Přečteno: Půlměsíční město - Rod země a krve

Autor: Sarah J. Maas
Překlad: Ivana Svobodová
Počet stran: 688
Rok vydání: 2020/ překlad 2020
Nakladatelství: CooBoo
Odkaz na ČBDB
Anotace: Bryce měla perfektní život, skvělou práci a na programu jeden legendární večírek za druhým, jenže pak démon zavraždil její přátele a ona zůstala sama a zlomená. Když údajný zabiják skončí za mřížemi, ale zločiny pokračují, Bryce se pustí do vyšetřování. A hodlá se pomstít. Spolu s Huntem, padlým andělem obdařeným brutální silou, sestoupí do podsvětí města, které rozežírá temnota. Dokážou se zlu postavit dřív, než pohltí vše, na čem jim kdy záleželo?

Z mého pohledu...
Podobně jako u Devátého spolku (Leigh Bardugo) vám dnes recenzi rozdělím do několika částí. Je to především z toho důvodu, že se jedná o poměrně náročné fantasy (navíc má kniha téměř 700 stran) a myslím, že to takto bude přehlednější.

Obecně
Obdobně jako Leigh Bardugo, i Sarah J. Maas přichází s fantasy knihou čistě pro dospělé. Nepleťte si ji prosím s předchozími sériemi, které se řadily do young adult, i když už to také bylo na hranici. Na AM ji sice najdete ve fantasy pro děti, ale tomuto označení bych se raději vyhýbala. Jestli mi Dvory připadaly na hraně YA, tohle je dávno za hranou.

Jazyk
Kniha je určitě náročnější, než Dvory. Jinak je to ale autorčin typický styl psaní, který je proložený humorem, který složitý děj odlehčí. Příběh psaný v er-formě opravdu rychle ubíhá a to především díky tomu, jak skvěle autorka umí psát (zkrátka a dobře je hodně znát, kolik už toho napsala). Když se vám podaří do příběhu začíst, už se nebudete chtít odtrhnout. Osobně jsem ho sice  musela číst po částech, abych komplikovaný příběh zvládla vstřebat, ale to nic nemění na tom, že jsem se na každé další čtení těšila. Mnohé výrazy a situace už skutečně nepatřily do YA (což jen potvrzuje to, že se jedná o knihu pro dospělé), ale do příběhu podle mě dobře zapadaly.

Děj
Hlavní hrdinka Bryce se měla fajn, dokud démon nezavraždil její kamarády a ona v tu chvíli zůstala úplně sama. Údajného vraha sice zatknou, ale nic se nezmění a zločiny pokračují dál. Bryce se tedy rozhodne vzít vyšetřování tak trochu do vlastních rukou. K tomu jí pomáhá padlý anděl Hunt

Svět
V novém světě, který autorka vystavěla, se vyskytuje spousta magických bytostí. Nechybí víly, démoni, andělé a další stvoření. Všechno je ale zasazené do naší reality plné moderních technologií a tak se zde prolíná svět lidí a svět magických bytostí. Oba světy spolu ale naprosto perfektně fungují a celé je to naprosto uvěřitelné a reálné. I když je prostředí opravdu komplikované a bude vám trvat, než se v něm zorientujete, všechno v něm má svůj důvod a zapadá do sebe. Jak jsme u autorky zvyklí, má to do detailu promyšlené.

Atmosféra
Je pro mě trochu komplikované zařadit knihu jen do jednoho žánru a tak bych asi řekla, že se jedná o fantasy detektivku/román. Jako obvykle má naprosto skvělou atmosféru, která doplňuje příběh a vtáhne vás do něj ještě víc. Tohle Maasová zkrátka umí! Obzvláště ke konci byl příběh opravdu napínavý a atmosféra by se dala krájet!

Postavy
Popravdě jsem prvních několik kapitol byla zmatená natolik, že jsem si nebyla jistá, kdo je hlavní postavou. To se ale brzy ustálilo a já si Bryce, poloviční vílu oblíbila. Jako ve všech knihách od Maasové se jedná o silnou hlavní hrdinku, do které se rychle vcítíte a oblíbíte si ji.
Mojí druhou oblíbenou postavou byl padlý anděl Hunt. Právě mezi jím a Bryce se odvíjí milostná linka, která byla parádní. Hunt byl sice místy protivný, ale na to už jsme u autorky také zvyklí a jinak by to ani nešlo. 
Trochu mě ale mrzí, že u S. J. Maas většinou nikdy nevyjde první vztah- a já bych to Bryce a Huntovi tolik přála! Tihle dva jsou za mě zkrátka pár, který by spolu měl být a jestli mi je autorka v druhém díle rozdělí, budu dost naštvaná. 

Obálka
Konečně jsme se dočkali Maasové v pevné vazbě, která je za mě naprosto famózní, stejně jako obálka.

Závěrem
Půlměsíční město je naprostá pecka, kterou zkrátka chcete mít doma! Do detailu promyšlený a skvěle fungující svět, parádní příběh, skvělé hlavní postavy a ten konec?! Snad jediné, co mě mrzí je to, že budu zase dlouhou dobu čekat na další díl. 4.43 hvězdičky na Goodreads má právem a za mě skvělých 90 %!

Komentáře

  1. Tahle kniha mě vážně hodně láká. Série Dvory se mi líbila, takže mám vysoká očekávání. :) Souhlasím s tebou, je skvělé, že konečně máme u téhle autorky hardback.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že vysoká očekávání se naplní a kniha se bude líbit! :)
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky