Přečteno: Pět kroků od sebe

Autor: Rachel Lippincottová, Mikki Daughtryová, Tobias Iancounis
Překlad: Robert Čapek
Počet stran: 256
Rok vydání: 2018/překlad 2019
Nakladatelství: Yoli
Odkaz na ČBDB
Anotace: Stella Grantová má cystickou fibrózu a její kontakt s okolním světem je minimální. Aby neohrozila své šance na transplantaci, musí se chránit před kýmkoli a čímkoli, co by mohlo být nositelem infekce. Šest stop. To je vzdálenost, kterou musí dodržovat. Šest stop – bez výjimky. Willa Newmana léčba vůbec nezajímá. Každým dnem mu bude osmnáct a pak – sbohem, nemocnice. Vykašle se na léky a konečně si bude užívat života.
Will je přesně tím, od koho by se Stella měla držet dál. Pokud se k němu přiblíží a nakazí se, mohla by přijít o své místo na seznamu čekatelů. Aby se tak nestalo, musí si držet odstup. Čím víc se ale s Willem sbližují, tím víc jim předepsaných šest stop začíná připadat jako trest.
Jaké by to asi bylo, kdyby si pro sebe mohli ukrást trochu té svobody, kterou jim vzala jejich nemoc? Co by se stalo, kdyby zkrátili vzdálenost na pět stop?


Z mého pohledu...
Stella trpí cystickou fibrózou a aby neohrozila své šance na transplantaci, musí se chránit před jakoukoliv infekcí. Zároveň je vzornou pacientkou, která dodržuje všechno, co má. Léky bere včas a pro léčbu dělá maximum.

Will je naprostým opakem. Léčba, kterou na něm testují ho nezajímá, podstupuje ji z donucení. Nemůže se dočkat dne, kdy mu bude osmnáct a rodiče za něj nebudou moct dále rozhodovat. Léky brát nechce a raději by si užíval života - i když sám moc dobře ví, že je nemocný a ze života mu toho moc nezbývá.

Tihle dva by se od sebe měli držet minimálně šest kroků. Zprvu se to zdá být jednoduché, postupně ale poznávají jeden druhého a pravidla bezpečnosti pro ně začínají být spíš za trest.

Jak už jste asi pochopili, v knize se střídají pohledy dvou postav - Stelly a Willa. Zodpovědné holky a kluka, kterému je léčba tak trochu jedno. Abych pravdu řekla, Will mi docela dlouho lezl na nervy (stejně jako Stelle) - nakonec jsem si ho ale oblíbila a musím říct, že osudy ani jednoho z nich mi nebyly jedno.

Příběh je opravdu poutavě napsaný a i když autoři občas trochu hrají na emoce, není to přehnané. Postavy se snaží vykreslit jako obyčejné teenagery, které nemoc sice ovlivňuje, na druhou stranu se nám ale nedostává zbytečných detailů nebo popisů nemoci. Čtenář zkrátka ví, že mají cystickou fibrózu a že se kvůli tomu nesmí přibližovat, téměř nic dalšího se ale nedozvídá.

Čekala jsem příjemnou romantickou linku, které se mi dostalo a zhruba do dvou třetin jsem si myslela, že knihu budu hodnotit zhruba 80%. Pak ale přišel konec, který byl zkrátka přehnaně sladký a až moc nereálný. Měla jsem různé teorie a doufala jsem, že mě kniha dojme. Ale to se bohužel nestalo a ve výsledku mě zakončení spíš zklamalo.

Abych ale nezakončila recenzi negativně, ráda bych připomněla, jakou má knížka krásnou obálku. Zároveň kdyby vás příběh zaujal, můžete se také podívat na film, na který se také chystám.

Pět kroků od sebe je knížka, která stojí za přečtení, pakliže máte rádi knihy, kdy lásce stojí v cestě něco vážnějšího. Nečekejte ale žádný zázrak na konci, protože nic takového se opravdu nestane. Četla jsem už i lepší knihy s podobnou tématikou a rozhodně mě vzaly víc, než tato. Celkově hodnotím 75%.

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze. :) Kniha působí jako zajímavý a vážnější příběh. Škoda jen, že se, jak říkáš, úplně nepovedl konec.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Tuhleknihu bych si taky moc ráda přečetla, hodně mě láká i film :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla až po shlédnutí filmu, čehož jsem ze začátku trošku litovala, ale později jsem byla vlastně ráda. Film můžu jedině doporučit, takže jestli jste ho ještě neviděla tak honem honem :D

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem četla už několikrát a konec se mi moc líbil, nic co by bylo nereálné tam nebylo.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky