Přečteno: Každé srdce je bránou

Autor: Seanan McGuireová
Překlad: Karolina Medková
Počet stran: 168
Rok vydání: 2016/ překlad 2020
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Děti za správných podmínek vždycky mizely: proklouzly stínem pod postelí nebo šatníkem, propadly se králičí norou či do staré studny a vynořily se… někde jinde.

Ale kouzelné světy nemají pro ty, co se už nehodí, pochopení.

Nancy se kdysi zatoulala, ale teď už je zpátky. A to, co prožila, ji změnilo. Ostatní děti v péči slečny Westové tomu rozumí až příliš dobře. A každé z nich hledá způsob, jak se vrátit zpátky do toho svého světa.

Ale Nancyin příjezd znamená pro celý Domov změnu. Za rohem číhá temnota, a když na sebe tragédie nenechá dlouho čekat, jen Nancy a její noví spolužáci mohou zjistit, co se vlastně děje. Bez ohledu na cenu, jakou budou muset zaplatit.


Z mého pohledu...
Každé dítě se někdy zatoulá. Některé ale zmizí do kouzelného světa, kde mohou nějakou dobu být. Co se ale stane ve chvíli, kdy už se danému světu nehodí?
Nancy, naše hlavní hrdinka, se vrátila stejně jako další děti domů. Už ale není taková, jako dřív a to, co v jiném světě prožila ji navždy změnilo. Pro děti, jako je ona existuje jakási zvláštní škola/domov slečny Westové, která jim všem rozumí a snaží se jim pomoct.

Hlavní a jednou z nejdůležitějších postav je právě Nancy, díky ní poznáváme, jak celý princip cestování mezi světy funguje. Docela mě mrzí, že se jí autorka tolik nevěnovala, ale ono co bychom na ani ne 200 stranách chtěli.
 I když se to vzhledem k délce knihy vůbec nezná, celý svět je vlastně docela komplikovaný a autorce patří obdiv za to, jak umí čtenáři předat a vysvětlit vše důležité na tak málo stranách. Navíc dokázala k tomu všemu vměstnat ještě zajímavý příběh a i když popravdě nechápu jak, všechno to moc dobře fungovalo a bavilo mě to.

Zároveň ale nečekejte žádné velké fantasy dobrodružství - hlavní zápletka je totiž spíše detektivní, každopádně povedená.

Myslím si, že příběh jako takový by si zasloužil klidně sto stran navíc a bylo by super se trochu více věnovat postavám. Jinak ale nemám co vytknout a moc se mi líbí originální nápad i zpracování.

Hodnotím 75% a za zaslání mockrát děkuji Míše z Albatrosmedia!

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze. :) O knize jsem slyšela a zaujala mě. Překvapilo mě ale, jak málo má stran. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky