Přečteno: Ročenka

Autor: Holly Bourne
Překlad: Romana Bičíková
Počet stran: 448
Rok vydání: 2021/překlad 2021
Nakladatelství: #Booklab
Anotace: Jak najít svůj hlas? Jak se zamilovat? Jak říkat pravdu? Středoškolačka Paige Vickersová, která pracuje pro školní noviny, je na vylhané příběhy zvyklá. Patří mezi ně třeba řeči o tom, jak je nejpopulárnější spolužačka Grace úžasná. Jenže to je lež. Jak Laura přebírá kluky jiným holkám. To je taky lež. A jak je její vlastní rodina dokonalá. I to je ale… lež. Teď populární Grace a její kamarádky vybírají do chystané ročenky ty „nejlepší středoškolské příběhy“. Jenže tyhle příběhy nejsou jen vylhané, jsou toxické! Page už má lží plné zuby. S pomocí Elijaha, jediného kluka, který ji kdy chápal, je odhodlaná povědět všem pravdu. A asi tím dostane pár lidí na kolena.

Z mého pohledu...
Hlavní postavou je středoškolačka Paige, která mimo jiné pracuje pro školní noviny. Je proto zvyklá, že "populární" spolužačky o sobě moc rády vypráví příběhy. O tom, jak jsou úžasné a ostatní trapní a hloupí. O tom, jak mají dokonalé rodiny, dokonalé životy. 

Tyhle populární holky si ale řekly, že jim nestačí obyčejná ročenka a chtějí ji doplnit o "nejlepší středoškolské příběhy". A samozřejmě se také nominovaly na hlavní redaktorky, které budou všechny ty příběhy vybírat a schvalovat. Jak asi tušíte, tyhle jejich příběhy nejsou jen lež, ale jsou navíc přímým útokem na spolužáky. Grace a její kamarádky se zkrátka rozhodly všechny kromě sebe zesměšňovat a shazovat. 

Na ročence navíc mají pracovat společně s redakcí školních novin. A tak se Paige dostává přímo do středu dění, kde je nucena s Grace a ostatními spolupracovat. 

Jak už jsme ale v knížkách Holly Bourne zvyklí, Paige to nenechá jen tak a nakonec je to ona, kdo vezme spravedlnost do vlastních rukou.

Autorka si jak obvykle vybírá složitější tématiku, tentokrát je to šikana. Poukazuje na to, že ani posmívání a zesměšňování není v pořádku a je úplně jedno, že ten, kdo se směje, je oblíbený. Zkrátka a dobře je to špatně. Líbí se mi, že autorka čtenářům ukazuje, že šikana nemusí být jen fyzická. To považuji za opravdu důležité a věřím, že pakliže se někdo ze čtenářů nachází v podobné situaci, kniha mu může pomoct pochopit, co se děje a že to není okay.

U Holly Bourne už je standardem, že knihy jsou skvěle napsané a čtivé. Ani tady tomu není jinak. Přečetla jsem ji za večer, protože mě zkrátka chytla tak, že jsem nemohla přestat. Zároveň ve mně vyvolala spoustu emocí, ať už negativních nebo ke konci i pozitivních.

Pokud hledáte čtivou, skvěle napsanou knihu s tématikou šikany a zároveň vás zaujalo prostřední střední školy (a konkrétně tvorba ročenky a práce kolem toho), tohle je ta pravá pro vás!

Já si čtení moc užila a za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství #Booklab!

Komentáře

Oblíbené příspěvky