Přečteno: Nejlepší lži

Autor: Sarah Lyu
Překlad: Anežka Mann
Počet stran: 352
Rok vydání: 2019/ překlad 2020
Nakladatelství: #Booklab
Anotace: 
Dřív Remy Tsaiová věděla přesně, co ji čeká. A teď ani netuší, jak bude vypadat příští den. Kdysi bývala šťastná. Měla svého přítele, Jacka, a Elise, svoji nejlepší kamarádku - svoji spřízněnou duši - která ji chápala líp než kdokoli na světě. Ale teď je Jack mrtvý, zabilo ho několik výstřelů do hrudi -

A byla to Elise, kdo stiskl spoušť. Udělala to v sebeobraně? Nebo je za tím něco hlubšího, temnějšího, něco, co by Remy ani ve snu nenapadlo? Zatímco probíhá policejní vyšetřování, Remy zahájí své vlastní, přebírá svoje vzpomínky a pátrá po sebemenším zrnku pravdy, které by dokázalo zachránit přátelství, které pro ni znamená celý svět.

V několika prolínajících se časových liniích se odvíjí napínavý psychologický thriller, který zkoumá temnou stránku přátelství a posedlosti.

Z mého pohledu...
Hlavní hrdinka Remy bývala šťastná. Měla přítele Jacka, nejlepší kamarádku/spřízněnou duši Elise, která byla takový ten člověk, který vás zkrátka chápe. Jack ale zemřel a byla to Elise, kdo na něj vystřelil. 

V knize se střídají pohledy z minulosti a současnosti. V minulosti se odehrává v podstatě celý příběh a my postupně odhalujeme, co se vlastně stalo a jak se vůbec celé přátelství Elise a Remy vyvíjelo. Prožíváme s nimi všechno, co se stalo a všechny postavy pomalu poznáváme. 

Potom tu jsou kapitoly z přítomnosti, což je z většiny policejní vyšetřování a samotná výpověď Remy. Tady je opravdu zajímavé sledovat, co vypovídá a přitom napjatě čekat, proč tomu tak je. Z výpovědí je totiž zřejmé, že ví něco, co zkrátka nechce říct. 

Kniha se zabývá především tématem toho, jak dobře známe lidi kolem nás. Remy a Elise jsou nejlepší kamarádky, spřízněné duše, které o sobě ví všechno a vždy tu jsou jedna pro druhou. Jak velká je ale hranice mezi přátelstvím a posedlostí? A v jakou chvíli začíná být přátelství toxické a nezdravé?

Remy za mě byla parádní vypravěčkou příběhu a dokázala mě skvěle vtáhnout do děje. Naopak Elise se mi od začátku nezdála a postupem času mi začala vadit víc a víc. Co je Jacka týká, v příběhu se vyskytoval ze všech nejméně, což je trochu škoda.

Obzvlášť mě bavily části z přítomnosti a zkrátka jsem chtěla vědět, jak to celé skončí. Samozřejmě, konec je celkem předvídatelný, na druhou stranu si myslím, že se to dá odpustit za předpokladu, že celý příběh  má nějakou hodnotu. A to tento rozhodně má. 

Autorka si vybrala nelehké téma, které ale může potkat každého z nás, a skvěle ho čtenářům přiblížila. Děj utíká rychle a zaujmou vás jak kapitoly z minulosti, tak i přítomnost. Postavu Elise budete nesnášet, zároveň se ji ale možná pokusíte pochopit, protože má také svůj nehezký příběh.

Knihu hodnotím 80% a doporučila bych ji všem, kdo si chtějí přečíst psychologický thriller v žánru young adult nebo zkrátka hledají téma, které se (alespoň podle mě), v YA knihách zase tak často nevyskytuje. 

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství #Booklab a na jejich eshopu knížku až do 1. 11. 2020 seženete se slevou 30 %.

Komentáře

  1. Kniha by mě mohla bavit, dávám do seznamu k přečtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Věřím, že tohle nebude lehké čtení, přestože patří do YA žánru.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky