Přečteno: Skřivánci ve válce

Autor: Hilary McKayová
Překlad: Romana Bičíková
Počet stran: 312
Rok vydání:
Nakladatelství:
Anotace: Klárka a její starší bratr Petr tráví každé léto v Cornwallu společně se svými prarodiči a charismatickým bratrancem Rupertem. Ale idyla končí každé září, kdy se Petr a Rupert vrací do internátní školy a Klárka se nudí v domě svého otce, který pořád není doma. A stín katastrofy se stále blížíA když Rupert vyráží jako voják do zákopů první světové války, Klárka má pocit, že teď se konečně vše změní. Ovšem nic není takové, jak si představovala. Dokáže celá její rodina přežít běsnící válku? A spatří Klárka ještě někdy Ruperta?

Z mého pohledu...
Autorka vypráví příběh odehrávající se v letech 1902-1924. Hlavními hrdiny jsou zde Petr a Klárka, kteří společně s bratrancem Rupertem tráví každé léto v Cornwallu spoelčně s jejich prarodiči. V září se ale Rupert s Petrem musí vrátit do internátní školy a Klárka zpět domů, kde je většinu času sama, protože jejich otec téměř nikdy není doma. 

Vše se mění ve chvíli, kdy se Rupert vydává jako voják do zákopů v období první světové války. Klárka si myslí, že tím se všechno změní a doufá, že i rodinná situace bude o něco lepší. Je tomu ale skutečně tak?

Klárka je postava, o kterou v příběhu nikdo moc nestojí. Všichni jí přikládají za vinu smrt její matky, která zemřela u porodu, a nebýt její babičky, pravděpodobně by ji odložili v sirotčinci. I přesto, že Klárka se chová vlídně a snaží se být ke všem milá, rodina jí to moc hezky neoplácí. 

Petr vůči Klárce také nemá nejlepší vztah. Není na ni sice vyloženě zlý, často je ale velmi odtažitý a jeho výbušná povaha tomu moc nepomáhá. Podobně je na tom i jejich otec, po kterém všechny tyto vlastnosti Petr dost pravděpodobně zdědil.

Příběh je určen pro čtenáře od deseti let, autorčin styl tomu ale moc nenapovídá. Přišlo mi, že vypráví poněkud stroze a i když je příběh dobře napsaný, často podává informace docela surovým způsobem. "Takhle to prostě bylo, tečka". Už jen z toho důvodu bych knihu doporučila o něco starším čtenářům, protože i když není nijak extrémně drsná, myslím, že se do ní začtou lépe.

Do hrůz první světové války v knize sice nahlédneme, ustupují ale trochu do pozadí, takže čtenáře příliš nezasáhnou. I přesto je ale vnímá. 

Autorka napsala věrohodné postavy, uvěřitelný příběh, dobře vykreslila prostředí a já knihu hodnotím 70 %. Za zaslání děkuji Albatros Media

Komentáře

  1. Mě osobně kniha nezaujala, ale překvapuje mě autorčin strohý styl, který zmiňuješ. Pokud se jedná o knihu pro mladší čtenáře, očekávala bych něco jiného...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě to překvapilo a čekala bych naopak vřelé vyprávění...
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky