To nejlepší z CooBoo

Zdravím!
Vítám vás u zcela nového formátu článku, ve kterém vám, jak už jste možná pochopili, budu ukazovat dle mého názoru to nejlepší  z daného nakladatelství. Nemám dané žádné období, za které by tyto knihy měly vyjít, ale pokusím se vám sem dát pouze ty, které jsou stále dostupné. Ještě nutno dodat že jsem rozhodně nečetla všechny knihy které vyšly a proto se může stát, že vyšla nějaká , která se tu neobjeví, ale zasloužila by si to. V takovém případě mi rozhodně dejte vědět do komentář, ráda si rozšířím obzory o další knihy.

Čím jiným začít, než mým milovaným CooBoo, které vzniklo v roce 2009. Nakladatelství, od kterého mám doma snad nejvíce knih, spadá pod Albatrosmedia a zaměřuje se především na knihy žánru Young Adult, tedy knihy pro mládež. Zkratka CooBoo vznikla ze slov Cool a Books, což by mělo přesně vystihovat knihy, které vydávají. Mezi autorky, které vydávají patří například S. J. Maasová, A. G. Howardová, Kiera Cassová, Jenny Hanová, Ruta Sepetys a nechybí ani spisovatelé jako Jay Asher, Jeff Kynney nebo David Levithan.

A které knihy jsou za mě ty nejlepší?

ROMANTIKA
Všem klukům které jsem milovala (Jenny Hanová) - série, 3 díly
Naprosto skvělá, zamilovaná série plná sladkého pečení.
Pokaždé, když se hlavní hrdinka Lara Jean do někoho zamiluje, napíše mu dopis. Ten ale nikdy neodešle a vždy jej vloží do krabice, kterou pečlivě schová. Jednoho dne ale zjistí, že dopisy v krabici nejsou, co hůř, jsou rozeslané.
Připravte si něco sladkého, zalezle pod deku a pro jistotu si kupte všechny tři díly najednou. Není to sice světoborná série, ale jako milé, romantické čtení mohu jedině doporučit.


Oko za Oko (Jenny Hanová, Siobhan Vivianová) - série, 3 díly (u nás vyšly zatím první dva)
U Jenny Hanové ještě chvilku zůstaneme. Konkrétně se zastavíme u série, kterou napsala společně se Siobhan Vivian.
Tentokrát sledujeme příběh tří děvčat, které se chtějí pomstít. Každá má nějaký důvod, každé někdo něco udělal. Jak daleko ale dokážou zajít?
V této sérii u nás zatím ještě nevyšel třetí díl (halóó, CooBoo, já čekáááám!), ale už teď mohu s klidem říct, že to stojí za přečtení. I kdyby byl třetí díl nejslabší (a věřím, že nebude), první dva se mi líbily natolik, že je doporučit mohu.


Selekce (Kiera Cassová), 3 knihy, povídková knížka + 2 knihy
Co se celkového počtu knih u této série týče, je to o něco složitější. Pokusím se to shrnout pokud možno krátce, ale raději přidávám i odkaz na samostatný článek.
Původní trilogie (Selekce, Elita, První) vypráví příběh Americy, která prochází Selekcí. Je to vlastně takový výběr královny. Dívky ze všech kast jsou vybírány a následně posílány do královského paláce, aby se ucházely o vznešeného prince Maxona.
Následně přichází knihy Dcera a Koruna (asi není velkým překvapením že jsou o dceři Americy) a Šťastně až navěky - povídky.
Opět se jedná o naprosto skvělou sérii, plnou nádherných šatů a života v paláci. Nečekejte hluboce promyšlený příběh, ale spíš milé odpočinkové čtivo.


Jednou ano, dvakrát ne (Cylin Busbyová)
Tentokrát se jedná o jednu z těch knih, které dočtete a máte chuť začít křičet "Co to sakra bylo?!?!". V dobrém, samozřejmě. West se probouzí po nehodě v nemocnici - bohužel bez možnosti mluvit a navíc ještě ochrnutý. Snad jediné, co ho celou tu dobu drží při životě je Olivia - dívka z vedlejšího pokoje. Věci jsou ale jinak, než se na první pohled zdá.
S klidným srdcem mohu říct, že tato kniha mi vyrazila dech a ten konec?


Láska a Gelato (Jenna Evans Welchová)
Hledáte čtení na léto? Gratuluji, právě jste našli.
Lina tráví po smrti své matky léto v Itálii. S otcem, kterého za celých šestnáct let nepoznala. Zlomový okamžik ale přichází ve chvíli, kdy se jí do rukou dostává deník, který si kdysi psala její máma. Lina začíná objevovat pravou krásu Itálie a nechybí ani roztomilé pekárny a spousta, spousta zmrzliny. Objeví ale mnohem více.


OTKA - Ošklivá tlustá kamarádka (Kody Keplingerová)
Jedna z těch, na které opravdu nedám dopustit. Autorka sice přináší trochu obvyklý příběh neoblíbené hlavní hrdinky obklopené oblíbenými školními hvězdami a nechybí ani hezoun Wesley a nečekaně se do sebe zamilují, ale o tom to vlastně vůbec není. Jde především o to, s jakou lehkostí autorka knihu zpracovala. Smála jsem se, chvilkami i skoro brečela. Všichni víme, že tento příběh je klišé. Ale toto klišé je tak hezky podané, že si ho zamilujete. Wesleyho si zamilujete. Jednou si ho vezmu. Určitě.


FANTASY
Fantasy začnu sérií, která je na pomezí fantasy a romantiky. Abyste mě pochopily, rozhodně to fantasy je, ale nechybí ani prvky romantiky a tak knihy budou bavit i ty, kteří obvykle fantasy nečtou.

Drahokamy (Kerstin Gierová) - série, 3 díly
Milujete cestování časem? Nebo ještě lépe, žádnou knihu o cestování časem jste nečetli? Bravo, našla jsem knihy přímo pro vás. Doteď si pamatuji, jak jsem odjela na dovolenou s prvním dílem, do kterého jsem se prvních několik málo desítek stran nemohla začíst. Až jsem si jednou s knížkou odpoledne sedla a četla a četla a najednou jsem měla dočteno. V Chorvatsku. Na začátku 14ti denní dovolené. A druhý díl čekal doma. A to je vážení chvíle, od které si na dovolenou nevozím první díly sérií. Už jedině stand alone (zkrátka knihy, které nemají pokračování) nebo alespoň první dva díly ze série.
Se šestnáctiletou Gwendolyn se zatočí svět ve chvíli, kdy zjistí, že onen vzácný dar a obrovské tajemství nezdědila její sestřenice, ale ona. Bez výcviku, bez informací. Zkrátka jednoho dne přeskočila časem. Tím největším tajemstvím je teď ona sama. A musí ho odhalit dříve, než bude pozdě.
Podle těchto knih byly natočeny i německé filmy. Nedávno to tuším dávali v televizi s českým dabingem, ale tuto verzi jsem neviděla.
A opět doporučuji pořídit si rovnou celou sérii. Myslím, že knihy už vyšly i v boxu.


Dvůr trnů a růží, Dvůr mlhy a hněvu (Sarah J. Maas) - série, u nás vydané 2 díly
Jestli jste o této sérii alespoň jednou neslyšeli, přiletěli jste pravděpodobně z Měsíce, nebo žijete někde uprostřed lesa, kde nejsou knihy ani internet.
Nicméně vás vítám mezi pozemšťany. První ze sérií, kterou byste si na této planetě měli přečíst je rozhodně tato. Jedná se o retelling (převyprávění) Krásky a Zvířete. Původní pohádku si ale autorka vypůjčila jen pro začátek knihy a dále už rozvíjela svůj dokonalý fantasy svět. Opravdu bych si občas přála mít autorčinu fantazii.
Feyre se vydá do lesa, kde zabije vlka. Ne snad že by ji to bavilo, ale musí uživit otce a své sestry. Zanedlouho si pro ni ale přijde zvláštní tvor a odvleče ji do jiné říše stvoření, o kterých se jí ani nezdálo. Ale co se stane, když se nenávist začne měnit v lásku?
Připravte si dva dny, kdy nebudete muset spát, jíst ani dělat nic z běžných činností, kupte si první dva díly, přečtěte je a pak už jenom čekejte, až vyjde další díl. U nás už brzy.


Kroniky Kaninu (Amanda Hockingová) - série, 3 díly
Mrazivý oheň, Políbená ledem a Křišťálové království. Této sérii jsem dlouho nechtěla dát šanci. První díl mi tu ležel až do chvíle, kdy vyšel druhý a možná ještě chvíli potom. Když jsem se ale začetla, skoro jsem nemohla přestat.
Hlavní hrdinka Bryn chce všem dokázat, že mezi ně patří. Co víc, chce se stít členkou elitní královské gardy. Přichází útok na království a na dohady není čas - Bryn musí zasáhnout a všem dokázat, kým doopravdy je.


SCI-FI
Nesmím opomenout ani sci-fi, které ale většinou (skoro nikdy) nečtu. U CooBoo bych ale ráda upozornila na Illuminae a Geminu (Amie Kaufmanová, Jay Kristoff).
Typický sci-fi příběh o vesmírných lodích, záchraně světa a tak dále a tak dále. Tyto knihy jsou ale něčím výjimečné - svým zpracováním. Jsou plné map, plánků vesmírných lodí, konverzací přes emaily, přímé řeči... Zkrátka mají naprosto dokonalé grafické zpracování. I přes to, že mají každá kolem 600 stran je máte přečtené za chvíli a věřte, že se bude líbit i tomu, kdo sci-fi nečte (třeba jako já).



OSTATNÍ

U těchto knih si nejsem přesně jistá, kam je zařadit. Většinou to je asi tím, že jsou hodně specifické a nebo přesahují do více žánrů.
Začnu ale dvěma knihami, které mají něco společného - sebevraždu.

Třináctkrát proto (Jay Asher) je kniha, kterou jste nemohli přehlédnout. A jestli ano, alespoň jste určitě slyšeli o seriálu. Hanna po sobě zanechá krabici se třinácti kazetami. Třináct důvodů, proč musela zemřít. Třináct důvodů, proč to udělala. Ještě před smrtí ale zařídila, aby se kazety dostaly k těm, ke kterým se dostat měli. Teď všichni nesou svou část viny. Všichni za to můžou, každý přispěl.
Je to hodně, hodně silná kniha. Běhá vám mráz po zádech téměř celou dobu a věřte, že to není hezké čtení. Na druhou stranu je ale nesmírně důležité, aby se tyto informace šířily dál. I kdyby to mělo pomoct jedinému člověku.


Naopak kniha Kdybychom se neviděli (Cynthia Handová) vypráví příběh dívky, jejíž bratr spáchal sebevraždu. Pokouší se poskládat svůj život zpátky dohromady a probudit se z té šílené noční můry. Je tady ale zpráva, kterou Tyler poslal. Esemeska, která mohla změnit všechno. Ale nezměnila. Jak těžké je vyrovnat se s tím vším?
Pakliže vás nesloží kniha, zaručeně to udělá doslov autorky.
Za mě jedna z nejlepších z CooBoo.


Zmizelé dívky (Lauren Oliverová)
Příběh dvou sester, které hledají samy sebe ale zároveň i jedna druhou. Jednoho dne Dara zmizí. Nick tomu zpočátku nepřikládá velkou váhu, vždyť se Dara určitě zase jen předvádí. Ale něco je špatně. Následně zmizí i jiná dívka - Madeline.
Všechno je ale jinak, než se zdá. Opět mohu říct, že konec vás dostane. A věřte tomu, že tuhle knihu jen tak nepoložíte.


KOMIKSY

U CooBoo také vyšly komiksy od Sarah Andersenové - Dospělost je mýtus, Ubulená hromádka štěstí.
Při jejich čtení/prohlížení mám vždycky pocit, jako by mě někdo sledovat a následně o mě nakreslil tyto komiksy. Zkrátka nutnost pro každého knihomola a introverta.


Za mě článek končí přímo zde, ale vím, že spousta z vás by mi nikdy neodpustila sem nedat Rutu Sepetys a její knihy - Sůl moře, V šedých tónech a Potrhaná křídla. Já sice tyto knihy nečetla, ale myslím, že je dobré je tady zmínit.

A jaké jsou vaše oblíbené knihy z CooBoo? Která je podle vás úplně nejlepší?
Můžete hádat, na jaké nakladatelství se zaměříme příště. Malou nápovědou pro vás je, že to nebude nic, co spadá pod Albatrosmedia. K němu se ale určitě ještě vrátíme.

Komentáře

  1. Knihy od CooBoo mám moc ráda, ne všechny co jsi zmínila, jsem četla. Ale ty které ano, byly naprosto skvělé... :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. CooBoo má samé skvělé knihy, málokdy se stane, že bych byla fakt zklamaná. :)) Hlavně i na letošní rok chystají knihy, které vypadají skvěle. Teď se nejvíce těším na Repliku.
      N.

      Vymazat
  2. Ne všechny ze zmíněných jsem četla, ale třeba nejvíc mě bavila Láska & Gelato. Dokonce jsem na ni dělala recenzi, budu ráda když se mrkneš. Jinak CooBoo je jedno z mých oblibených nakladatelstvých.

    https://knihynejsouzlo.blogspot.cz/

    Tánička

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek :-) Jen mně osobně se vůbec nelíbila Selekce, nebavila mě. :( A Oko za oko mě zklamalo, čekala jsem víc, ale zase vím, že kdybych si to přečetla třeba v 15, bavilo by mě to mnohem víc. Co mě ovšem láká a na jaře snad konečně seženu je Dvůr trnů a růží. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A četla jsi druhý díl - Oheň a plamen? Za mě lepší než první a ten konec? :D Ihned po dočtení jsem sepsala recenzi a teď už jen netrpělivě čekám na třetí díl.
      Dvůr trnů a růží si určitě přečti! Já už bych si od autorky konečně měla přečíst i druhou sérii... :))
      N.

      Vymazat
  4. Pěkný článek! CooBoo mám taky moc ráda. Z tvých uvedených knížek jsem četla Všem klukům, které jsem milovala, celou Selekci a Jednou ano, dvakrát ne. Musím naprosto souhlasit, všechny tyhle knížky se mi neskutečně líbily! :D
    Nekonečná knihovna

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek :) CooBoo je asi moje nejoblíbenější nakladatelství, ráda čtu jejich fantasy :) Třeba Drahokamy, Selekce a Illuminae jsou vážně výborné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Oni mají často fantasy kombinované s romantikou, nebo něčím takovým, takže to je takové to "lehčí fantasy". Přesně takhle jsem se tento žánr naučila číst :))
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky