Problémy knihomolů part 1

Ahoj všichni!
Dnes jsem pro Vás sepsala pár poznatků, které se pravidelně objevují v životě člověka, kterého pravděpodobně nepotkáte jinak, než s knihou v ruce - tedy knihomola.
Zdroj




Nemůžeme se rozhodnout, kterou knihu číst dříve.
A když už jsme na tom fakt špatně, pro nepřečtené knihy máme speciální poličku, aby byly pěkně pohromadě. Potom na ně tak koukáme a ptáme se sami sebe, kterou začít. A když už si konečně nějakou vybereme, stejně ještě na poslední chvíli popadneme tu vedle.

Název přeloží jinak, než si představujeme
např. The Heir - dědička. Nebo alespoň tak je to doslovně, nic proti překladatelům ale proboha, proč to překládáte jako Dcera, když se ta kniha jmenuje Dědička?! ( btw. taky se nemůžete dočkat, až vyjde?)



Ostatní chápou, když nechceme zastavit film, který zrovna sledujeme.
Když ale nechceme přestat číst knihu, která je zrovna dost napínavá, to už chápou méně.

Herec ve filmu neodpovídá našim představám
V knize si postavu nějak představujeme, a film nám naše představy naprosto zničí, protože někdo jiný to vidí úplně jinak, než my.

Před čtením knihy se podíváme, kolik má stran.
Jen mi prosím napište, že nejsem jediná....

Jdeme do knihovny "jen pro  jednu knihu".
Domů se vracíme s pěti knihami a seznamem, co všechno si ještě nutně potřebujeme přečíst.

Na dovolenou si s sebou bereme jenom dvě knihy s tím, že nám to bude stačit.
Nebude...

Otázka"A nemáš těch knih už dost?"
Mě osobně to dohání k šílenství. Ne, nemám jich dost a nikdy jich dost mít nebudu. :D

Ležíme na zádech, čteme s knihou nad hlavou a ona nám spadne na obličej.
Věřte nebo ne, opravdu to bolí a zkuste někdy vysvětlovat okolí, že vás nikdo nezmlátil, nýbrž na vás spadla kniha. ( No dobře, trochu přeháním..)

Někdo nám vyzradí celou zápletku knihy, kterou zrovna čteme.
V horším případě to někomu uděláme my.

Našli jste se v něčem? A jaké jsou podle Vás největší problémy knihomolů?
A mimochodem, ještě bych Vás chtěla poprosit o hlas na poslední obrázek. Je to soutěž, na které se podíleli kamarádi, kteří s tím měli dost práce a moc nám na tom záleží.  Děkujeme!


Komentáře

  1. Uhm asi najviac ma vie vytočiť ten preklad. Tiež občas premýšľam, že podľa čoho to prekladajú :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně.. Když autorka nazve knihu "Dědička", proč jí proboha přejmenovávat na "Dceru"? Tak kdyby chtěla, aby se to jmenovalo "Dcera", tak to tak pojmenuje ne?
      N.

      Vymazat
    2. Možná kvůli tomu, že se u nás na trhu pár knih se stejným titulem už objevilo a marketingově by to tak bylo výhodnější? Fortuna Libri přeložila knihu Switched taky jako Dědička, a to Switched rozhodně neznamená. A nikdo si na to nestěžuje.

      Vymazat
    3. Možná taky proto, že Dědička by se nevešla na obálku a zalézala by do korunky. A pozor, překvapení - překlad neznamená doslovné převedení z jednoho jazyka do druhého.

      Vymazat
    4. ad. Vendea
      Děkuji za komentář, jen říkám co si o tom myslím.
      ad. Bětka
      Je mi jasné, že překlad neznamená doslovné převedení. Pouze říkám, že Dědička by se mi líbila více.
      Děkuji
      N.

      Vymazat
    5. Zdravím, ptal se vás někdo na názor? Odpovím si sám, ne neptal... Pokud se vám to nelíbí, nečtěte tento Blog.

      Vymazat
    6. Milý Jane, to si ale odpovídáte špatně. Věřím, že otázku položila autorka článku, cituji: "proč to překládáte jako Dcera, když se ta kniha jmenuje Dědička?!"

      Vymazat
    7. Dobrý den, otázka autorky směřovala k tomu kdo jí přeložil.. Doufám že tento blog už číst nebudete.. Díky

      Vymazat
    8. Když ty můžeš být mluvčí autorky blogu, proč nemůže být Anežka mluvčí překladatelky Dcery? (Rétorická otázka, nemusíš odpovídat)

      Notabene opakuji - my nečteme blog, čteme náhodně nalezený článek a vyjadřujeme se k němu. A bohužel, nejde to bez určité form naštvání, protože do situace vydávání knížek vidíme zjevně o něco víc než ty nebo autorka článku.

      Vymazat
    9. Upřímně, tady "samozvaný mluvčí" děl akorát bordel. Jednou otřepanou větou si dokazuje autoritu, kterou ztratil jinde. Nepřijde mi adekvátní, jeho argumenty, jenž nejsou ničím jiným než kydy. Měl bys ses zamyslet nad tím, do jaké míry můžeš hovořit těmito vysokými slovy. S pozdravem :)

      Vymazat
  2. Až na to, že se mě ještě nikdy nikdo nezeptal jestli už těch knih nemám dost ( mám kolem sebe samé osvícené lidi:-)), na mě pasuje všechno :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by existovali i lidé,kromě nás, kteří mají pochopení pro nekonečné kupování nových a nových knih? :D
      N.

      Vymazat
  3. Jo, vidím se ve všem :D Jen kromě zkoumání, kolik stránek má kniha, ještě navíc listuji, kolik stránek má kapitola, kterou se chystám číst :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to jsou přesně moje problémy :) Mám toho tolik, že nevím co číst :) Otázka- nemáš těch knih už dost tu padá s každým novým přírůstkem :) Odpověď je vždy ne :D A výprava do knihovny pro jednu knihu nikdy neskončí jen jednou knihou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně se divím, že ta polička s nepřečtenými knihami ještě drží... :D
      N.

      Vymazat
  5. Tenhle článek je tak dokonale přesný, že se musím smát :D jo, taky se dívám kolik má kniha, případně kapitola, stránek a navíc každou chvilku kontroluju kolik mi zbývá do konce :D

    OdpovědětVymazat
  6. Jo, to sedí... =D Já mám akorát vždycky dilema, jestli na dovolenou vzít jednu tlustou (co když mě nebude bavit?) nebo několik průměrných :-) A nepřečtené zařazuji normálně do knihovny, protože tak velkou poličku prostě nemám... =D Největším problémem knihomolů je podle mě nedostatek místa. =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu.. Většinou to vyřeší kompromis- tlustá i průměrná. Já se bojím, že si je smíchám a nedejbože na některou z nich na nějakou dobu zapomenu. To bych jim přece nemohla udělat.. No ale už se tam tlačí slušně.. Ani mi neříkejte že za pár dní bude Svět knihy v Praze... :D

      Vymazat
  7. S tím prvním bodem se momentálně dost krutě peru. Za jaro jsem si nakoupila nehorázně moc knížek a chci je číst pokud možno všechny najednou, jenže to nejde, takže si musím vybírat. Ale když si vyberu sérii, budu chtít číst i další knížky z ní, takže si série nevybírám, i když chci, ale pak chci číst tuhle samostatnou, a tuhle, tuhle, a taky tuhle... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlépe mít několik hlav, aby každá četla jednu .... :D
      N.

      Vymazat
  8. Ten překlad také nechápu, na druhou stranu tomu rozumím, jelikož takhle by na trhu byly hned dvě Dědičky... jedna je totiž od Amandy Hocking. Ale stejně.

    Nebo když čtu knihu a nemůžu se dočkat, až začnu číst tu, kterou mám nachystanou hned posléze, mám chuť si knihu Všude kolem černý les přečíst bez toho, abych dočetla Nesmírného. :D

    Já se ani tak nedívám, kolik má stran kniha, jako spíš kapitola, abych si to mohla rozvrhnout třeba když si čtu ve vlaku nebo tak... :)

    Já nedokážu číst a ležet při tom na zádech - nebo teda, můžu, ale nevydržím tak ležet delší dobu než klasicky na břiše...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O druhé Dědičce jsem nevěděla, díky za informaci. Taky bych nejradši četla více knih najednou. :D
      Díky za komentář.
      N.

      Vymazat
  9. Na mě taky sedí skoro všechno :D až na tu dovolenou, řeším to tak, že si beru narvanou čtečku, pak nedojdou :) na strany se tedy nekoukám a kniha mi na obličej taky zatím nespadla.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se zatím čtečkám bráním, ale myslím, že časem to bude asi jednodušší.
      N.

      Vymazat
  10. Bože, trapas. Čteš věci které se ani nedají považovat za knihy. Je to spíše urážka ty braky takto nazývat. Šepotání, Selekce? vhodné možná tak pro žáky páté třídy a to ještě s nadsázkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vás tento Blog nezajímá, nečtěte ho.... Nikdo vás nenutil

      Vymazat
    2. Ovšem to jsem nečekal Niky, že budeš mít zrovna v něm takovou podporu gratuluji :)

      Vymazat
  11. Tyhle problémy jsem mívala taky :D Jenomže se mi stalo, že jak jsem četla pořád a počád, přestalo mě to bavit, což mě hrozně mrzí :(

    http://fromdigi.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. Názvy se nepřekládají. Názvy nevybírá překladatel, nýbrž nakladatel. Ten je vybírá tak, aby kniha svým názvem upoutala a aby se nepletla s jinými knihami. Knih s názvem Dědička (případně s dědička s nějakým přívlastkem) je v Čechách několik, mimo jiné stejné nakladatelství, které vydává Dceru, vydalo minulý měsíc knihu Dědička ohně. Čím víc knih se bude jmenovat stejně, tím větší pravděpodobnost, že ji člověk v knihkupectví nenajde (4 roky jsem pracovala v knihkupectví, vím, o čem mluvím). Název Dcera je zde naprosto adekvátní, je to lexém označující stejný denotát (dceru královského páru, která je zároveň dědičkou trůnu), posun je zde naprosto minimální. Navíc je název kratší, tudíž se délkou blíží originálnímu názvu a lépe se to graficky vejde na obálku, kterou všichni tak milují a křičeli by, kdyby byla jiná.
    Když se ti překlad nelíbí, přečti si originál. Prozatím doporučuji nevyjadřovat se k věcem, o kterých nic nevíš.
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pokud se vám Blog nelíbí,nečtěte ho.

      S pozdravem

      Vymazat
    2. Nečte blog, vyjadřuje se k jednomu článku.

      Vymazat
    3. ad. Bětka
      Nerada bych rozebírala naprosto zbytečnou hádku. Děkuji za komentáře, každý pouze říkáme svůj názor :)
      N.

      Vymazat
    4. Milá Nikolo, my máme ale na rozdíl od tebe pravdu.

      Vymazat
  13. V niektorých bodoch som sa našla, napr. nerozhodnosť čo čítať ďalej :D V niektorých zasa nie - počet strán nepozerám a zásadne nečítam poležiačky s knihou nad hlavou, je to pre mňa veľmi nepohodlné :D Každopádne zaujímavý námet na článok :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Ještě bych přidala: Pravidelně se budím s knihou na obličeji :D
    Skvělý článek, pobavil a je to pravda pravdoucí :))

    Maya's World

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky