Přečteno: Kosti

Autor: Jules Howard
Překlad: Kateřina Stupková
Ilustrace: Chervelle Fryerová
Počet stran: 112
Rok vydání: 2018/ překlad 2019
Nakladatelství: Albatros
Anotace: Jak je možné, že zvířata dovedou běhat, skákat a létat? Jak plavou, hrabají nebo koušou? Jak se jejich těla během dlouhých let vývoje uzpůsobila? Najděte odpovědi na všechny své otázky.

Kniha Kosti vezme všechny čtenáře na jedinečnou cestu mapující historii vývoje koster celé zvířecí říše.

Okouzlující ilustrace Chervelle Fryerové a fascinující texty zooložky Jules Howardové poskytují provokativní pohled na anatomické rysy některých z nejzajímavějších tvorů na světě.

Z mého pohledu...
Zajímá vás říše zvířat? Ptali jste se někdy sami sebe, jak funguje létání? Díky čemu dokáže klokan skočit až 9 metrů do dálky a 3 do výšky? Pak je tahle kniha přímo pro vás!

Pojednává především o kostech a kostrách zvířat, ale dozvíte se i mnoho dalších informací. Postupně vypráví o jednotlivých způsobech pohybu - kousání a čelisti, hrabání, úchop a drápy, opora, skákání, plachtění a létání, běhání a nakonec plavání. V každé z kapitol autor představuje tři různá zvířata, dohromady se tedy dozvídáme o 24 jedincích.

Úvodu každé z kapitol je věnována dvojstrana, na které je vysvětleno něco o daném pohybu, jak vznikl a k čemu je dobrý. Poté následují už jednotlivá zvířata, přičemž každé z nich opět zabírá dvě stránky vedle sebe. Většinou obsahují třetinu až polovinu textu a zbytek jsou nádherné ilustrace. Čtenář se dozvídá mnoho zajímavých informací a musím přiznat, že i pro mě byla spousta z nich nová. 

Ilustrace jsou zpracované na  jedničku. Vzhledem k tomu, že se kniha zaměřuje na kosti, ilustrátorka to zcela jistě neměla vůbec jednoduché (přeci jenom namalujte kostru, aby to vypadalo hezky...), ale svůj úkol splnila skvěle. Právě díky ilustracím kniha určitě zaujme dětské čtenáře a přitáhne jejich pozornost. 



Přidávám ukázku z knížky, ale pokud vás zajímá víc, doporučuji se podívat ke mně na instagram, kde jsem  ji ukazovala ve stories (které máte navíc uložené ve výběrech na profilu) nebo navštívit stránky albatrosmedia.cz, kde najdete listování knihou.

Albatrosmedia zároveň mockrát děkuji za poskytnutí knihy k recenzi!

Komentáře

  1. Zajímavé. Knihu, která se zabývá kostrami zvířat jsem ještě neviděla, ale jsem si jistá, že malým čtenářům (a nejen jim) se bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky