Přečteno: Magonie

Autor: Maria Dahvana Headley
Překlad: Alžběta Kalinová
Počet stran: 318
Rok vydání: 2015/ překlad 2017
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: AZA RAYOVÁ SE TOPÍ VE VZDUCHU.
Už od malička trpí záhadným onemocněním plic. Nemůže pořádně dýchat, mluvit, žít. Když na obloze zahlédne loď, považuje to její rodina za pouhý vedlejší účinek léků. Aza si ale nemyslí, že by to byla jen halucinace. Slyšela, jak někdo z lodi volá její jméno. Uvěří jí jen Jason, kamarád, který vždy naslouchá a který je možná i víc než jen kamarád. Než si to Aza vůbec stihne uvědomit, stane se něco hrozného. Ztratí se z našeho světa... a objeví se v Magonii.
Nad mraky už není tou slabou dívkou se smrtí na jazyku. V Magonii se může poprvé zhluboka nadechnout. Zjistí, že má velkou moc, a díky tomu pozná, že se blíží válka. Svět nahoře a svět dole spolu mají nevyřízené účty. Aza má v rukou osud celého lidstva - včetně člověka, který ji miluje. Komu zachová věrnost?

Magonie byla opět velmi očekávanou knihou s naprosto dokonalou obálkou a dle anotace i skvělým nápadem. Bylo tomu tak doopravdy?


Z mého pohledu...
Jak už je v anotaci řečeno, Aza trpí velmi vzácnou nemocí plic. Nemůže dýchat a každou chvíli se dusí. Vlastně jí nikdo nedokáže pomoct, protože její nemoc je tak vzácná, že je po ní i pojmenovaná. Její matka sice zkouší vymyslet lék, který by jí pomohl, ale Aza se stále zhoršuje a nevypadá to, že by měla velké šance na přežití.
Jednoho dne ale uvidí na obloze loď a dokonce slyší, že někdo volá její jméno. Nikdo jí ale nevěří, protože bere silné léky a tak to nikdo nebere moc vážně a vše přisuzují vedlejším účinkům léků. Je to ale mnohem horší, než se může zdát...

Musím říct, že Azu jako postavu jsem si opravdu oblíbila. Dlouho jsem nezažila tak propracovanou a sympatickou hlavní hrdinku a za to patří autorce opravdu velká pochvala. Vedlejší postavy už samozřejmě tolik propracované nebyly, rozhodně je ale autorka neodbyla a jejich nastínění mi naprosto stačilo.

Co se příběhu týká, rozdělila bych ho na dvě pomyslné části. Před Magonií a po ní. Část před Magonií trochu připomíná YA příběhy týkající se umírajících hlavních hrdinů, kde se hodně hraje na city. Druhá část už je ale čistě fantasy s lehkou příměsí zamilovanosti a za to má u mě autorka jedno velké plus. Kniha se tedy nedá přesně zařadit, i když podle převládajícího fantasy bych jí asi do tohoto žánru zařadila. V knize si ale opravdu každý najde své a popravdě mám takovéto fantasy s lehkou příměsí jiného žánru nejraději, protože příběhu to dodá na zajímavosti.

Další způsob dělení knihy je potom podle vypravěče. Zprvu je příběh vyprávěn jen Azou, později se ale přidá i Jasonova část. Obě tyto dějové linie se hezky doplňují a poměrně plynule se střídají.

Teď si tak říkám, že i Jason by si nakonec zasloužil pochvalu, stejně jako Aza. Azu jsem měla sice radši, ale Jason je přesně ta knižní postava, se kterou bych si dokázala představit život i v reálném světě. Jedná se o takového toho milého kluka, který vás vždy podrží a nikdy nenechá spadnout ke dnu. A takoví kamarádi jsou v dnešní době opravdu potřeba.

Když jsem knížku začínala číst, měla jsem trochu obavy, jak se toho autorka zhostí. Anotace vypadá opravdu lákavě a vzhledem k tomu, že knihy pravidelně recenzuji, jakmile má kniha opravdu skvělou anotaci, začínám mít obavy, aby byl příběh stejně dobrý. Tady se to ale víceméně povedlo a knihu mohu doporučit.

Chvilkami na mě byl příběh trochu pomalejší a chyběla mi nějaká "citová" linka, ale možná to je tím, že jsem četla již několikátou fantasy v řadě a jak víte, mezi tímto žánrem si potřebuji dělat přestávky v podobě naprosto nenáročného YA románu.

Knížku nakonec hodnotím 80% a za její zaslání mockrát děkuji nakladatelství CooBoo. Vy si knížku nezapomeňte pořídit například tady a do komentářů mi potom napište, jak se vám líbila. 

Komentáře

  1. Na knihu se rozhodně chystám. Námětem, obálkou i ohlasy mě velice zaujala, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka má nádhernou obálku a příběh taky vypadá zajímavě. :)
    Krásná recenze. ;)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, obálka je opravdu překrásná a i když sundáš papírový přebal, knížka vypadá moc hezky. :)
      N.

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, kniha mě na první pohled zaujala a mám ji na seznamu. :) Obálka i anotace vypadají naprosto skvěle, takže se už teď těším. .)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky