Jak číst více?

Jak je vůbec možné, že toho přečteš tolik? Kde na to bereš čas? Děláš taky něco jiného? 
Tohle jsou otázky, které slýchám téměř denně. Popravdě mě to pokaždé donutí se zamyslet, jestli skutečně nemám celý den zabořený nos v knize, ale jsem přesvědčená, že tomu tak není. Také si nemyslím, že bych byla někdo, kdo by vám měl nebo dokázal dát přesný návod na to, jak toho přečíst více a už vůbec nejsem žádný odborník.


Nicméně mám pár tipů, které jsem vypozorovala sama u sebe a možná tím i zodpovím některé dotazy. Ještě bych chtěla dodat, že počet knih je jen číslo a nesejde na tom, kolik toho kdo přečte nebo nepřečte. Už vůbec to není žádný závod a opravdu se s nikým nepředháním. Další věcí je, že počet knih je trochu subjektivní pojem. Každá kniha je jiná, jinak náročná a má jiný počet stran. Stejnětak nemohu na jedné straně srovnávat počet přečtených komiksů, nebo dětských knížek a na druhé beletrii. Faktorů pro "měření" (když už bychom se o tom chtěli skutečně bavit jako o něčem, co se dá počítat) je hrozně moc a za mě je asi nejlepší to brát podle počtu stran.
Tím bych rovnou začala.

Když bych si spočítala, kolik má moje průměrná přečtená kniha stran, je to zhruba něco kolem 270-300. Chci tím opět ukázat to, že se to opravdu nedá počítat na kusy. Jsou lidé jako já, kteří čtou "průměrně" tlusté knihy a potom jsou tu lidé, kteří čtou knížky nad 500 stran. Je potom logické, že toho přečtou polovinu. Poslední, co chci ještě dodat je fakt, že se rozhodně nehodlám nijak povyšovat nebo vychloubat tím, že toho přečtu hodně. Bohužel už jsem (naštěstí ne u mě) párkrát zahlédla ne moc hezké komentáře na to, že někdo přečte hodně knížek. Zkrátka, berte to jako takový povídací odpočinkový článek.

Zpátky k otázce "Jak je možné, že toho přečteš tolik?".

Víceméně pokaždé na to odpovídám stejně. Není to o tom, že bych celý den ležela s nosem zabořeným v knize, nic nedělala, nikam nechodila a jen četla a četla. I když je mi jasné, že z mého instagramu a facebooku to tak vypadá. Přeci jenom ale bloguji o knihách a tak už nepřidávám fotky nebo příspěvky z jiných činností.
Osobně jsem naprosto systematický člověk a ke všemu ještě perfekcionista. Víceméně všechno, co dělám si rozvrhuji a plánuji, takž si troufnu říct, že většinou si poměrně dobře dokážu zorganizovat čas. A to je taky první bod.

Důležité je, umět si najít na čtení čas. 
Můžete mít sebevíc povinností, ale věřte, že toho za den zvládnete přečíst opravdu hodně. Asi každý ráno někam jezdíme, ať už je to práce, nebo škola. Zároveň neznám člověka, který by došel na zastávku přímo ve chvíli, kdy autobus (tramvaj, metro...) odjíždí a nemusel by tak ani minutku čekat. Zmiňovaná minutka je stěžejní. Sice se vám může zdát, že za minutu přečtete jednu stránku a to je vlastně nic. Ale když si za den ty volné minutky nasčítáte, dá vám to dohromady klidně i několik stran. Schválně si zkuste změřit, kolik stránek zvládnete během čekání na metro. Během jízdy metrem. Během výstupu na eskalátorech. Věřte, že toho bude celkem dost. Samozřejmě pakliže cestujete autem, tento tip pro vás bude trochu nereálný, ale čtěte dál, budou další.

Opět neznám nikoho, kdo by do školy/práce přišel přesně na minutu. Vždycky máme trochu času a jsme tam o kousek dříve. Samozřejmě berme to pro ilustraci tak, že se nemusíme cestou třeba učit, nebo si před hodinou celou dobu opakovat látku. A opět. Jsem ve škole dříve, mám chvilku na čtení. Přečtu sice pár stránek, ale stále je to víc než nic.
Když se teď zastavím, v tuto chvíli mám přečteno pár stran během čekání na MHD a pár stran za dobu, kdy jsem někde o kousek dříve. A to je teprve ráno Samotnou cestu nepočítám, protože ta je pro každého celkem individuální a jinak dlouhá.

Stejný plán poté praktikuju po celý den. Čekám na poště - pár stran, čekám na MHD - pár stran a tak dále.

S tím se pojí fakt, že knížku tahám neustále u sebe. Někdy i dvě, protože hrozí, že jednu dočtu a co pak, žejo. To se ale dá vyřešit i jinak, pakliže se vám nechce tahat dvě. Ono i s tou jednou. Zkrátka žádné výmluvy, že nechcete, nebo nemůžete tahat knížku pořád u sebe.
Pro takový případ tu jsou audioknihy, které si zkrátka stáhnete do mobilu a nebo e-knihy, které sice nepodporuji, ale pakliže díky tomu bude někdo více číst... V tomto případě ale doporučuji pořídit si čtečku, protože třeba mě osobně po delším čtení z mobilu celkem bolí oči.

Samozřejmě čím více čtete, tím rychleji čtete. Mě čtení chytlo už od mala a stále mě to nepustilo, takže už čtu poměrně rychle. Nicméně zase se nesnažte za každou cenu číst rychle. Jednak z knížky nebudete mít nic a jednak vás to odradí, protože to nejde hned.

Samozřejmě je dobré si na čtení vyhradit konkrétní čas (samozřejmě mimo již zmiňované příklady). Já jsem třeba zvyklá si číst večer než jdu spát. Tady už to ale je o tom na to ten čas mít. Chápu, že někdo přijde domů, jde se třeba učit, nebo má práci a večer už nemá čas na to si číst. Já se ale vždy snažím si alespoň na pár stran čas najít.

Když se ještě vrátím k tomu studiu a učení, asi všichni víme a praktikujeme to, že si mezi učením děláme přestávky. Přeci jenom je třeba si chvilkami odpočinout a osobně se třeba nevydržím učit déle jak hodinu a půl v kuse. A když jo, pak ani nevím, co se učím. A na co tím narážím? Další čas na čtení. Pro mě třeba není nic lepšího, než si mezi učením vzít knížku, protože se soustředím na děj a skvěle si odpočinu. Samozřejmě se člověk nesmí moc začíst, no. :)

Znám i pár lidí, kteří si ráno přivstanou a mají tak třeba půl hodinky na čtení, než začnou vstávat a chystat se do školy nebo práce. Pro mě to je teda naprosto neuvěřitelné a ta představa, že bych měla vstávat ještě o něco dříve mě děsí. I kdyby to mělo být pět minut. Je to ale další způsob jak si na čtení udělat čas.

Samozřejmě neexistuje žádný univerzální návod a ne každému můžou moje rady vyhovovat. Doufám ale, že jsem alespoň zodpověděla některé z vašich dotazů a trochu vám ukázala, že to vlastně není žádná věda a že počet přečtených knih nezáleží na tom, kolik má člověk práce nebo činností.
Určitě piště vaše tipy do komentářů, ráda si je přečtu.

Komentáře

  1. Skvělý článek :) Knihy také tahám neustále sebou :) Stíhám toho přečíst docela dost i když to rozhodně není tak že bych jenom četla, i když si to pár přátel myslí :) I když teď mám pocit, že čtu až moc místo abych se věnovala diplomce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!
      S psaním diplomky zatím zkušenost nemám, ale naprosto chápu, že čtení je zajímavější a že to svádí k tomu jen číst a číst :D
      Tak ať ji úspěšně dokončíš (a moc se u toho netrápíš... :))
      N.

      Vymazat
  2. Někdy jsem už četla článek na toto téma a autorka měla vlastně stejné rady - hlavně mít knihu u sebe, využívat každé chvilky a zorganizovat si svůj čas. Ono se to asi jinak dělat nedá a myslím, že jsi to podala pěkně :) Čtení v tramvaji cestou do práce a z práce momentálně tvoří můj největší časový úsek, kdy během dne čtu. Naštěstí víkendy jsou o něco lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, je pravda, že je asi článek hodně podobný ostatním, nicméně asi ještě nikdo nevymyslel nějakou "super radu", která by byla jiná. :D
      Souhlasím s vámi, víkendy bývají lepší.
      N.

      Vymazat
  3. Já čtu tak podle nálady někdy ale sice se to snažím zrychlovat a mít třeba 5 za měsíc a tak třeba se mi to podle tvého návodu povede lépe.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobré tipy. Já třeba ke čtení měla vždycky dost kladný vztah, takže mi nědělá problém knížku přečíst během pár dní, někdy klidně i během jednoho dne. Záleží jak mě to chytne. Většinou mě ale takto chytne spíš fikce nebo nějaké biografie. Třeba u knížek do školy to je úplně něco jiného. Tam zase čtení většinou odkládám jak jen to jde.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky