Přečteno: Tatér z Osvětimi

Autor: Heather Morrisová
Překlad: Vladimír Fuksa
Počet stran: 248
Rok vydání: 2018/ překlad 2018
Nakladatelství: CPRESS
Anotace: Kniha Tatér z Osvětimi vznikla podle skutečného příběhu, jenž souvisí s jedním z nejznámějších symbolů holocaustu – čísly, která měli vězňové vytetována na předloktí. Když se slovenský žid Lale Sokolov stal v tom strašlivém místě tatérem a musel označovat své spoluvězně čísly vyvedenými nesmazatelným inkoustem, využil svou nepatrnou volnost k činům. Díky své práci mohl vyměňovat šperky a peníze z majetku zavražděných židů za jídlo, které pomáhalo ostatní vězně držet naživu. Kdyby byl dopaden, čekala by ho jistá smrt. Za své přežití mu vděčí mnozí. O holocaustu existuje bezpočet knih. Tato je však unikátní. Lale Sokolov velmi dobře věděl, co spoluvězně i jeho samotného čeká, a byl odhodlán nejen přežít, ale také žít naplno. To, co poznal, je sice strašlivé, ale současně plné naděje a odvahy. A v jeho vzpomínkách má své místo kupodivu také láska. V řadě vězňů čekajících na tetování stála i zděšená, chvějící se dívka. Pro Lalea – trochu drzého hazardéra – to byla láska na první pohled. Jeho a Gitin příběh, ověřený podle všech dostupných dokumentů a déle než sedmdesát let nevyprávěný, potvrdil jejich syn. Jen sotva mohli tehdy doufat, že se ho dočkají. Při čtení budete možná slzet, děj knihy vás však také povzbudí. Neboť to, co je v lidech nejlepší, přežilo i v situaci ze všech nejhorší. Heather Morrisová se narodila na Novém Zélandu, žije a pracuje v australském Melbourne. S Lalem Sokolovem se seznámila v roce 2003 a toto setkání jim oběma změnilo život. Vzniklo mezi nimi přátelství a Lale ji pověřil, aby světu předala i ty nejniternější podrobnosti z jeho života za holocaustu.

Z mého pohledu...
Lale Sokolov, nebo také Tatér z Osvětimi je jedním z mužů, kteří byli přepraveni do Osvětimi. Narozdíl od ostatních ho ale čekal o něco trochu osud - stal se tatérem, což s sebou neslo i další výhody, jako například větší příděly jídla a obecně lepší životní podmínky. I přesto to ale muselo být strašné. Lale to ale nevzdal. Abych pravdu řekla, nedokážu a snad ani nechci si představit, co to s člověkem mohlo udělat. Kolik strachu a beznaděje každý den zažívali. Lale si ale našel bod, světlo, za kterým šel a myslím, že právě to ho drželo při životě ze všeho nejvíce. Potkal svou životní lásku a možná právě díky ní se snažil pomáhat lidem kolem sebe a zajišťoval alespoň některým podporu a pomoc, kterou tolik potřebovali.

Skoro se mi nechtělo věřit, že něco tak křehkého, jako je láska mohlo přežít na místě, jako je Osvětim. Ale Tatér z Osvětimi je jasným důkazem. A dostane vás. Když si uvědomíte, že tohle všehno se opravdu odehrálo a že to není jen vymyšlená zápletka...něco to ve vás zanechá.
Příběh má obrovskou sílu a pohltí vás natolik, že knihu jen tak neodložíte.

Když jsem knížku dočetla, měla jsem pocit, že autorka možná mohla trochu více poukázat na všechny hrůzy, které se děly. I když to je strašné, připomínat si to musíme. S odstupem času ale vidím, že to nebylo potřeba. Všichni tušíme, co se odehrávalo v těchto místech a autorka nám chce předat příběh plný naděje a poukázat na příběh jedné lásky, která vznikla i na takovém místě, jako je koncentrační tábor.

I když mi bylo úzko, nebrečela jsem. Zanechalo to ve mně ale mnohem víc, než jen pár slz.

Hodnotím 90% a rozhodně doporučuji přečíst všem.
Za zaslání mockrát děkuji Albatrosmedia a vy neváhejte a knížku objednávejte přímo zde.

Komentáře

  1. Pěkná recenze :) kniha na mě kouká ze všech stran a musím říct, že mě zaujala, a to hodně. I přesto, že válečnou literaturu zrovna nemusím, tuhle si přečíst prostě musím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, z Osvětimi jsem zatím četla Děti, které přežily Mengeleho, ale věřím že toho by mohla být ještě o chlup lepší knížka, mám jí na wishlistu, tak snad brzy... :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky