Přečteno: Feministky nenosí růžovou a jiné lži

Autor: kolektiv autorek
Sestavila: Scarlett Curtisová
Překlad: Nika Exnerová
Počet stran: 344
Rok vydání: 2018/ překlad 2019
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Feminismus. Dnes hodně diskutované téma. Co ale vlastně toto slovo na F znamená? Známé ženy ukazují svoji vlastní cestu k osobnímu chápání feminismu. Úvahy, životní příběhy, básně, zážitky a názory spojené s ženským hnutím i s každodenním životem chtějí překlenout propast mezi akademickými esejemi a feministickými hashtagy. Svými myšlenkami přispěly Emma Watson, Keira Knightley či Bridget Jones.

Z mého pohledu...
Jestli se v dnešní době něco řeší hodně, je to feminismus. Někdo se za feministku prohlašuje, někdo je odsuzuje. Vnímáme ho všude kolem sebe, co přesně ale znamená? A musí pro všechny znamenat to stejné? Feministky nenosí růžovou a jiné lži je soubor esejí (mimochodem věděli jste, že esej je rodu mužského i ženského?), úvah a myšlenek slavných žen. Přispěly například Keira Knightley, Emma Watson nebo Zoe Sugg. Nechybí ani český příspěvek, který napsala Lucie Zelinková.

Knížka jako taková je rozdělena hned do několika částí, podle toho, kam by se jednotlivé příspěvky daly zařadit případně co vyjadřují. Máme tedy Osvícení, Hněv, Radost, Poetickou vložku, Akce Vzdělávání. Na konci je navíc ještě několik stran pro myšlenky čtenářek (nebo čtenářů).

Koncept a vůbec myšlenka celé téhle knihy mě rozhodně zaujala. Za feministku se sice nepovažuji a asi ani nikdy nebudu, je ale zajímavé si přečíst názory ostatních nebo narazit na nějakou zajímavou myšlenku. A že jich bylo. Nebudu lhát, spousta z nich mě donutila se nad světem trochu zamyslet. Zároveň mě to možná i trochu přesvědčilo o tom, že nic měnit nemusím - a je to v pořádku.

Nejlepší esej za mě rozhodně napsala Keira Knightley. Ze začátku mi přišla až moc upřímná, moc otevřená, moc detailní. Používala slova, na která v knihách nejsme zvyklí. Možná ale právě to dodalo, i když ne moc dlouhé, eseji tu správnou atmosféru. Navíc ji napsala opravdu skvěle, jestli něco doporučuji přečíst, z celé knihy by to rozhodně vyhrála právě tato.

Bohužel jsem ale narazila i na mnoho esejí, které podle mě nestály za nic. Přinesly mi tak možná pár přečtených stran navíc, trochu času, který jsem nad knihou strávila. Nemyslím si ale, že všichni zúčastnění byli vybráni zrovna dobře.
Docela mě to mrzí - knížka má velký potenciál, ale jsou v ní bohužel i takové eseje, které tu podle mě nemají co dělat.

A jsme u toho - nejsem si jistá, jak knihu zhodnotit. Myšlenka je skvělá, grafické zpracování parádní. Nápad, že se na knize bude podílet tolik lidí a každý příspěje svou troškou do mlýna je také skvělý. Jen zkrátka některé eseje snižují kvalitu jinak výborné knihy. Za mě tedy 70%. 

Knihu jsem si mohla přečíst díky Albatrosmedia, ve kterém mi ji Míša poslala na recenzi. Děkuji!

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky