Přečteno: Dvůr stříbrných plamenů

Autor: Sarah J. Maasová
Překlad: Ivana Svobodová
Počet stran: 728
Rok vydání: 2021/překlad 2022
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Nesta Archeron se marně snaží zapomenout na hrůzy války a vydobýt si své místo mezi vznešenými vílami. Na Nočním dvoře navíc stále potkává Cassiana, který ji přivádí k zuřivosti… a zároveň ji nebezpečně přitahuje. Mezitím zrádné lidské královny ohrožují křehký mír a jejich plány zhatí možná jen to, že se Nesta s Cassianem postaví své temné minulosti. Oba se budou muset utkat s démony všeho druhu, aby našli přijetí – a uzdravení – v náruči toho druhého.

Z mého pohledu...
Nejdřív pár slov k obálce. Naprosto chápu záměr udělat ji odlišnou. Autorka sice pokračuje v sérii, mění ale hlavní postavu (příběh vypráví Nesta) a hlavní postavy předchozích tří dílů ustupují trochu do pozadí. Je tedy logické knihu nějakým způsobem oddělit od těch předchozích. I přesto si ale myslím, že obálka mohla být alespoň trochu podobná. Takhle to vůbec nezapadá k sobě a v knihovně to vedle sebe nebude vypadat zrovna dobře. Co si o tom myslíte vy? Jste s obálkou okay nebo byste radši něco trochu jiného?

A teď konečně k příběhu. Jak jsem již psala, hlavní postavou je tady Nesta, která v předchozích dílech působí dost chladně a řekla bych že až protivně. Byla jsem tedy zvědavá, jak se mi bude líbit jako hlavní hrdinka a jakým způsobem se s ní autorka popere. Protože Feyre už se na svou sestru nemůže dívat a nechce, aby trpěla, donutí ji přestěhovat se do Domu větru, kde se má učit bojovat. Jejím hlavním učitelem je ale Cassian, kterého Nesta nemá zrovna v lásce. Je vám ale jasné, že z toho kouká jasný hate to love příběh. Jak říká i anotace "nebezpečně ji přitahuje". 

Nesta svádí svůj vnitřní boj nejen ve vztahu k Cassianovi, ale celkově ke své minulosti. Ta ji zasáhla víc, než jsem si zprvu myslela. 

V tomto díle bych rozhodně vyzdvihla postavu Nesty a jsem ráda, že jí autorka věnovala celou knihu. O Nestě se toho dozvídáme mnohem více a některé názory jako čtenáři trochu přehodnotíme. Nemůžu říct, že bych si Nestu vyloženě oblíbila, rozhoně ale spoustu jejích činů chápu a jsem ráda, že nám autorka umožnila Nestu poznat blíž. 

Příběh byl místy trochu zbytečně natahovaný, jasně. Ono co byste na víc jak 700 stranách očekávali. Myslím, že minimálně pár desítek stran by se určitě dalo osekat. Zároveň je v knize fakt dost erotických scén. A tím myslím ještě víc, než v předchozích dílech. Chápu autorčin záměr ukázat čtenáři touhu a vznikající vztah mezi Nestou a Cassianem, ale osobně bych těchto scén klidně mohla číst o něco méně. 

Každopádně kniha splnila moje očekávání. Dostala jsem to, co jsem od autorky očekávala a to je hlavní. Jasně, tohle asi není nejlepší kniha roku, pakliže vám ale autorčin styl psaní sedí a zamilovali jste si její předchozí knihy, myslím, že ani Dvůr stříbrných plamenů vás nezklame a autorka má stále co nabídnout.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře

Oblíbené příspěvky