Přečteno: Válka proti superkrávám

Autor: A. Audhidl Solbergová
Počet stran: 207
Rok vydání: 2014/ překlad 2016
Nakladatelství: Host
Anotace: Být jiný není žádná sranda. Anne Bea o tom ví své.

Seznamte se s Anne Beou – je jí dvanáct, umí skvěle počítat, má vynikající smysl pro humor. A zároveň je ze všech sedmáků skoro nejmíň oblíbená. Albínka s bílými vlasy, bledou pletí a špatným zrakem zkrátka nezapadá. Nejenže v jednom kuse naráží do lavic, na chodbě musí snášet pohrdavé pohledy svých spolužáků a je na světelné roky vzdálená šanci, že si jí Magnus někdy všimne.
Navíc – dva týdny před nejdůležitější podzimní událostí na škole si ji vezmou na mušku nejnamyšlenější holky ze třídy. Kdyby neměla kamaráda Nilse, život by byl absolutně nesnesitelný.
Anne Beu i Nilse si prostě zamilujete. Superkrávy Theu, Ronju a Širin začnete svorně nesnášet. A rozhodně, rozhodně budete fandit Mangusově kapele Fak Jastin i tajemným Dark Horse. Souboj talentů začíná!

Z mého pohledu...
Hlavní hrdinkou je dvanáctiletá dívka jménem Anne Bea. A co musím hned na začátek říct, to jméno se mi moc líbí. Annebína ( jak jí říká její kamarád Nils) to vůbec nemá jednoduché. Odjakživa trpí albinismem, její vlasy a pleť nemají skoro žádnou barvu. A samozřejmě se vždycky najde někdo, kdo bude lidi oduszovat jen pro to, že mají světlé vlasy, špatně vidí a nebo mají výborné výsledky ve škole. A aby toho nebylo málo, všechny tyto body Anne
splňuje. A protože jí "superkrávy"neustále otravují a mají nemístné poznámky na cokoliv, co udělá, baví se Anne pouze s Nilsem. Ostatní se snaží být oblíbení, takže cokoliv co partička superkrav vypustí z úst musí být zásadně pravda, jak jinak.
Anne Beu si zamilujete už během první kapitoly, protože si vás získá svou velkou odvahou, citlivostí a vtipnými hláškami. Přestože je terčem posměchu všech a sama o sobě mluví jako o zrůdě, dokáže si od superkrav držet odstup a nevnímat okolí, a když už promluvit musí, s ironií se vysmívá jejich hlouposti a ubohosti. Někde hluboko v sobě totiž ví, že je výjimečná a to jak vypadá je určitý dar. Co se Nilse týče, je to kamarád, který je vždy tam, kde ho je potřeba a pro Anne je velkou oporou. To on jí pomáhá den co den zvládat tlak superkrav a ignorovat vše, co o ní rozhlašují po škole.
Celý děj se motá kolem jedné události - soutěž talentů. A nakonec to je teta Annebíny, která jí přemluví, aby se do soutěže přihlásila a všem superkrávám ukázala, co dokáže.

Tato kniha rozhodně není nic náročného na čtení už jenom pro to, že je určena pro věkovou kategorii 10+. Já jí měla přečtenou za necelé dvě hodinky a musím říct, že to je milé, oddechové čtení. Ideální, když ležíte nemocní pod dvěma dekama s čajem v ruce, jako třeba já :)
Hodnotím 80% a chválím obálku, která se opravdu moc povedla. 

Komentáře

  1. Tento typ knížek jsem četla velmi ráda, když mi bylo asi jako Annebíně :)

    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu jsem si také kupila, ale ještě jsem ji nedočetla :)
    vsechno-a-nic1.blog.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky