Přečteno: Replika

Autor: Lauren Oliverová
Překlad: Romana Bičíková
Počet stran: 456
Rok vydání: 2016/ překlad 2018
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Lyra: Z dálky vypadá institut na soukromém ostrově poblíž Floridy poklidně a skoro krásně. Při bližším pohledu byste však narazili na zavřené dveře a značky upozorňující na biologické nebezpečí. Ve skutečnosti se tam nachází utajované vědecké středisko, v němž žijí tisíce replik, které zde tráví pod vědeckým dohledem celý život. Institut je však nečekaně napaden a dvěma zkoumaným objektům, dívce Lyře - neboli číslu 24 - a chlapci číslo 72, se podaří uniknout. Společně se vydávají do neznámého prostředí venku, kde potkají Gemmu, jež se sama vydala na nebezpečnou cestu. Když se Lyra snaží pochopit, k čemu vlastně Institut sloužil, odkrývá tajemství, která změní život oběma dívkám.
Gemma: Gemma doposud strávila velkou část svého života po nemocnicích. Dřív bývala malou, věčně nemocnou holčičkou. Teď je z ní osamělá dívka, jejíž život ohraničuje domov, škola a její nejlepší kamarádka April. Poté, co ji téměř unese cizí člověk, začne Gemma zkoumat minulost své rodiny. Zjistí, že její otec byl zapojen do výzkumu v záhadném institutu. Aby nalezla odpovědi na své otázky, vydá se na Floridu, kde narazí na dvě repliky, čísla 24 a 72. Když se snaží pochopit, co se dělo v institutu, dozví se o sobě i o své rodině děsivé tajemství, které může zničit vše, co je jí drahé.

Z mého pohledu...
O existenci této knihy vím už od té doby, co vyšla v originále. A pak už jsem jen čekala a čekala až se přeloží. Snad jediné, co mě tentokrát opravdu mrzí je to, že jsem si ji nepřečetla v angličtině hned a že jsem tak dlouho čekala. Replika je totiž opravdu skvělá!

Pojďme tentokrát začít obálkou, která je opravdu nádherná. Na mojí fotce je jen z jedné strany, ale věřím, že většina z vás tu druhou, žlutou, část stejně někde viděla. Ptáte se proč má obálka z každé strany jinou barvu? Nejedná se totiž o jen tak obyčejnou knížku. Tato je v první řadě specifická tím, že ji můžete číst z obou stran. Z každé strany se příběh odehrává z pohledu jiné dívky - z modré strany z pohledu Lyry, ze žluté strany z pohledu Gemmy. 
Jak knihu budete číst je na vás. Můžete si přečíst nejprve Gemmu a potom Lyru, nebo naopak. Pokud ale rádi střídáte pohledy postav, klidně můžete knihu po kapitole otáčet. Tak jsem to nakonec udělala já, i když, co si budem povídat, stejně jsem ji potom četla po dvou až třech kapitolách, podle toho, jak zrovna kapitola skončila a jestli bylo alespoň trochu možné knihu otočit a přečíst si pohled té druhé. Mohu vám ale potvdit, že příběhy rozhodně nejsou úplně stejné. Každá z dívek vidí věci jinak, každá si kromě hlavní dějové linie prožívá něco jiného. 

Tentokrát se mi úplně nechce vám rozepisovat děj knihy, už jen díky opravdu propracované anotaci plné základních informací. Mohu vám ale slíbit, že Lauren Oliverová vás nezklame. 
Já od ní kromě této knihy četla zatím jen Zmizelé dívky, ale už tehdy mě přesvědčila, že rozhodně psát umí. V Replice vás opět čeká napínavý příběh a rychlý, překvapivý konec. 
Hlavní postavy jsou opravdu skvěle propracované a mohu vám slíbit, že si jak Gemmu tak Lyru zamilujete. I když Lyru možná více. Rozhodně nejsou ploché a autorka je vystavěla tak, že se do nich člověk dokáže skvěle vcítít a má pocit, jako by celý příběh prožíval společně s nimi. Všechnu bolest i radost. 

Opět se jedná o opravdu čtivou knihu, která vás jen tak nenechá ji odložit. Snad jediným mínusem je o něco pomalejší začátek, ale během několika kapitol se příběh začíná rozvíjet a ten konec? Pecka!

Knihu hodnotím 85% (přeci jenom si nechávám nějaké to procento pro další díl a zohledňuji pomalejší začátek) a za zaslání mockrát děkuji nakladatelství CooBoo. Knihu zakoupíte tady (Já vím, že si ji chcete objednat...😃)



Komentáře

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá zajímavě a má vážně hezkou obálku. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Replika mě zaujala tím, že je psána z pohledu dvou postav a hlavně to, jak je kniha zpracovaná vyzuálně :-) Já tedy od Lauren zatím nic nečetla, ale kniha mě hodně láká, tak doufám, že se k ní brzo dostanu.
    Díky za pěknou recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle kniha mě neskutečně láká. Zatím čekám na další názory, ať můžu porovnávat. A pak se uvidí ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Měla se moc obálka nelíbí a dlouho jsem si říkala sakra co všechni na ní vidí, obsahově by mě nezaujala, ale pak jsem viděla pár recenzí a řekla si tak ti chci na narozky.Ještě se mi na ní líbí počet stran miluji hrubé knížky, se těším až si jí přečtu a upřímně tě obdivuji, že umíš přečíst kniju v Aj

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky