Přečteno: Chlapec v pruhovaném pyžamu

Za fotku děkuji skvělé kamarádce a knihomolce Naty <3
Autor: John Boyne
Počet stran: 184
Rok vydání: 2006/ překlad, 2. vydání 2017
Nakladatelství: Slovart/ BRIO
Knihu zakoupíte zde
Anotace: Brunovi se nechce opouštět starý dobrý pokojíček, školu a kamarády v Berlíně a stěhovat se do nového, osamělého a ponurého domu v tajemném místě jménem Aušic. Jenomže Fíra, nadřízený Brunova tatínka, tak rozhodl, a devítileté děti do podobných záležitostí nemají co mluvit. S kým si tady ale Bruno bude hrát? Z okna vidí jen velký plot a za ním občas podivné lidi, kteří všichni nosí pyžamo - i přes den! A pak se jednoho dne seznámí se stejně velkým Šmuelem...



Z mého pohledu...
Tato kniha přináší zcela jiný pohled na válku a koncentrační tábory. Hlavním hrdinou je devítiletý německý chlapec - Bruno. Celý příběh začíná ve chvíli, kdy Bruno vchází do svého pokoje a zjišťuje, že jejich služebná Marie balí všechny jeho věci. Malý Bruno to vůbec nechápe a tak se běží zeptat maminky, proč to Marie dělá. Ten nejhorší okamžik pro Bruna přichází ve chvíli, kdy mu maminka řekne, že se musí přestěhovat. Bruno nechápe, proč se jeho tatínkovi začalo říkat "komandante" a proč se musí stěhovat do "Oušicu", kam vlastně vůbec nechce. Vše se  změní ve chvíli, kdy Bruno dorazí do nového domova a z okna vidí plot, za kterým mají všichni lidé pruhovaná pyžama. Co se ale stane, když se jednoho dne Bruno vydá na průzkum, a u plotu potká stejně starého chlapce?

Co se stylu psaní týče, občas mi připadalo, jako by jí psal sám Bruno. Ne, že by byla psaná jako deník, nebo že by to bylo dětské vyprávění, ale byla psaná poměrně jednoduchým stylem bez zbytečných složitostí. Je to zkrátka krásný pohled dětských očí. Samozřejmě, že všem čtenářům je jasné, co je "Oušic", nebo proč všichni mají pruhovaná pyžama. Bruno to ale netušil. A to co čtenáři dochází, a připadá mu jako samozřejmost vědět a znát, malý chlapec nevěděl. Možná je to jeden z důvodů, proč si mě ta kniha tolik získala. Kdyby jen Bruno tušil, v jakém období žije a co se to kolem něj děje... Na druhou stranu je asi dobře, že to Bruno nevěděl. Některé věci sice nechápal, ale asi je to lepší, než kdyby věděl, jaký osud jeho kamaráda čeká.

Jediné, co mi trochu vadilo bylo to, že kniha není nijak akční. Ne, že bych to u všech knih vyžadovala, to v žádném případě, ale v převážné většině příběhu se "nic" nedělo. Úmyslně píšu nic do uvozovek, protože v tu dobu se toho dělo hodně a muselo to být opravdu strašné. Nicméně devítiletý Bruno nic z toho netušil.

Hlavní je ale přátelství dvou chlapců. Přátelství chlapce v pyžamu a chlapce, který si každé ráno mohl vybrat, jaké si vezme oblečení. Chlapce, který žil za ostnatým drátem a chlapce, který měl vlastní pokoj. Příběh dvou chlapců, kteří si spolu nikdy nemohli hrát. Jejich přátelství je ale silnější, než cokoliv jiného.

Je to zkrátka kniha, kterou si musíte všichni přečíst! Necelých 200 stran přečtete za odpoledne, ale ten příběh je natolik silný, že si jí budete pamatovat ještě hodně dlouho. O tom jsem přesvědčená. Událost, kterou kniha popisuje se už nikdy nesmí opakovat.

Hodnotím 95% a musím říct, že na tuto knihu rozhodně jen tak nezapomenete.

Moc děkuji nakladatelství Slovart, které mi tuto knihu poskytlo k recenzi a díky kterému jsem si mohla přečíst tak silný příběh, jako byl tento. 

Mimo jiné jsem si díky Slovartu (který mě na autogramiádu upozornil) tuto knihu mohla nechat podepsat, z čehož mám velkou radost!


Kromě Chlapce v pruhovaném pyžamu mi Slovart poskytl i druhou knihu od tohoto autora,
 kterou jsem si také nechala podepsat <3 Hned jak jí dočtu se můžete těšit na recenzi!

Komentáře

  1. Knihu právě čtu. Mám sice za sebou již film (asi před rokem), ale chtěla jsem si příběh Bruna i přečíst. Zatím se mi to čte dobře. Ale ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se osobně knížka líbila o maličko víc, ale to je asi spíš tím, že jsem nejprve četla knihu a až pak koukala na film :)
      N.

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, také čtu zrovna knihy s válečnou tématikou a jsem z toho hotová, jak se něco takového mohlo dít. Ty hrůzy, co lidé v téhle době prožili, by se měly neustále připomínat, abychom si všichni vážili toho, jak se dnes máme....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc!
      S válečnou tématikou doporučuji ještě Mischling - to je o dvojčatech v koncentračním táboře, také hodně silná kniha
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky