To nejlepší z YOLI

Zdravím!
A vítám vás u dalšího článku z řady "To nejlepší z ...". Posledně jsem vám ukazovala ty nejlepší knížky z nakladatelství CooBoo, které je mým nejoblíbenějším. Dnes tu mám hromádku skvělých knih z nakladatelství YOLI, které je pro mě takovou zárukou kvality. Opravdu málokdy se mi stane, že by se mi kniha od YOLI vyloženě nelíbila. Řekla bych, že mám asi stejný vkus na knihy, jako lidé, kteří  rozhodují, co se bude vydávat.
K jednotlivým knihám vám budu dávat recenze, ale upozorňuji, že některé jsou starší, což většinou znamená že jsou krátké a ne moc obsáhlé. (Alespoň se můžete podívat, jak moje psaní vypadalo kdysi 😃)



Jako první tu mám Cenu nevinnosti (Rebecca James). Tuhle knížku jsem si koupila v nějakém výprodeji asi za sto korun s tím, že za tu cenu tomu dám šanci. A stálo to za to.
Knihu vypráví příběh Tima, který se stává podnájemníkem v obrovském domě, který vlastní poněkud zvláštní Anna. Jenže právě příběh Anny je tady důležitý. Prošla si něčím strašným a už půl roku nevyšla z domu. Celé to doplňují záchvaty paniky a jedno velké tajemno okolo Anny. V domě se ale začínají dít zvláštní věci a Tim začíná mít o Annu strach. Dochází mu ale také, že mu na ní záleží více, než by předpokládal.
Možná vás to překvapí, ale milostná linie je to, o co v této knize primárně nejde. Soustřeďme se na Annu. Co se jí stalo? A proč o ničem nechce mluvit?
Musím říct, že mě přběh dostal. Byl nepředvídatelný a kdykoliv jsem si myslela, že vím, jak to skončí, autorka mi to vyvrátila. Do názvu knihy jsem vám přidala odkaz, takže se můžete podívat na (sice trochu starší) recenzi.


Tisíc polibků (Tillie Coleová) je jednou z mála knih, která mě dokázala rozplakat. Jestli se vám kniha dostane do rukou, doporučuji rozhodně nečíst ukázku na zadní straně, jedná se totiž o docela podstatný spoiler. Poppy na začátku dostane od své babičky sklenici, ve které je tisíc srdíček. Řekne jí k tomu jen to, že má na každé srdíčko zapsat polibek, který pro ni bude výjimečný. Cílem je zkrátka popsat všechna srdíčka. V tu chvíli se malá Poppy rozeběhne a ukazuje dárek svému nejlepšímu kamarádovi - Runeovi (nebo Runemu?), který jí v mžiku políbí. A tak si Poppy zapisuje první polibek. Bohužel časem se Rune musí na nějakou dobu odstěhovat do Norska. Zprvu si dopisují a volají každý den, Poppy ale postupně kontakt přerušuje a nakonec úplně ukončí. Když se Rune vrátí, hned je mu jasné, že něco není v pořádku. Rune odhaluje pravdu a nakonec zjišťuje, že ta největší bolest na něj teprve čeká.
Má cenu něco dodávat? Jestli jste knihu nečetli, okamžitě se seberte a jděte pro ní!


Eleanor a Park (Rainbow Rowellová) 
R. Rowellovou jsem nemohla nezmínit. Kromě Fangirl a Nedej se napsala také zmiňovanou Eleanor a Park. Zprvu by mohla vypadat jako průměrná slaďárna, ale rozhodně není a to je možná to, čím se tato kniha liší od ostatních této autorky. Když jsem psala recenzi hned po dočtení, vlastně jsem byla celkem naštvaná za to, jak příběh skončil. Odstupem času ale vidím, že to tak skončit mělo a všechno je tak, jak má být. Myslím, že příběh i všechny postavy budete nesnášet a milovat zároveň.



Všechny malé zázraky (Jennifer Nivenová) je knížka, která vám stoprocentně neunikla. Byla hodně vidět když vyšla v angličtině a potom i v českém překladu. Doposud ji často vídám v článcích typu "Moje nejoblíbenější knihy", nebo "Knihy, které si musíte přečíst". A já mohu jedině souhlasit. Kniha vypráví příběh Finche, který trpí bipolární poruchou a Violet, která žije pro budocnost, ke které se upíná. Jak je v anotaci řečeno, ti dva se potkají na římse školní zvonice a není vůbec jasné, kdo koho vlastně zachraňuje.
Člověk to nepochopí, dokud si celý příběh nepřečte. Jestli hledáte něco silného, co vás chytne a už nikdy nepustí, tohle je ta pravá.


Když už jsme u Jennifer Nivenové, za zmínění stojí i její druhá kniha - Tíha vesmíru. Tentokrát tu máme hlavní hrdinku Libby, jež byla kdysi vyhlášena nejtlustší teenagerkou Ameriky. Neméně důležitý je i Jack, který trpí prosopagnosií, což znamená, že nedokáže rozeznat lidské tváře. Jak už asi tušíte, potkají se a vše se obrátí vzhůru nohama.
Opět mohu říct, že je to opravdu silný příběh, který určitě stojí za přečtení.



Zůstaň se mnou (Gayle Formanová) byla opět takovou náhodnou volbou. Tuším, že jsem si ji přivezla ze Světa knihy, ale to není podstatné. Chvilku mi doma ležela, ale ve chvíli, kdy jsem ji vzala do ruky, už jsem ji nepoložila. Kniha vypráví příběh sedmnáctileté violoncelistky jménem Mia, která se vydává na výlet se svou rodinou. Po dopravní nehodě se ocitá v kritickém stavu v nemocnici. Zbývá jediné rozhodnutí - chce na tomto světě zůstat?
Kniha má ještě druhý díl, vyprávěny z pohledu Adama - přítele Miy. Celkově mi ale tato kniha přišla o dost slabší, než první díl.



Hranice nevinnosti, Za hranicí nevinnosti a Nevinná navždy (Abbi Glinesová)
Abych pravdu řekla, k prvním dvěma dílům jsem přišla přes bux.cz, kde je měli po čtyřiceti korunách. Tehdy jsem měla ještě nějakou slevu, takže jsem nabyla dvě knihy za 60 Korun. Neber to. Nicméně jsem začala číst první díl, kolem půlnoci jsem ho dočetla a místo toho, abych šla spát, sáhla jsem rovnou po druhém. Tím chci říct, jak moc čtivé to celé je. Jestli máte rádi romantiku, kde je každou chvíli něco jinak a okolnosti stěžují hlavním postavám cokoliv, co chtějí udělat, doporučuji přečíst.



Jak se říká, to nejlepší nakonec. Jsem moc ráda, že vám tady mohu představit jednu z mých nejoblíbenějších autorek - Colleen Hooverovou. U této autorky nedokážu vybrat nejlepší knihu, protože se mi líbí naprosto všechny. Jako příkald vám se ale dám Odvrácenou tvář lásky a Možná jednou. Raději se tu nebudu rozepisovat, protože článek je už tak dost dlouhý, takže vám opět přidám odkazy, stačí kliknout.


A které knihy od YOLI máte nejraději vy? Pište do komentářů!

Komentáře

  1. já osobně mám ráda Simona, Half Bad, Magisterium, a strašně se mi líbila Nespavost, škoda že není dokončená série...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nespavost mi čeká na poličce už... no, dlouho :D Přišla jsem k ní tuším na minulém Světě knihy. Tak snad se k ní brzy dostanu.
      Děkuji za komentář!
      N.

      Vymazat
  2. Z Yoli mám nejradši Pekelné stroje, Labyrint a Hledání Aljašky. 💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Pekelné stroje a obecně na Cassandru Clare se také chystám... někdy :D
      N.

      Vymazat
  3. Z tebou vybraných knih jsem četla sérii Zůstaň se mnou a Všechny malé zázraky a taky se mi moc líbili. :) Celkově má Yoli spoustu zajímavých vydaných knih. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Od Yoli moc knih nemám, vlastně takhle z hlavy vím akorát Jeden z nás lže, ale to se mi moc líbilo. Mám v plánu přečíst něco od Colleen Hoover. :-) A i od Rainbow, tak snad na ně čas přijde brzy. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihy z produkce CooBoo, Yoli apod. už moc nečtu, na vysoké to ale byly příjemné oddechovky. Četla jsem Všechny malé zázraky, sice mě vyloženě nenadchly, ale bylo to příjemné čtení. Mnohem víc mi dalo Ten, kdo stojí v koutě, což je asi kniha s podobným tématem pro podobné publikum.
    Líbí se mi, jak máš ty knihy nafocené, co ti posloužilo jako pozadí? Mohla by to být třeba polorozpadnutá kniha z antikvariátu, kterou jsi zachránila a udělala z ní blogovou modelku. Jen tipuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten, kdo stojí v koutě plánuji zařadit do článku s knihami ze Slovartu :) Děkuji za pochvalu, vážím si toho. Jako pozadí posloužila jedna chudinka zachráněná z knihobudky - mokrá a rozpadlá. Já ji teda nejdříve měla asi týden doma a přemýšlela, jestli ji fakt mám používat. Ale alespoň našla nějaké využití a stejně už by se moc číst nedala. :))
      Mockrát děkuji za komentář.
      N.

      Vymazat
  6. Nakladatelství Yoli mám moc ráda :D A hlavně jejich knížku Všechny malé zázraky!

    Nekonečná knihovna

    OdpovědětVymazat
  7. Yoli mám ráda, ale nějaké jejich knihy jsou na mě až moc YA.
    Každopádně maximálně souhlasím s C. Hoover, Abbi Glines a Rainbow Rowell. Skoro všechny knihy z Tvé článku si chci rozhodně přečíst (také na mě kupa už doma nebo ve čtečce čeká), tak snad budu stejně nadšená :)
    Skvělý článek a nápad! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář! <3
      Abych pravdu řekla, také mám doma ještě kopu knih, které jsem nepřečetla. Ale nějak vychází další a další... no, to asi znáš. :D
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky