Přečteno: Krásky

Autor: Dhonielle Claytonová
Překlad: Zuzana Švábová
Počet stran: 448
Rok vydání: 2018/ překlad 2020
Nakladatelství: Fragment
Anotace: V honosném světě Orléans je krása tou nejvyšší hodnotou. Lidé se zde rodí šedí a pouze uctívané Krásky mohou díky svým schopnostem měnit jejich zevnějšek i povahu. Camellii však nestačí být Kráskou, chce být nejlepší a sloužit královské rodině. Po příchodu do paláce zjistí, že je objektem temných zájmů, jež mohou její schopnosti zneužít pro zvrácené účely. Čeká ji nepředstavitelná volba… a v sázce bude osud celého Orléansu.

Z mého pohledu...
V království Orléans se všichni rodí šedí a bez krásy. Výjimkou a zároveň osobami, které jim mohou pomoci změnit svůj zevnějšek i povahu jsou Krásky, které se jako jediné rodí hezké a navíc se speciálními schopnostmi. Jedna z krásek se navíc může stát Vyvolenou, být nejdůležitější kráskou, a dokonce sloužit i královské rodině. Přesně tohle je sen Camellie, hlavní hrdinky.
Po příchodu do paláce ale zjišťuje, že ne všechno je tak, jak se zdá a krása možná není to nejdůležitější.

Musím říct, že autorka už od začátku skvěle vysvětlila fungování Krásek a vůbec celého světa. Sice mi kvůli tomu první zhruba třetina knihy připadala hodně pomalá, od čtení mě to ale neodradilo. Zároveň si myslím, že přišla s něčím novým a originálním.

Později ale příběh nabral na dynamičnosti a akci. Zároveň prosím nečekejte akci 24/7, protože tak to také není.

Autorka klade poměrně velký důraz na charaktery jednotlivých postav. Camellii jsem si zamilovala téměř hned a je to jedna z těch hlavních hrdinek, na které dlouho nezapomenu. Byla navíc opravdu lidská a uvěřitelná a od toho se odvíjela i všechna její rozhodnutí. Zároveň to ale není čistě kladná hrdinka a má i své temnější chvilky.

Druhou postavou, která působila hodně výrazně, je princezna Sofie. I když to tak zprvu možná nevypadá, má svou stinnou stránku, která mě popravdě bavila a doufám, že v dalších dílech (mělo by se jednat o trilogii) o ní ještě uslyšíme.

Příběh sám o sobě mě překvapil. Nečekala jsem, že celý systém Krásek a jejich světa bude takhle dobře fungovat, ale autorka to má opravdu skvěle a do detailu promyšlené.

Samozřejmě by se v knize dala najít místa, která mi připadala trochu zbytečně natažená, ale zbytek příběhu to vyvažuje a i když kvůli tomu (a kvůli pomalejšímu začátku) dávám trošku nižší hodnocení, od čtení mě to nijak neodradilo a celkově na mě kniha působí skvěle.

Pochválit bych chtěla také obálku, která mě (i když nemám ráda lidi na obálkách) docela zaujala a myslím si, že je hezčí než ta původní. Posuďte sami.

Hodnotím 75% a těším se na další díly!
Za zaslání mockrát děkuji Míše z Albatrosmedia!

Komentáře

  1. Pěkná recenze. :) Souhlasím, že naše obálka je o hodně hezčí (a to jsem z ní původně byla na rozpacích). Na knize se mi líbí inspirace Francií a hlavně námět, který mi přijde originální.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky