Přečteno: Rodina a jiné katastrofy

Autor: Alexandra Borowitzová
Překlad: Naďa Funioková
Počet stran: 326
Rok vydání: 2018/ překlad 2019
Nakladatelství: Jota
Anotace: Emily ví, že je neurotická. Ale není to žádná katastrofa, se svými slabostmi už umí docela dobře pracovat. Má je pod kontrolou. Víceméně. Když musí letět letadlem, nosí kompresní punčochy (přece aby nedostala trombózu, to je jasné). Když se jí zdá, že ji lidé považují za starší, než ve skutečnosti je, začne chodit častěji cvičit a omezí lepek. Naštěstí má vedle sebe stabilního a spolehlivého Davida, který se už brzy stane jejím manželem – tedy za předpokladu, že přežijí svatbu, na niž se chystá dorazit celá Emilyina dysfunkční rodina.

Na svatbu se těší především její matka, terapeutka Marla, která své děti diagnostikovala od útlého mládí, a nyní má pocit, že svatba je dokonalá příležitost absolvovat pár rodinných terapeutických sezení. Emily je z tohoto plánu nadšená mnohem méně, stejně jako její sourozenci. Starší sestra Lauren je navíc feministka a svatby příliš neuznává, definují totiž příliš dogmaticky genderové role. Emilyin bratr Jason je zase čerstvě rozvedený a snad až příliš horlivě se znovu vrhl do života „singles“. Korunu tomu všemu nasazuje i Davidův bratr, který má zase velmi podivnou zálibu zúčastňovat se vesnických slavností. A protože všichni příbuzní bydlí tisíce kilometrů daleko, rozumí se samo sebou, že nepřijedou pouze na svatbu samotnou, ale stráví s Emily a jejím nastávajícím již celý týden před svatbou.

Když tento hororový týden nastane, každý den se děje nějaká menší či větší katastrofa. Konec konců pouta, která svazují rodinu dohromady, se sice mohou ohnout, ale zlomit se jen tak lehce nedají.

Vtipný a osvěžující příběh o rodinných poutech a pohromách, ke kterým dojde, když se jedné chaotičce vymkne její chaos z rukou.

Z mého pohledu...
Na tento titul z nakladatelství Jota jsem se opravdu těšila. Kniha hned na první pohled vypadala jako jednoduché, vtipné čtení a já jsem udělala dobře, že jsem po ní sáhla. Navíc jsem se do čtení pustila dneska ráno a myslím, že vzhledem k tomu, že ležím v posteli a není mi zrovna nejlépe, byla to ta nejlepší volba, protože nic složitějšího bych stejně nezvládla. A navíc mi zlepšila náladu!

Celý děj začíná přípravami na svatbu Emily a Davida. Emily je tak trochu neurotická a všechno hodně řeší. Emočně je docela labilní a nejistá. Po boku má ale Davida, který je naopak spolehlivý a téměř vždy klidný a stabilní. Tvoří proto dokonalý pár. 
Na jejich svatbu se ale chystá i celá Emilyina rodina, která moc dobře nefunguje. 
Asi si dokážete představit, jak tahle situace může dopadnout...

Docela předvídatelný a nikterak zajímavý děj zachraňují postavy, které jsou výrazné a každá má svůj charakter, který se hodně projevuje. Kromě Emily a Davida tu máme ještě třeba Lauren (sestra Emily, která je nadšená naprosto ze všeho a preferuje volnější východu - svému synovi dovolí všechno) a nebo bratra Jasona, který je rozvedený a má slabost pro ženy pod třicet let. Jeho bývalá manželka už tuto hranici bohužel překročila.

Knize ale nechybí humor, který je sice místy opravdu jednoduchý, ale k ději docela hezky sedí. 

Na závěr bych ještě pochválila obálku, která je opravdu dobře vymyšlená a myslím si, že právě díky výrazným barvám si knihu snadno zapamatujete.

Hodnotím 70% a za zaslání mockrát děkuji nakladatelství Jota.
 

Komentáře

  1. mě hrozně zaujala ta obálka :) barevnost a ilustrace. Předpovídá to vtipné čtení, a to asi bude :)
    www.libenanovakova.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky