Přečteno: Terapie

Autor: B. A. Paris
Překlad: Karolina Medková
Počet stran: 352
Rok vydání: 2021/překlad 2022
Nakladatelství: MOTTO
Anotace: Když se Alice a Leo přestěhují do exkluzivního obytného komplexu, splní se jim celoživotní sen. Existuje však jeden temný důvod, proč luxusní rodinnou vilu v uzavřené komunitě mohli koupit tak výhodně – a tím je bývalá majitelka, psychoterapeutka Nina. Co se s ní přede dvěma lety stalo? A proč o tom nikdo ze sousedů nechce mluvit? Alicina zvědavost se změní v posedlost a ve zdánlivě dokonalém domě se začnou odehrávat nevysvětlitelné věci.

Z mého pohledu...
B. A. Paris je pro mě autorkou, se kterou jsem až na jednu výjimku ještě nešlápla vedle. Všechny její thrillery byly skvělé a jediné, co se mi od ní až tak nelíbilo bylo Dilema, které ale nebylo ani thrillerem a autorka v něm zkoušela psát jiný žánr, který jí zkrátka tolik nesedí.

Terapie byla jasnou volbou a očekávání jsem měla vysoká. A po dočtení mohu říct, že byla i naplněna. Zároveň jsem Albatros Media vděčná za reading copy a tudíž možnost si knížku přečíst ještě před vydáním. To je plánované na 15.3. a knížku si už teď můžete předobjednat.

Autorka nás tentokrát bere do domu, kam se zrovna nastěhovali Alice a Leo. Dům se nachází v uzavřeném Kruhu – je v něm jen několik málo domů, lidé se mezi sebou znají (někdy až moc) dobře a nikdo nic neutají. Zároveň tato oblast nabízí poměrně jisté bezpečí, protože se do komplexu jen tak někdo nedostane. Pokud ho někdo nepustí dovnitř. Víme ale o svých sousedech opravdu všechno? 

I přes vysokou míru zabezpečení tu nedávno zemřela terapeutka Nina. Z vraždy byl obviněn její manžel, ale případ nikdy nebyl tak úplně uzavřen a policie prošetřovala více různých možností. Odsouzen byl nakonec ale právě on. Ale je skutečným vrahem?  Přesně do tohoto domu se Leo s Alicí nastěhují. Je tu ale malá drobnost – Leo se o této skutečnosti Alici nezmíní. Tím se dostávají do kolotoče lží a zatajených informací. Alice už tak nemůže věřit nikomu, ani svému manželovi. A vražda Niny ji navíc přitahuje čím dál tím víc a snaží se jí přijít na kloub.

V prvé řadě chci vyzdvihnout prostředí, do kterého autorka příběh zasadila. Líbí se mi myšlenka uzavřeného kruhu lidí, kdy postupně začínám jako čtenář podezírat úplně každého, protože je víceméně jasné, že vraždu má na svědomí někdo z Kruhu. Autorka nám zároveň pomalu odhaluje všemožné informace, často pomocí toho, že se v Kruhu něco povídá. Alice zaslechne útržek konverzace, někdo jí něco naznačí, někdo jiný o Nině odmítá mluvit. Zároveň si postupně začíná všímat různých detailů a vodítek k vyřešení situace. K tomu tu máme ještě děsivý faktor toho, že v domě možná někdo je. Zkrátka a dobře napětí jak má být a autorka zvládla atmosféru opět naprosto na jedničku!

Pak jsou tu postavy, přičemž i některé z těch vedlejších poznáváme docela blízko. Autorka jich v příběhu nemá úplně málo, ale vzhledem k uzavřenému okruhu lidí se o nich dozvídáme docela dost. Autorka odhaluje informace postupně a mnohdy ne zcela zřetelně, což čtenáře nutí se nad příběhem více zamýšlet a zároveň se dostává do fáze, kdy každou chvíli podezřívá někoho jiného. A i když vás možná ke konci napadne, kdo by mohl být vrahem, jsem si skoro jistá, že ani tak neodhalíte celou jeho identitu a na konci budete překvapeni. 

Terapie je výborně napsaný, promyšlený a napínavý příběh, který by neměl uniknout žádnému čtenáři psychologických thrillerů. Zároveň si myslím, že pokud tento žánr běžně nečtete, ale rádi byste trochu vybočili z komfortní zóny a vyzkoušeli něco nového, B. A. Paris je tou pravou autorkou a věřím, že její knihy vás chytnou.

Za poskytnutí reading copy k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře

Oblíbené příspěvky