Tipy na čtení v žánru Young Adult

Současná situace většinu z nás zavřela doma, do knihkupectví se nedostaneme a všechny knižní resty už máte určitě dočtené, že? Já sice ne (a asi ještě dlouho mít nebudu, protože nepřečtených knih tu mám opravdu spoustu), ale pro vás jsem si připravila tipy na samé skvělé čtení!

Dneska se budeme držet Young Adult knížek, příště už se ale podíváme i na další žánry.

Holubice a had (Shelby Mahurinová)
Čarodějnice a lovec čarodějnic v kombinaci se slow burn romantikou. Má sice docela dost stran, na druhou stranu jakmile se začtete, už ji pravděpodobně nebudete schopni odložit. Vychází až za pár dnů, ale za mě je to už teď jedna z nejlepších knih tohoto roku.

Časovaná bomba (Joelle Charbonneau)
Thrillerů v žánru YA máme málo a ještě méně za to opravdu stojí. Jestli ale mohu nějaký doporučit, pak je to Časovaná bomba. Hned několik hlavních hrdinů zůstane uvězněných ve škole, kde vybuchují další a další bomby. Snaží se utéct, zachránit si vlastní život i životy ostatních. Zároveň ale podezírají jeden druhého - ať už kvůli postavení ve společnosti, náboženskému vyznání a nebo problémům z minulosti.

Stačí jen chtít (Joelle Charbonneau)
U této autorky ještě chvilku zůstaneme a ráda bych zmínila ještě její další knihu. Tentokrát tu máme sociální síť s názvem NEED, jejíž princip je docela jednoduchý. Stačí napsat své přání a výměnou za drobný úkol se splní. Úkoly ale postupem času nabírají na nebezpečnosti a nová sociální síť možná není tak bezpečná, jak se zprvu zdálo.

Zmije (Bex Hoganová)
Ne nadarmo si CooBoo nadělilo Zmiji ke svým desátým narozeninám. Máme tu piráty, oceán, boj o ostrovy a skvělou hlavní hrdinku Marianne, která se má jednoho dne stát Zmijí - ochránkyní ostrovů. Upřímně nechápu, jak autorka dokázala nacpat tolik akce do tří set stran, ale opravdu jsem nenašla jediné místo, kde bych se nudila nebo nečekala, co se stane dál a i když bych někdy nevěřila, že zrovna tohle mě bude bavit, byla to jedna z nejlepších knih loňského roku.

Trilogie Drahokamy (Kerstin Gierová)
Pakliže milujete romantiku a cestování v čase, tohle je série přímo pro vás. Nenechte se odradit, pakliže vás první díl hned neohromí - samotné mi trvalo docela dlouho se do něj vůbec začíst, další dva už jsem ale přečetla téměř hned.
Všechny tři díly jsou mimochodem zfilmované - i když na knihy to samozřejmě nemá.

P. S. Líbíš se mi (Kasie West)
Protože hodiny chemie jsou nuda, hlavní hrdinka Lily si během nich píše na lavice texty svých oblíbených písniček. Jednou se ale stane, že text nestihne dopsat - příští hodinu je ale dokončený a na lavici je nakreslená šipka, která ji dovede k prvnímu vzkazu. Asi nikoho nepřekvapí, že Lily odepíše a v dopisování se neznámým pokračuje i nadále.

Má lady Jane (kolektiv autorek)
Jestli hledáte knihu, která se vymyká všem pravidlům a přesto je skvělá, jste tu správně. Má lady Jane je příběh, který rozhodně nezapadá mezi všechny ostatní. Už jen spojení historie, fantasy a románu je zajímavá a originální kombinace a když si k tomu připočtete tři autorky, kterým rozhodně nechybí smysl pro humor, vyjde z toho něco, co si prostě musíte přečíst.

Nouzový kontakt (Mary H. K. Choi)
Penny je typická šedá myška, která se nijak zvlášť neprojevuje a nejlépe jí je, když se může zavřít v pokoji a zalézt si pod deku s knihou a hrnkem čaje. Naopak Sam byl kdysi docela průšvihář a rozhodně extrovert. Nyní je ale po náročném rozchodu, svou bývalou přítelkyni nedokáže dostat z hlavy a pracuje v kavárně, kde také přespává. Působí docela úzkostně, hodně se uzavírá do sebe a v životě už nevidí nic pozitivního. Tihle dva jsou si vzájemně nouzovým kontaktem - někým, komu zavoláte, když vám je nejhůř. Zároveň si k sobě hledají cestu a možná to není jen o vzájemné pomoci...

Eliza a její nestvůry (Francesca Zappia)
Eliza Mirková je velmi introvertní, stydlivá hlavní hrdinka. V reálném světe moc kamarádů nemá a jediné místo, kde se cítí bezpečně je internet. Tam se z ní stává tvůrkyně populárního komiksu Nestvůrné moře. Na její školu ale začne chodit Wallace, obrovský fanoušek Nestvůrného moře a autor fanfikcí. S Elizou se sblíží, ale ne nadlouho. Potom, co nedopatřením dojde Elizina identita najevo, všechno se začne hroutit.

Mimo hlavní téma (tedy Elizina komiksu a vztahu s Wallacem) se ale setkáváme i s mnohem vážnějšími tématy, jako například šikana, úzkosti, nebo panické ataky a myslím, že právě proto byste si knihu měli přečíst.

Zmizení Sáry Lindertové (Kateřina Šardická)
Sáru Lindertovou, naprosto bezproblémovou studentku, by nikdy nenapadlo, že bude další, kdo záhadně zmizí v metru. A už vůbec by nečekala, že tím spustí lavinu dalších podivných zmizení. Její sestra Klaudie, ačkoliv si moc nerozumí a z večera, kdy Sára zmizela si skoro nic nepamatuje, se ji vydává společně s Oliverem (přítelem Sáry) hledat. Brzy ale zjišťují, že nic není tak, jak se zdá a hluboko pod městem se skrývá něco, co se dá jen těžko pochopit. Zlo, které jen čeká na svou další oběť - a tou má být Klaudie.
Autorka s touto knihou vyhrála literární soutěž Hvězda inkoustu a jestli jste Sáru stále nečetli, teď je ta pravá chvíle po ní sáhnout.

Srdcerváči (Alice Osemanová), Srdcerváči 2
Nakonec tu pro vás mám komiks. Charlie to v životě nemá nejlehčí - na své škole je jediný gay (nebo spíš jediný, kdo se přiznal). Charakterem je spíš introvert, nad věcmi někdy až moc přemýšlí a všechno si hodně bere k srdci. Naopak Nick je extrovert a jen tak ho nic nerozhodí. Když se tihle dva potkají na společné hodině, rychle si padnou do noty a stávají se z nich přátelé. Nebo něco víc?

Za všemi z výše zmíněných knih si stojím a věřím, že by se mohly líbit i vám. Všechny z nich seženete na stránkách Albatrosmedia (a kdy jindy bychom měli podpořit své nakladatele, když ne teď?). S kódem AMFREE máte navíc poštovné zdarma.

Komentáře

  1. Mám tyhle Young Adult knihy ráda, jsou to většinou takové oddechovky, které se dobře a rychle čtou a člověk nad tím nemusí zrovna moc přemýšlet :)
    Jinak nouzi knih taky nemám, mám tu hromady knížek k přečtení a jak jsem si myslela, kolik toho přečtu, když jsem teď skoro pořád doma, tak to ani tak není :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle druh knih je přesně to, co si ráda přečtu, jako zpestřující odpočinkovou četbu. :) Velkou část z nich mám na seznamu a doufám, že se k nim v budoucnu dostanu.
    Sérii Drahokamy mám taky moc ráda a souhlasím, že filmy se knihám prostě nevyrovnají. I když nejsou vůbec špatné. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky