Knižní radůstky - prosinec 2017

Zdravím!
A vítám vás u prvního článku letošního roku. Předem říkám, že tentokrát to bude poměrně dlouhé. Prosinec začal recenzními výtisky, pokračoval praxemi v knihkupectví a končil spoustou knih pod stromečkem. Tudíž se mi toho tady nakupilo opravdu dost, zkusím to ale vzít co možná nejstručněji.

Ze všeho nejdřív bych asi začala knížkami, které jsem dostala k Vánocům.
Většinu z nich vám asi nemusím dlouho představovat, protože už jste o nich určitě někde slyšeli. Útok na pekárnu (Haruki Murakami) patří mezi ilustrované knihy tohoto autora. Pokud vím, zatím jsou jen čtyři. Ode mě už jste určitě někde slyšeli o knihách Spánek nebo Podivná knihovna. Musím říct, že knihy od tohoto spisovatele jsou svým způsobem zvláštní, to je ale to, co se mi na nich tolik líbí. Šlehačková oblaka (Tereza Salte) už také oblétla většinu knižních blogů a instagramů, stejně tak Tohle jsem měla napsat v přítomném čase (Helle Helle). Na obě knížky se chystám snad už v lednu a neskutečně se těším. Navíc jsem na ani jednu z nich neviděla snad žádnou negativní recenzi.
Podobně je na tom i knížka Jeden z nás lže (Karen M. McManusová), kterou právě čtu. Na tu jsem bohužel viděla i pár negativních recenzí a abych pravdu řekla, zatím z toho také moc nadšená nejsem, ale uvidíme. Alena Mornštajnová je jednou z těch, které/kteří mě přesvědčili, že i čeští autoři umí psát. Její kniha Hana mě naprosto dostala, jak už jste mohli vidět v recenzi a tak jsem si chtěla přečíst i  její další knihy. Slepá mapa má na databázi knih přes devadesát procent hodnocení a já už se těším, až vám ji budu moct také zrecenzovat.
Novém vydání knihy Pýcha a předsudek (Jane Austenová) jste určitě také zaregistrovali. A že je skutečně krásné. Tuto knihu jsem zatím četla jen v hodně zkrácené verzi, takže jsem zvědavá, jak se mi nakonec bude líbit.

O tom, jak jsem během necelého půl roku nasbírala čtyři poličky Harry Potter věcí asi pomlčím. O tom, že jsem ho poprvé četla minulý rok v červenci a následně se naprosto zamilovala mlčím také. Takže, co by to bylo za Vánoce bez Harryho.
Patřím do Mrzimoru, což je vcelku diskriminovaná kolej a řekla bych, že věcí s naší kolejí je opravdu málo. Ovšem speciální žluté vydání prvního dílu mi nesmělo chybět. A kupodivu je jako nové, nemá ohnuté rohy, nebo není nijak poničené. Neberte to špatně, ale u knížek z Bookdepository se mi to bohužel občas stává.
A jelikož začínám číst čím dál tím více v angličtině a musela jsem letos být opravdu hodná, našla jsem pod stromečkem ještě box knížek v angličtině.



Do sbírky mi ale ještě chybí doplňkové knihy o postavách, kouzelnickém světě a tak dále. Jednou z těchto knihy je i Filmová magie, kterou už teď také mám.

Úplně poslední knížkou od Ježíška je kuchařka. My Cooking Diary určitě také znáte a její kuchařka je opravdu povedená ať už obsahově, tak i graficky, vzhledově.


Dostáváme se k mojí praxi v knihkupectví, ze které jsem si odnesla pět knížek. Takhle to zní fakt děsně. Ale měla jsem slevu. Odolali byste slevě na knihy? Ne.
Polehčující okolností je, že čtyři z nich jsou v angličtině, takže se vlastně dobrovolně vzdělávám. No, nějak se to zamaskovat musí. Takže řekněme, že doma nemám poličku nepřečtených anglických knih a zkrátka jsem je potřebovala. Ke vzdělání, samozřejmě.
V poslední době se dostává na povrch čím dál tím více knih s poezií pro, dalo by se říct, young adult a knížek s podtitulem selflove, sebeláska. Stoprocentně jste už slyšeli o Milk and Honey (Rupi Kaur), v češtině mléko a med. Druhá kniha The sun snad her flowers od stejné autorky už také byla celkem vidět. Na třetí knížku The princess saves herself in this one (Amanda Lovelace) jsem popravdě v knihkupectví narazila celkem náhodou, ale ze všech tří se mi líbila asi nejvíce.


A teď velké přiznání. Že miluji knihy Patricka Nesse už asi určitě víte. Ovšem s knihou Volání netvora už to zašlo tak daleko, že je sbírám. Všechna možná vydání jedné a té samé knihy. Zatím mám doma jedno v češtině s filmovou obálkou, sběratelskou edici v angličtině, paperback v angličtině s černomodrou obálkou a teď přibylo anglické vydání s filmovou obálkou v paperbacku. Já vím. Ale byla tam sama jediná a já kolem ní dva dny chodila. Nemohla jsem jinak.
Když už jsme u Patricka Nesse a toho, že sbírám jeho knihy, objevila jsem na eshopu levných knih třetí díl série Chaos - Monsters of Men v angličtině za 99 korun. Nechali byste ji tam? Já ne.


Poslední knížkou, kterou jsem si odnesla z praxí je Neradost (Karel Novotný). Neradost je psaná podobným stylem jako Milk and Honey, ale pojednává o depresi. Je to ale vcelku zvláštní kniha a řekla bych, že každý si z ní odnese něco jiného, něco, co potřebuje. S knihou je v sadě ještě třicet pohlednic.


Poslední kapitolou jsou knížky na recenze - jako obvykle tu mám Albatros a Slovart.
Albatros pořádal předvánoční blogerský sraz, kde jsme dostali reading copy Čtenářky (Traci Chee) a jednu z knížek, o které jsme psali albatrosímu Ježíškovi. Já si napsala o knihu Van Goghova hvězdná noc (Michael Bird), která popisuje dějiny umění pro děti. Musím ale říct, že rozhodně není jen pro děti a i mně se bude hodit.
Poté jsem dlouho čekala, až pošta doručí balíček a už jsem se skoro bála, že se někde ztratil. A ono aby ne, když mi ležel buhví kde víc než týden. Nakonec ho ale doručili a mně přibyly do knihovny knížky Ovšem (Karel Kovář), na kterou už jste viděli recenzi a Nejtemnější kouty (Kara Thomasová).



Od Slovartu mi dorazila knížka Jízda (Guy Adams), která by měla být ze světa seriálu Doctor Who ,(což je o důvod víc se na něj konečně podívat) společně s čokoládou (bohužel jsem ji nestihla vyfotit) a přáním do nového roku.


Poslední knížkou je Dívka s kapucí (Zuzana Listopadová), kterou mi zaslala sama autorka. Už jsem ji stihla přečíst, takže v dohledné době očekávejte recenzi.

A jaké knížky jste našli pod stromečkem vy?

Komentáře

  1. Ke knihám gratuluju, to jsi musela být opravdu hodně hodná. :)) Závidím box HP. Také jsem uvažovala, že se do něj zkusím pustit v angličtině... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Všechny knihy vypadají perfektně! A jen tak mimochodem, já se také řadím do mrzimorských řad :) Jen mi teda malinko vadí, že si z této koleje všichni dělají srandu. Tou poznámkou o Book depository jsi mě trochu znervozněla. Zrovna jsem tam objednávala poprvé a teď se trochu hrozím toho, co mi příjde domů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, tím Bookdepository jsem nemyslela nějaké velké zničení. Ale oni to posílají buďto v kartonu a nebo jen v obálce s kouskem bublinkové folie vevnitř. A jak to jde z dálky tak se mi stává, že ta knížka má omlácené rohy, nebo tak něco. Samozřejmě neposoudím, jestli to je tou cestou, nebo jestli to dělá až tady pošta. Ono když se ti pošťačka pokouší narvat knížku do schránky... A co jsi objednávala?
      N.

      Vymazat
    2. Jo, takhle. Tak to uvidíme v jakém stavu mi ty knížky dojdou :) Pošťačka už mi jednou takhle knížku zničila. Do schránky mi narvala knížku a dopadlo to tak, že kraje od vazby se celé slouply :/ Ale pošťačka co máme teď je super a docela jí věřím :) Objednávala jsem knížky Alone a Hide od Lisy Gardner.

      Vymazat
  3. Pýcha a predsudok je nádherná kniha. V živote som nečítala nič krajšie, aj film bol úžasný ale kniha je ešte lepšia. Je tam viac detailov, Jane Austin je skrátka trieda. No a Šlehačková oblaka je už aj u mňa doma, dostala som ju na Vianoce a už sa na ňu veľmi teším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že o ní všichni stále tak hezky mluvili, že jsem se rozhodla si ji přečíst v plné verzi :)
      N.

      Vymazat
  4. Krásné knihy. Já dostala jen tři, ale radost si umím udělat i sama. Knihy nakoupím kdykoli ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je pořádná hromádka nových knížek :) Hlavně ten Harry Potter, to je srdcovka :) Přeji hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky