Přečteno: Nebe ze zlata

Autor: Laura Woodová
Překlad: Lucie Schürerová
Počet stran: 320
Rok vydání: 2018/ překlad 2020
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Tajemná krása dlouho opuštěného panského sídla sedmnáctiletou Lou vždycky lákala. Natolik, že se začala vkrádat do sadu, který ho obklopoval, a nakonec i do domu, kam si tajně chodila číst. Její návštěvy ukončil až návrat majitelů. Dříve tiché místo ožilo a proměnilo se v dějiště nikdy nekončících večírků a plesů.

Lou se s majiteli brzy spřátelila a život společenské smetánky si začala užívat plnými doušky. Vzdala se svých vlastních ambicí a propadla lehkomyslnosti. Brzy však zjistila, že rodina Cardewových má tajemství a že pod třpytivým pozlátkem se ukrývá prázdno a temnota...


Z mého pohledu...
Lou odjakživa fascinovalo panské sídlo a to natolik, že ho postupně začíná tajně navštěvovat. Zanedlouho se ale vrací majitelé a z klidného, nádherného sídla se stává místo pro nekonečné oslavy a drahé večírky. Lou se ale zkamarádí s majiteli sídla a velice rychle si zvyká na život ve vyšší společnosti. Vzdává se všeho, nakonec i sama sebe a propadá lehkomyslnosti a malichernosti. Užívá si oslavy a stává se až skoro součástí společenské smetánky. Rodina Cardewových ale něco skrývá a dost možná je právě proto všechno dokonalé a třpyytivé.

Ani týden po dočtení si nejsem tak úplně jistá, co si o knížce myslet. Autorce se rozhodně povedla postava Lou, která se postupem příběhu měnila. Zároveň bych ale ráda věděla víc o ostatních postavách, které v knize sice jsou, ale nic moc o nich nevíme.

Příběh sám o sobě se docela táhnul a spád neměl téměř žádný. Celou dobu si sice drží příjemnou atmosféru, to se autorce skvěle povedlo. Na mě ale používala až moc dlouhých, nudných popisů všeho možného. Je skvělé, že na sobě měli všichni krásné šaty i šperky, ale nemusím vědět každičký detail.
Jinak je knížka ale moc hezky napsaná a kdyby se autorka vyvyrovala všech těch dlouhých a zbytečných popisů, věřím, že bych s tím, jak je to napsané, neměla problém.

Rozhodně mohu pochválit obálku, která je zkrátka dokonalá a naprosto miluji tu zlatou na ní, se kterou si ve Fragmentu moc hezky pohráli.

Knížku bych doporučila všem, kdo mají rádi pomalu se rozvíjející příběh a záleží jim na detailech. Za mě byla ale bohužel docela průmerná.

Za poskytnutí knihy k recenzi mockrát děkuji Albatrosmedia!

Komentáře

  1. Tady mě k příběhu láká už jen obálka ♥ Mrzí mě, že to dopadlo takhle. Mě moc nechytil ani Gatsby, ke kterému to přirovnávají, ale tak třeba to bude dobré :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, Gatsby mě vlastně také moc nebavil, tak třeba je to i tím. Díky za komentář!
      N.

      Vymazat
  2. Super recenze. Je vidět, ani knihy nelze soudit dle obalu. :D Jinak omluvte mou zvědavost, ale jak se vlastně takový bloger dostane k tomu, že mu vydavatelství posílají samy knihy na recenze?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mockrát!
      Spolupráci mi v Albatrosmedia nabídli sami, ale zprvu jsem jejich knihy recenzovala i bez spolupráce a možná právě díky tomu si mě tehdy všimli. Ale je to různé - bloger také může zkusit nakladatele oslovit sám :)
      Hezký den,
      N.

      Vymazat
    2. Já naopak děkuji za odpověď na můj dotaz. :) Rád se dozvídám nové informace ohledně knih i blogování. Přeji krásný večer zpříjemněný dobrou četbou.

      Vymazat
  3. Hned po přečtení prvních několika vět, jsem si vzpoměla na Velkého Gatsbyho (ke kterému jsem se ještě nedostala) :)) Souhlasím, že obálka je moc pěkná a věřím, že i obsah může být zajímavý. Škoda jen, že je tam, jak píšeš, tolik popisů.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky