Poslechnuto: Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny

Autor: Dominik Stroukal
Audioknihu namluvil: Petr Neskusil
Počet stran: 208
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Grada
Anotace: Dark Web je tajemné a mýty opředené místo na internetu, kde se za virtuální peníze dá koupit leccos ilegálního. Lidé si posílají poštou drogy a padělané dokumenty, nakupují ukradené kreditní karty a sledují pornografii za hranou zákona.
Dark Web však má i své světlé stránky. Ty využívají i novináři BBC, The Guardian nebo samotný Facebook pro sdílení informací, které mají zůstat utajeny. Nepředstavujte si ale nepřístupné části hlubin internetu — na Dark Web se můžete dostat na pár kliknutí myší. Bájí se, co vše se tam děje. Dá se snadno a anonymně koupit zbraň? Nebo rovnou objednat nájemný vrah? Anebo si dokonce zaplatit sledování vraždy v přímém přenosu?

Kniha je průvodcem po temné části internetu od jeho počátků po budoucnost. Ukazuje, jakým způsobem fungují pravidla mezi lidmi, kteří spolu chtějí obchodovat, ale nikdy neodhalí svou identitu. Proč se pod rouškou anonymity neokrádají a co se stane, když k tomu dojde. Proč se vládám daří tvůrce nelegálních tržišť chytat a jak se tomu tržiště brání. Co je na Dark Webu skutečností, a co naopak mýtem?

Z mého pohledu...
Když z Grady přišla nabídka, že bych si mohla vybrat nějakou audioknihu neváhala jsem. Už dlouho jsem žádnou knížku neposlouchala a vzhledem k tomu, že jsme o prázdninách hodně cestovali autem, audiokniha byla skvělým řešením jak využít čas a zároveň se nějak zabavit. Rozhodla jsem se ale sáhnout po něčem odbornějším. Ne, že by se mi klasická beletrie špatně poslouchala, ale myslím si, že odbornější knihy se někdy lépe poslouchají než čtou. O to víc to platí u problematiky Dark Webu, protože tohle je téma poměrně komplikované a navíc o něm nevím vůbec nic. 


Moje teorie se ukázala jako pravdivá a já jsem moc ráda, že jsem knihu místo čtení poslouchala. Myslím, že její čtení by mi jednak trvalo dlouho a jednak bych ji často odkládala, protože bych ji potřebovala postupně vstřebávat a snažila bych se ji pochopit. V audio verzi jsme ji ale měli za pár hodin poslechnutou a ani jsem ji nemusela zastavovat, protože mluvené slovo jsem většinou chápala bez problému. Zkrátka a dobře - těžší texty se mi lépe poslouchají než čtou. A to už je k úvodu opravdu všechno, slibuju.

A o čem že ta kniha vlastně je?
Autor ze všeho nejdřív vymezuje některé pojmy týkající se internetu obecně, poté už se pouští do samotného Dark Webu. V dalších kapitolách se věnuje jednotlivým částem, respektive tomu, co na Dark Webu (ne)najdete. Nechybí ani několik příběhů lidí, kteří například chtěli obchodovat s drogami. 

Kromě negativ popisuje i pozitiva a samotnou mě překvapilo, že to není jen o tom, že Dark Web je jednak nebezpečný a jednak silně negativní. Autor vyvrací některé mýty ohledně tohoto místa, zároveň ale potvrzuje, že tam zle najít to nejhorší. Vysvětluje také, proč vlastně Dark Web potřebujeme. 

Autor všechno popisuje podrobně a zároveň tak, aby to pochopil i úplný laik jako jsem já. Ke všemu navíc přidává i svůj vlastní názor a popisuje, co si o dané problematice myslí on sám. 

Audioknihu (a tím pádem i knihu) vám mohu doporučit k poslechu (přečtení). Dozvíte se plno nových informací, autor vám vyvrátí některé z mýtů, kterým jste možná věřili, rozšíříte si obzory a třeba alespoň z části pochopíte, jak fungují kryptoměny. I přesto, že nejsem zrovna nadšenec do počítačů nebo techniky obecně (jako většina z vás jsem zkrátka běžný uživatel), tohle mě bavilo a knížka byla opravdu zajímavá.

Za poskytnutí audioknihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada!
Pakliže vás zaujala, přidávám odkaz na Audiolibrix, kde si ji můžete pořídit. 

Komentáře

  1. Také jsem se dříve zajímala o ty kryptoměny, ale pak jsem si na druhou stranu říkala, že to je zbytečně moc složité téma. A tak jsem vzala peníze a dala je do investice do půjček . To je něco čemu věřím. Protože lidé budou neustále potřebovat nějaké peníze a tak podobně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky