Přečteno: Honest Guide

Autor: Janek Rubeš, Honza Mikulka
Ilustrace: Eliška Podzimková
Počet stran: 128
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Praha není jenom Hrad a Karlův most. Než ji začnete objevovat, poznejte její nástrahy. Ale pozor, tohle není průvodce popisující historii každé budovy či turistické procházky po památkách. Najdete tu naopak tipy, kde se dobře najíst a nezaplatit majlant, jaká místa vidět a necpat se přitom s davy nebo jak nenaletět podvodníkům. Tak vezměte svůj chytrý telefon, hotovost nechte doma a pojďte objevovat Prahu jinak.

Z mého pohledu...
Některé knihy vyžadují více pozornosti, než jen přečtení. Honest Guide je jedna z nich a proto jsem se jednoho dne společně s Lenkou vydala do Prahy. Dnešní článek bude zároveň i fotorecenzí, ale k tomu se ještě dostaneme.

Honest Guide možná znáte z YouTube nebo instagramu, tentokrát se ale budeme bavit o jejich knize. Najdete v ní tipy na místa v Praze, kam byste (možná) hned tak nezabloudili. Autoři se vyvarovali míst jako je Pražský Hrad nebo Karlův most a raději čtenářům ukázali kam si dojít na pivo, najíst se nebo si dát výbornou zmrzlinu. Osobně si myslím, že tipů na jídlo a tak dále by tam možná mohlo být o něco méně, to je ale jedna z mála věcí, co bych knize vytkla. Tím to ale samozřejmě nekončí a najdete zde tipy na místa, kam byste se určitě jen tak nevydali. Napadlo by vás třeba navštívil Hlavní poštu? Mě určitě ne. Popravdě jsem se tam zatím nevydala, ale dle popisu a fotky to vypadá moc hezky, takže tam určitě někdy zavítám. Honest Guide z vás neudělá turisty, ba naopak. Ukáže vám místa, kde by zmíněných turistů moc být nemuselo.

Na začátku knihy najdete mapu, podle které se můžete zorientovat (já ji popravdě spíš používala k tomu, abych se podívala, jak daleko od sebe jednotlivá místa jsou a kam se vydat nejdříve, abychom zbytečně nechodily z jednoho konce Prahy na druhý a pak zase zpět). Jednotlivým místům je následně věnována vždy dvojstránka, na jedné straně najdete popis a na druhé fotku. Na úpravě fotek se podílela Eliška Podzimková (kterou určitě taky všichni znáte a jestli ne, vybavte si Jeden kopeček šmoulový nebo nejnovější vydání Malého prince - na obou knihách se podílela právě ilustracemi). Každé místo má pak vlastní číslo, které koresponduje s již zmíněnou mapou.

Knížku bych doporučila všem, kteří chtějí objevit nová místa a zažít Prahu trochu jinak.
Jak jsem na začátku psala, s kamarádkou jsme podle knížky několik míst navštívily a samozřejmě jsme spolu měly foťák, takže teď přichází ta pravá chvíle na fotky.

A co si o Honest Guide v knižní podobě myslí Lenka?
Kniha Honest Guide se mi asi ve všech směrech líbila. Od začátku do konce. Je přehledná, vtipně pojatá a nádherně ilustrovaná. Popsala bych ji jedním slovem, a to jedinečná. Vepředu je mapka, která vám usnadní cestování/ztrácení. A vzadu malý pražácký slovníček (Ten by rozhodně chtělo rozšířit). V knize jsou ve většinové převaze tipy do různých hospod, restaurací a kaváren. To jediné vidím jako menší mínus. Jinak se dobře čte a určitě se do ní zase podívám.

Tahle fotka nám trvala snad nejdéle... A stejně s ní nejsem úplně spokojená #perfekcionista.

Tady jsme šly náhodou kolem.


Jedna z nejlepších zmrzlin, co jsem kdy měla.

Angelato rozhodně můžu doporučit!

Jízda "historickou" 23, na kterou jsme dobrých dvacet minut čekaly.
Věděli jste, že jezdí jednou za půl hodiny?



Za zaslání mockrát děkuji Albatrosmedia!

Komentáře

  1. Kniha vypadá skvěle. :) Honest Guide znám, ale o tom, že vydal knihu jsem netušila. :) Líbí se mi, že kromě několika turisticky známých míst, ukazuje také mnoho těch, o kterých se neví (což je škoda) a ukazuje tak dané město z naprosto jiného úhlu pohledu. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky