Červená je přece fajn

Autor: Lucia Zamolo
Překlad: Eva Marková
Počet stran: 96
Rok vydání: 2019/ překlad 2020
Nakladatelství: Slovart
Anotace: Všichni vědí, co je menstruace. Každý měsíc ztratí žena trochu krve – asi tak obsah jednoho šálku espressa. Díky tomu se můžou rodit děti. A někdy při ní bolí břicho nebo panuje blbá nálada. Ale pssst, mluvit o tom je přece trapný a nechutný! Anebo ne? Mladá spisovatelka a výtvarnice nakreslila o menstruaci vtipnou knížku, ze které se dozvíte, jaké nesmysly se dříve o menstruaci povídaly, proč byly ženy považovány za špinavé, i co přesně se v tuhle dobu s tělem děje. Kniha je plná odzbrojujícího humoru a vtipných obrázků a je vhodná pro holky stejně jako pro kluky.

Z mého pohledu...
Všichni víme, že existuje něco jako menstruace. Ale jsme smířeni s tím, že je v pohodě o "tom" mluvit? Že se jedná o něco úplně normálního a je to součástí životů všech žen?

Autorka se rozhodla tohle tabu zkusit trochu prolomit a přišla s knížkou, ve které najdete nejen základní informace, ale taky trochu historie nebo i nějaké zajímavosti. Víte třeba, jak to dopadlo, když se nad menstruací zamyslel Aristoteles? Nechybí ani pár tipů jak si trochu pomoct od bolesti - od teplého polštářku na břicho přes ulevující polohy z jógy až po bylinkové čaje a další. 

Řekla bych, že kniha má dva základní záměry. Tím prvním je informovat mladé dívky o tom, co je čeká a pokusit se je od začátku vést k tomu, že menstruace není něco, za co by se měly stydět. Druhým je dle mého názoru snaha zrušit tabu, které ve společnosti panuje a třeba trochu poučit společnost. 

Kniha je moc hezky graficky zpracovaná, ale abych pravdu řekla, na mě místy až trochu moc umělecká. Osobně mám radši, když je grafika trochu jednodušší.

Myslím, že kniha je vhodná především pro mladší dívky, které třeba ještě netuší, co konkrétně se bude dít a chtějí si zjistit nějaké informace. Autorka všechno hezky vysvětluje a i když je v knize spousta zajímavých informací, není nikterak složitá. 

Červená je přece fajn vyšla v nakladatelství Slovart, kterému moc děkuji za poskytnutí knihy k recenzi!

Komentáře

  1. Pokusy o zbourání nějakého tabu jsou vždycky vítané, v tomhle případě obzvlášť. Vzhledem k tomu, že mám ve svém okolí přesně cílovou skupinu, podívám se po knize. :) Začínám uvažovat, že by mohla být jednou složkou z narozeninového dárku? :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky