj popisovala kamarádce, přirovnala příběh ke knize "Všechno, úplně všechno" a já s ní musím souhlasit. Patří přesně do té skupiny knih, které celý příběh skrývají tajemství, o kterém můžete spekulovat, ale prozradí se vám až na úplném konci. Ideálně zhruba tak na posledních deseti stranách a vy potom ještě půl dne (v lepším případě) o knize přemýšlíte a nedokážete začít číst nic jiného.

Co se postav týče, tentokrát jsem byla spokojená. Hlavní postava je moc hezky vykreslená a kolem nejsou tisíce postav, o kterých byste nic nevěděli. Autorka staví příběh na základních postavách - Flora, rodiče, její kamarádka a Drake. V příběhu se dále vyskytuje ještě pár postav, o kterých toho sice moc nevíme, ale nijak nám to neschází.

Tentokrát se CooBoo rozhodlo knize ponechat původní obálku, kterou také mohu jen a jen chválit. Původně jsem ji plánovala vyfotit s roztrhanými papírky kolem, ale samotné nakladatelství už bylo rychlejší, a tak vám přidávám do recenze podzimní fotku. Jak se vám líbí?

Knihu hodnotím 80% a za zaslání mockrát děkuji CooBoo. Knihu můžete zakoupit například zde.

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem dosud trochu odsouvala stranou protože mi přišla jako klasická YA s hrdinkou co má nějaký problém, ale teď mě docela začíná lákat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Mně se kniha líbila a hlavní hrdinka mi ani nepřipadala, že by byla stejná, jako většina naivních hrdinek s problémy...
      N.

      Vymazat
  2. Jee, tuhle knihu jsem viděla v práci, přečetla si Anotaci a řekla, že zní skvělé a tys mi potvrdila, že zní skvělé! Obálka je fakt krásná, jetli budu mít možnost určitě přečtu :)
    All about Candys life

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky