Přečteno: Najdi odpověď


Recenze předchozího dílu zde.
Upozorňuji, že článek může obsahovat spoilery k předchozímu dílu.
Autor: Patrick Ness
Překlad: Hana Březáková
Počet stran: 480
Rok vydání: 2014/ překlad 2019
Nakladatelství: #Booklab
Anotace: Todd se probouzí jako vězeň v Novém Prentisstownu, který padl do rukou diktátora a samozvaného prezidenta Prentisse. Také Toddova přítelkyně Viola se ocitla v zajetí, a Todd se rozhodne, že ji najde a zachrání. Musí však svůj záměr držet v tajnosti, což nesmírně ztěžuje Hluk, který od války s domorodci vyzradí každou myšlenku. Zdá se však, že vynalézavý Prentiss objevil způsob, jak zkrotit nejen svůj Hluk, ale i Hluk svých pochopů.

V druhém díle trilogie se z nepřátel stávají přátelé, z přátel nepřátelé, a čtenáři se bude opět svírat žaludek. Okolnosti nutí Todda k činům, které by mu nikdy předtím ani nepřišly na mysl, a začíná tak ztrácet sám sebe. Věci přestávají být černé a bílé, přičemž odstíny šedi mohou být velmi nebezpečné. Jedno však o Toddovi víme – je silný. A v jádru
dobrý. Dokáže v této zkoušce obstát a vyjít z ní nezlomený? Ale hlavně: najde svoji Violu?


Z mého pohledu...
Z prvního dílu jsem byla nadšená a do druhého jsem se potom pustila téměř hned jak mi dorazil. Ono to sice bylo už před nějakou dobou a Booklabu teď dlužím omluvu za pozdě odevzdanou recenzi, ale po jeho dočtení jsem si zkrátka potřebovala příběh nechat trochu projít hlavou a vstřebat ho. Ale to předbíhám.

Tentokrát se děj odehrává v Prentisstownu a je vyprávěn z pohledu dvou osob - Todda  a Violy.Je zde vidět, že Patrick Ness mimo jiné umí skvěle pracovat s postavami. Oba hlavní hrdinové už jsou o něco dospělejší a jejich charaktery se postupně vyvíjí a mění. 

Oproti prvnímu dílu má tento příběh pomalejší začátek. Čím déle ale čtete, tím víc akce přibývá a mohu říct, že se téměř stále něco děje. Příběh sám o sobě je plný zvratů, se kterými Patrick Ness rozhodně nešetřil, a napětí.
Stejně jako u prvního dílu v knize vládne opravdu zvláštní atmosféra, která místy dokázala být opravdu hodně nepříjemná. Mimo to autor ještě přidal na brutálnějších scénách a někdy je dění opravdu drsné. Osobně jsem čas od času potřebovala pauzu od čtení, protože toho bylo zkrátka moc. 

Rozhodně se nejedná o jednoduché, pohodové čtení, ale stojí za to!
Už se nemůžu dočkat třetího dílu a jestli jste stále nečetli Chaos, nebo cokoliv dalšího od Patricka Nesse, rozhodně byste to měli napravit.

Za zaslání mockrát děkuji nakladatelství #Booklab!


Komentáře

Oblíbené příspěvky