Přečteno: Komiksová filozofie

Autor: Michael F. Patton a Kevin Cannon
Ilustrace: Kevin Cannon
Překlad: Michal Prokop
Počet stran: 176
Rok vydání: 2015/ překlad 2019
Nakladatelství: Pragma
Odkaz na ČBDB
Anotace: Dvojice autorů nás v tomto komiksu provádí dějinami filozofie vtipným a svižným způsobem. Myšlenky západních velikánů se zde otevírají úplně pro každého a zbavují nás strachu z velkých jmen jako Platon, Aristoteles, Descartes nebo Nietzsche. Mnohdy neprůchodné myšlenkové systémy se vám rozvinou v dlani a probudí zájem o to, jak se naše západní civilizace vyvíjela až do současnosti.

Z mého pohledu...
Vzpomínáte ještě, jak jsem recenzovala komiksový úvod do psychologie? V knihkupectvích se o pár měsíců později objevila i Komiksová filozofie. Jedná se sice o jiné nakladatelství i o jiného autora, každopádně koncept je opravdu podobný.

Hlavní myšlenkou je vměstnat celou západní filozofii do jednoho komiksu - tedy do necelých dvou set stran. K tomu navíc stručně, jednoduše a zábavnou formou. Tento úkol by se mohl jevit jako náročný, každopádně dvojice autorů si s tím poradila na výbornou.

Kniha je rozdělena do šesti kapitol, přičemž každá se věnuje jedné z oblastí - logika, vnímání, mysl, svobodná vůle, bůh a etika. Za mě je toto dělení trochu nešťastné, protože se prolínají filozofové z různých období.
Osobně bych spíše preferovala chronologické probírání jednotlivých filozofů a následné přiřazení oblastí. To je ale možná jenom moje lenost a zvyk - takto filzofii probíráme ve škole, a možná právě z toho důvodu mi to připadá lepší.

Co bych ale naopak pochválila je zpracování jak grafické, tak i textové. Všechno je jednoduše a stručně vysvětleno, takže základní principy by měl pochopit opravdu každý. Komiks jako takový také není nijak složitě nakreslený, zato výstižný.


V závěru bych knížku ráda doporučila všem, kteří začínají s filozofií (nebo se o ni zkrátka zajímají) a chtějí si udělat obecný přehled.


Komentáře

Oblíbené příspěvky