Knižní radůstky #4

Ahoj všichni!
Vím, že knižní radůstky #3 vyšly poměrně nedávno, ale jak už jste asi postřehli u ostatních blogů, od čtvrtka probíhá knižní veletrh Svět knihy 2016.
No, já jako naprostý milovník knížek, jsem samozřejmě nemohla chybět.  Nicméně, dneska to bude asi trochu delší, takže už to nebudu prodlužovat a radši vám představím knihy, které přibyly do mé knihovny.

Ten, kdo stojí v koutě ( Stephen Chbosky )
Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše - máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou
žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. V Charliem se Chboskemu podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze. 

Zůstaň se mnou ( Gayle Formanová )
Talentovaná sedmnáctiletá violoncelistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat své druhé osudové lásce- hudbě. Protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na budování hudební kariéry  na prestižní umělecké škole, rozejít se s Adamem a opustit rodinu i kamarády...
Potom se však jednoho únorového rána Mia vydá s rodinou na výlet autem a v okamžiku se všechno změní. Po dopravní nehodě se ocitá v kritickém stavu mezi životem a smrtí a najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane. Času na rozhodnutí jí moc nezbývá. 

Odpusť mi. Megan ( Abbie Rushtonová )
Megan nemluví. Už několik měsíců...
A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terčem posměchu spolužaček. Nebýt Luka, neměla by už nikoho. A pak se na jejich škole těsně před závěrečnými zkouškami objeví Jasmine. Temperamentní, nádherná, upovídaná Jasmine. A chce se s Megan kamarádit. Díky ní připadá Megan život zase o něco barevnější. A nejen jí. Jasmine padne do oka Owenovi, za kterým pálí holky z celé školy. Jenže pak se kolem nich začnou dít zvláštní věci. Že by to byla náhoda? Nebo jim hrozí nebezpečí? Megan by ráda znovu mluvila. Ale bojí se. Protože jestli se jí hlas vrátí, bude to znamenat jen jedno. Pravdu. 

Proč jsme se rozešli  ( Daniel Handler )
"Řeknu ti, proč jsme se rozešli, Ede. Napíšu ti to v tomhle dopise, celou pravdu o tom, co se stalo. A pravda je taková, že jsem tě zatraceně strašně moc milovala"
Min Greenová a Ed Slaterton se rozcházejí, a tak Min napíše Edovi dopis a předá mi krabici, ve které ukrývá to, proč se rozešli. Dvě zátky od lahví, lístek do kina, kde si dali první pusu, Edův vzkaz, na kterém Min tak záleželo, krabička od Sirek, Edův úhloměr, knihy, autíčko, ošklivé náušnice, hřebínek z motelu a všechno ostatní, co Min nashromáždila v průběhu jejich bláznivého, hlubokého a srdcervoucího vztahu. Nyní ukládá těch 43 věcí, co z jejich vztahu zbylo, do krabice, která skončí stejně odkopnutá, jako ona sama. 

Všem klukům, které jsem milovala ( Jenny Hanová )
Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala - na rozloučenou. Lara nikdy nedala žádnému klukovi najevo, že ho má ráda. A když už nechtěla být zamilovaná, napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem pocitům, které před světem - a hlavně před adresáty dopisů - pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo. 

Zmizelé dívky ( Lauren Oliverová )
Dara a Nick bývaly nerozlučné, ale to bylo předtím - předtím, než Dara políbila Parkera, nejlepšího kamaráda Nick, a před tou nehodou, po které zůstala Dařina kráná tvář zjizvená. Od té doby se sestry naprosto odcizily a nemluvily spolu. 
Nick se sice rozhodne, že vše, co ztratila, získá zpět, ale Dara už má jiné plány. A když o svých narozeninách Dara zmizí, Nick si zpočátku myslí, že to je nějaká hra, že se Dara zase předvádí. Ale zmizela i jiná dívka, devítiletá Madeline Snowová, a Nick je čím dál víc přesvědčená, že ta dvě zmizení spolu souvisí. A teď musí najít svou sestru dřív, než bude pozdě. 

Úsměv ( Raina Telgemeierová )
Raina je obyčejná holka s obyčejnými problémy. tedy až do okamžiku, kdy následkem pádu přijde o - přední zuby! Takový úraz by dal pěkně zabrat každému, ovšem v případě dospívající teenagerky se chybějící chrup rovná naprosté tragédii. Chudák Raina si musí projít strašidelnou cestou po dentistických ordinacích, šperkovanou nejroztodivnějšími zubními náhradami, chirurgickými zákroky, rovnátky a obličejovými postoji. Kamarádky nemají pro její novou vizáž moc pochopení, a co teprve tomu řeknou kluci!
Citlivý i humorný grafický román Úsměv, založený na skutečné životní zkušenosti autorky, patří k tomu nejlepšímu, co může současná komiksová tvorba dospívajícím čtenářům a čtenářkám nabídnout. Je považována za zlomový komiks 21. století a přilákal ke kresleným příběhům novou generaci žen a dívek na straně čtenářské i autorské. 

Četli jste některou? Která vás zaujala nejvíce?

Komentáře

  1. Krása. :) Všechny knihy bych také chtěla mít doma. Zatím jsem četla jen Všem klukům, které jsem milovala a Zůstaň se mnou a obě se mi líbily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Podle anotace i různých recenzí by měly být všechny skvělé :) Jen mám problém s tím, kterou začít číst první...
      N.

      Vymazat
  2. Moc krásné přírůstky! :)
    Úsměv jsem četla a super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už jsem ho stihla přečíst. Sice během půl hodiny, ale super, to máš pravdu :)
      N.

      Vymazat
  3. Konečně první fakt boží recenze, krátká, jasná!!
    Nechci říct recenze, však nové radůstky.
    Odpusť mi Megan, mám rozečtenou. A moc se mi ta knížka zamlouvá!
    Rozhodně skvělá! S láskou Mí, budu ráda když se stavíš u mě. A zanecháš komentář.

    OdpovědětVymazat
  4. Ten, kdo stojí v koutě- nádherná kniha, která není pro každého. Recenzi mám na blogu:
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  5. Páni! Samé skvělé knihy! :)
    Zůstaň se mnou jsem viděla film (dokonalost), ale knihy jsem nečetla a upřímně se mi do prvního dílu ani moc nechce. Druhý bych si ale ráda přečetla, protože konec byl opravdu mega otevřený :)
    Všem klukům, které jsem milovala mám už hoodně dlouho na wishlistu... snad se konečně dokopu ke koupi :)
    Přeji příjemné čtení :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky