Přečteno: Všechny stránky Amelie

Autor: Ashley Schumacherová
Překlad: Anežka Dudková
Počet stran: 296
Rok vydání: 2021/překlad 2021
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Osmnáctiletá Amelia Griffinová je posedlá slavnými Kronikami Ormanu, které napsal mladý, velmi uzavřený a záhadný autor N. E. Endsley. Jsou to knihy, které ji svedly dohromady s nejlepší kamarádkou Jennou poté, co Ameliinu rodinu opustil otec a všechno se rozpadlo. Takže když mají kamarádky šanci navštívit knižní veletrh, kde má Endsley vystoupit, Amelia nemůže radostí dospat. Tohle je dokonalý způsob, jak odstartovat léto před nástupem na vysokou. V jednom okamžiku se však všechno pokazí. Jenna se setká se slavným autorem - a Amelia ne. Pohádají se tak, jako nikdy předtím, a než se Amelia může omluvit a všechno urovnat, Jenna náhle zemře při autonehodě. Amelia je najednou zmítána žalem a bez rady a přítomnosti nejlepší přítelkyně netuší, co se svou budoucností.

Když jí přijde záhadné a velmi vzácné limitované vydání Kronik Ormanu, je přesvědčená, že knihu nějak poslala Jenna. Vystopuje ji až do obskurního, ale kouzelného knihkupectví, kde se šokovaná Amelia setká tváří v tvář se samotným záhadným (a moc hezkým!) autorem N. E. Endsleym. On byl důvodem hádky obou přítelkyň a on je možná také vodítkem k tomu, co Jenna chtěla Amelii celou dobu sdělit.

Z mého pohledu...
Amelie společně s její kamarádkou Jennou jsou doslova posedlé Kronikami Ormanu. Když mají možnost jet na veletrh, kde vystupuje autor této série, ani minutu neváhají. Pak ale dojde ke sledu událostí, který všechno změní. Jenna se s autorem setká, Amelie ne. Následuje obrovská hádka a poté Jenna zemře při autonehodě. A to ještě předtím, než se stihnou usmířit. 

Amelii ale zničehonic přijde limitované vydání Kronik Ormanu, nikdo ale neví proč nebo kdo ho odeslal. Podaří se jí ale vystopovat, z jakého knihkupectví byla kniha odeslána a tak se tam, i když je poměrně daleko, vydává. Setkává se tam se samotným autorem. Amelie věří, že právě on je vodítkem k tomu, co jí Jenna chtěla sdělit.

Knížka je naprosto nádherně napsaná. Autorka využívá poměrně poetický jazyk, hodně si hraje se slovy a příběhu panuje zvláštní, ale příjemně melancholická nálada. Tady opět patří velký obdiv překladatelce, která to dokázala převést do češtiny. 

Hlavní postavu si zamilujete. Už jenom proto, že se do ní budete schopni vcítit a věřím, že stejně jako já budete všechno prožívat s ní. Amelie je navíc skvěle napsaná a propracovaná postava. I přesto, že knížka není vyloženě smutná nebo depresivní a nečekají vás sáhodlouhé popisy toho, jaké to je ztratit blízkou osobu, tak nějak ale budete vědět, jak se Amelie cítí a co zrovna prožívá. 

Zajímavý byl i příběh Nolana, autora Kronik Ormanu. Nebudu spoilerovat, ale věřím, že stejně jako já si ho jako postavu zamilujete a až se dozvíte, jaký je jeho příběh, všechno vám do sebe zapadne. Všechny stránky Amelie si potom oblíbíte ještě víc.

K Nolanovi a jeho příběhu se vážou i samotné Kroniky Ormanu, které v příběhu hrají větší roli, než byste čekali a není to jen nějaká série, kterou si Amelie oblíbila. Líbilo se mi, jak autorka rozvinula i tuto část příběhu a dala prostor i samotným Kronikám, aby zaujaly své místo v příběhu.

Výborně napsaná kniha, naprosto parádní atmosféra, skvělé postavy a příběh, který skrývá mnohem víc, než to na první pohled vypadá. Děj je sice trochu předvídatelný a už na začátku vás napadne, co se zhruba tak stane, rozhodně ale neuhodnete všechno a větší část příběhu pro vás bude překvapením, které si nezkazíte během pár stran tím, že byste věděli, co se bude dít dál.

Všechny stránky Amelie bych doporučila čtenářům, kteří hledají knihu s trochu těžším tématem, krásným jazykem, melancholickou náladou a parádní obálkou. Za mě je to jedna z TOP knih letošního roku a věřím, že se vám bude také moc líbit!

Kniha vychází 7. 10. a já mockrát děkuji Albatros Media za možnost si ji přečíst ještě před vydáním.

Komentáře

  1. To zní hodně zajímavě, navíc má kniha krásnou obálku. Děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky