Přečteno: Stačí jen chtít

Autor: Joelle Charbonneau
Počet stran: 267
Rok vydání: 2015/ překlad 2017
Nakladatelství: Fragment
Odkaz na ČBDB

Anotace: Městem Nottawa se jako lavina šíří nový fenomén. Sociální síť s název NEED nabízí svým uživatelům vše, co chtějí mít. Chceš nový iPhone nebo lístky na koncert se vstupem do zákulisí? Výměnou za drobný úkol ti NEED tvé přání splní. Kaylee Dunhamová ví, co chce. Potřebuje získat novou ledvinu pro nemocného bratra. Nevěří, že by jí nějaká sociální síť mohla pomoci, ale rozhodne se, že to zkusí.
Až po té, co zadá svůj požadavek, si postupně uvědomuje, jak vysokou cenu bude muset zaplatit. Úkoly, které síť za splnění jednotlivých přání vyžaduje, totiž s přibývajícím počtem uživatelů nabírají na nebezpečnosti. Dokáže Kaylee odhalit, kdo NEED stvořil, a zastavit ho dřív, než zničí celé město?


Z mého pohledu…
Hned poté, co se ve městě Nottawa objeví nová sociální síť, všichni se chtějí přidat. Její princip je jednoduchý – zaregistruj se, napiš své přání, splň úkol a pak už jen počkej na svou odměnu. Zdá se to jednoduché a bezpečné, že? Ze začátku se jedná o jednoduché úkoly. Pozvi na síť 5 lidí, přijde 5 svých kamarádů, odnes vzkaz na adresu tu a tu. Všechno je jasně a stručně definováno. Chceš nový iPhone? Není problém, odnes krabici se sušenkami na adresu, která ti přijde v emailu. Je to ale skutečně tak jednoduché? A proč by někdo chtěl takové maličkosti za drahou elektroniku?

Kaylee má nemocného bratra. Potřebuje pro něj sehnat novou ledvinu, ale ne a ne najít vhodného dárce. Už skoro ztrácí naději, když v tom jí přijde pozvánka na síť. Kaylee by udělala cokoliv, aby svého bratra zachránila. V rychlosti se zaregistruje a napíše své přání – novou ledvinu pro bratra. NEED jí napíše, že zpracovává a že hned jak bude moct přání splnit, přidělí jí úkol.
Během několika dnů se ale začnou dít záhadné věci. Počet uživatelů klesá, i když není možno se ze sítě odpojit. Jakmile se jednou připojíte, není cesty zpět. Jak je ale možné, že i přesto je uživatelů míň a míň? A kdo má na svědomí záhadnou smrt? Proč jsou najednou všichni tak divní? Může za to snad NEED? A kdo je jejím správcem?

Co se mého názoru týče, je víceméně kladný. Možná jsem čekala trochu víc, když všichni psali, že se jedná o báječný thriller. Já bych většinu knihy thrillerem nenazvala. Kniha mě nepohltila úplně, ale rozhodně to bylo něco nového a neokoukaného. Mohlo by to být o trochu napínavější, to ano. Být celá kniha tak napínavá jako posledních 50 stran, nemám snad ani co vytknout. Skoro si myslím, že autorka se mohla trochu víc rozepsat a knihu natáhnout klidně i o sto stran, protože rozhodně by bylo o čem psát. Jediné, co by vám mohlo trochu vadit je časté střídání postav. Sama jsem si na to ze začátku musela zvyknout, protože v knize jsou krátké kapitoly a poměrně dost postav, které se často střídaly a zapamatovat si všechna jména byl trochu problém.


Nicméně knihu hodnotím 75% a doporučuji přečíst všem, kteří hledají něco krátkého, trochu napínavého a neokoukaného. 😊

Komentáře

  1. Výborná recenze :) Na knihu mám zálusk, vypadá to na parádní jednohubku :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky