Přečteno: Trikolora

Autor: Martin Šinkovský/Ticho762
Počet stran: 72
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Na konci roku 1989 byl mráz, který zalézal za nehty. Přesto byly ulice českých a slovenských měst plné lidí, kteří už měli plné zuby komunistické diktatury. Jak tyto společenské kotrmelce a dobu plnou elektrizujícího napětí i prvních svobodných nádechů po mnoha letech vnímá parta desetiletých dětí? Jak revolucí žije jejich malé sídliště na okraji malého okresního města? Kde sehnat trikoloru? Proč se už učitelům neříká „soudruhu“? A kdo je to ten Havelnahrad?

Z mého pohledu...
Existuje mnoho událostí, které bychom si měli připomínat. Z toho důvodu nás ve škole učí historii - abychom nezapomněli. 
Jednou z událostí, na kterou by se nemělo zapomínat je Sametová revoluce, o které pojednává komiks Trikolora.

Hlavními hrdiny ale tentokrát nejsou lidé, kterých se události roku 1989 týkaly přímo. Naopak - našimi hlavními hrdiny jsou desetileté děti, které povětšinou netuší, co se děje. Mají své vlastní, stále ještě dětské, starosti a revoluce k nim prostupuje opravdu jen okrajově. 

Většina informací je zde podána velice stručně a okrajově. Dospělý čtenář by ale detaily znát měl a tak není problém si domyslet, co a jak bylo. Dětského čtenáře by komiks naopak měl zaujmout natolik, že si informace bude chtít rozšířit sám a myslím, že tohle je hlavní pozitivum.
Nenutit děti se něco učit zpaměti ale motivovat je k tomu, aby se o danou problematiku zajímaly samy, to je podle mě směr, kterým bychom měli všichni směřovat a autorovi se to povedlo skvěle. 

Kniha začíná předmluvou Marty Kubišové (je snad něco víc symbolického?) a končí časovou osou. Nechybí ani seznam některých jmen a vysvětlení důležitých pojmů.

O tom, jak je komiks skvěle zpracovaný snad ani nemusím psát. Už obálka je opravdu povedená a když knihu prolistujete, kresba vás zcela jistě zaujme.

Trikolora zaujme jak děti, tak i dospělé. Doporučila bych ji všem a je to jedna z publikací, která určitě patří do každé dětské knihovny.
Hodnotím 70% a za zaslání mockrát děkuji Albatrosmedia.

Komentáře

Oblíbené příspěvky