Přečteno: Co se stane na twitteru...

Autor: Emma Lordová
Překlad: Anežka Dudková
Počet stran: 368
Rok vydání: 2020/překlad 2021
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Seznamte se s Pepper: kapitánkou plaveckého družstva, chronickou snaživkou a mnohostrannou perfekcionistkou. Její rodina se sice rozpadá, zato jejich řetězec s rychlým občerstvením Big League Burger rozhodně vzkvétá – převážně díky Pepper, která stěží zvládá normální život, protože se tajně stará o firemní účet na Twitteru.

Tady přichází na scénu Jack: třídní šašek a ustavičná osina v Peppeřině zadku. Když se zrovna nesnaží vystoupit ze stínu svého nechutně oblíbeného dvojčete, většinou pomáhá v rodinném bistru. Má k němu sice poněkud hořkosladký vztah, ale když si Big League Burger přisvojí recept na jejich ikonický sýrový sendvič, rozhodne se jim to prostřednictvím Twitteru vytmavit.

Láska a sýr světí prostředky – totiž dokud se roztržka mezi Pepper a Jackem nezmění ve virální válku. Vyměňují si uštěpačné tweety a sarkastické memy a zároveň se nevědomky sbližují i mimo Twitter (a to hned na dvou frontách!). Jejich spor nabírá nečekané obrátky (to je lidi na internetu fakt shippujou?!) a je čím dál osobnější, až nakonec ani pro všechny sýry světa nemůžou dál ignorovat, co k sobě cítí.


Z mého pohledu...
Pepper
 je typická perfekcionistka se skvělými známkami ve škole a snem dostat se na prestižní školu. Firma její rodiny Big League Burger díky ní vzkvétá, protože Pepper se (i když trochu nedobrovolně) stará o firemní profil na Twitteru.

Jack je spolužák, kterého má Pepper plné zuby. Můžete si ho představit jako takového toho typického třídního komedianta, který má navíc ještě dvojče, které je mnohem oblíbenější než on. I Jack se stará o Twitter rodinného podniku.

Válka začíná ve chvíli, kdy si Big League Burger přivlastní recept Sýrové královny a Jack se rozhodne, že to nenechá jen tak. Tato zprvu docela neškodná roztržka se ale změní doslova v twitterovou válku. To samozřejmě přináší publikum a obrovskou sledovanost. Nikoho by ale nenapadlo, že ve výsledku lidé začnou shippovat Pepper a Jacka. 

Tihle dva se navíc sbližují v realitě mimo twitter a původně ani neví, že zrovna oni spolu vedou válku online. Všechno se ale začíná komplikovat.

Tahle knížka obsahuje víceméně všechno, co byste mohli chtít. Skvěle napsané hlavní postavy (které si zkrátka nejde neoblíbit), tak trochu hate to love romantiku, spoustu jídla, sociální sítě, jisté tajemství obou rodin a tak dále. Pepper navíc peče naprosto geniální věci jako třeba Promiňky nebo Zrůdoláčky, což je samo o sobě skvělé a příběhu to dodává na zajímavosti.

Velká pochvala samozřejmě patří i překladatelce, protože vymyslet názvy všech těch sladkostí muselo dát spoustu práce a myslím, že to zvládla naprosto bravurně. 

V knížce se neustále něco děje a jak se jednou pustíte do čtení, pravděpodobně se jen tak neodtrhnete. Autorka si navíc vybrala docela zajímavé prostředí a nápad twitterové války je taky naprosto skvělý. Tohle je jedna z těch knih, kdy autor zkusí něco nového a ono to klapne naprosto perfektně. 

Tohle je za mě jedna z TOP knih letošního roku a nemám co vytknout. Možná kromě obálky, u které si stále nejsem jistá, zda se mi líbí nebo ne. 

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media!


Komentáře

  1. Co se stane na Twitteru, zůstane i na Twitteru? Knihu jsem ještě nečetla, tak jenom tak přemýšlím do budoucnosti. Zajímalo by mě, co takhle lidé dělají když nejsou na sociálních sítí. Nebo respektivě, co by bez nich dělali. Co lidé vlastně dělali, když nebyli chytré telefony a sociální sítě? Jak jinak se ignorovali, než že hleděly do telefonů. Kolikrát mi přijde, že z toho mají všichni úplně horečku, že by se to dalo změřit i infračervenými teploměry.

    OdpovědětVymazat
  2. Top knížka? Tak to zní hodně dobře. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knížku jsem měla připravenou na včerejší večer, jenže bohužel nám v bytě odešly jističe a pojistky. Nebo něco takového, já tomu prostě moc nerozumím. Naštěstí mám známého elektrikáře v Praze 8, takže ač nerad, protože jsem ho tahala z postele, tak vzal brašnu a přijel. :) Taky jsem se mu za to patřičně odvděčila, myšleno finančně samozřejmě. :)) Nevím, co bych bez něj dělala, protože pracuji z domu a na elektřině jsem závislá. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky