Přečteno: Kniha divů - ilustrovaný průvodce světem tvůrčího psaní

Autor: Jeff Vandermeer
Překlad: Richard Podaný
Počet stran: 384
Rok vydání: 2018/ překlad 2019
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Poučné, zábavné, jedinečné!
První plně ilustrovaná kniha o tvůrčím psaní na světě.

Kniha divů je nevídaný úkaz. Za poměrně krátkou dobu své existence si vydobyla neskutečné renomé a stala se biblí začínajících i pokročilejších spisovatelů. Nabízí komplexní pohled a rady týkající se stylu, struktury a metodologie tvůrčího psaní, doplněné komentáři od slavných a úspěšných autorů ze světa fantastiky i mimo něj.

Ať už chcete zasadit svoje dílo do rodného města, fantastické říše nebo vzdálené budoucnosti, tato novátorská a podmanivá příručka je pro vás to pravé. Dozvíte se jakou používat metodiku a jak získat motivaci ke psaní. Získáte cenné rady jak strukturovat příběh, mistrně vystavět zápletku či rozvinout děj. Naučíte se budovat charakteristiku postav a tvořit své nové, zcela originální literární světy. Cenné rady přináší nejen autor knihy, ale i mnozí z nejskvělejších spisovatelů současnosti.


Kniha divů je nabitá více než třemi sty původních maleb, kreseb, ilustrací a vizuálních autorských úkolů, které rozvinou vaši imaginaci a kreativitu. V dodatcích pak přináší celou řadu užitečných praktických cvičení pro začínající i zkušenější autory.

Z mého pohledu...
Už několik let se snažím něco napsat. Nápadů je spousta, jen žádný není dost dobrý. A i kdyby byl, stále nejsem schopná ho nějak rozumně sepsat a předat dál. Mám před sebou zkrátka ještě hodně práce a tak ráda sáhnu po jakékoliv příručce, která by mi mohla byť jen trochu pomoct. Když tedy vyšla Kniha divů, byla pro mě jasnou volbou.

I když se tato kniha zaměřuje především na tvorbu fantasy, vhodná je pro všechny a cenné rady si z ní odnese každý. Je rozdělena na sedm základních kapitol, které vás postupně provedou psaním příběhu od inspirace pro příběh přes psaní začátků i konců, charakterizaci až k budování samotného světa.

V každé z kapitol najdete několik rad od samotných autorů fantasy knih. Nechybí Neil Gaiman, Lev Grossman a nebo George R. R. Martin.

A teď jeden z největšich plusů této knihy - to nádherné zpracování. Každá strana je nádherně ilsutrovaná, v knize je spousta grafů, kreseb, ilustrací i vizuálních úkolů. Už jen to, jak nádherně knížky vypadá ve mně vyvolávalo chuť psát a odemykalo to mou kreativitu (teda, jestli se tomu vůbec dá říkat kreativita).

Tento průvodce by rozhodně neměl chybět v žádné knihovně, ať už jste budoucí spisovatelé, nebo vás jen zajímají fantasy světy a chcete trochu blíže pochopit jak vznikají.




Za zaslání mockrát děkuji Míše z Albatrosmedia. Knihu divů pořídíte zde.

Komentáře

  1. Kniha vypadá hodně zajímavě, hlavně pro někoho, kdo chce skutečně začít psát. :) Navíc je podle fotek vidět, že bude asi dobře graficky zpracovaná. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky