Přečteno: Osvětimská ukolébavka

Autor: Mario Escobar
Překlad: Vladimír Fuksa
Počet stran: 256
Rok vydání: 2018/ překlad 2019
Nakladatelství: CPRESS
Anotace: Jednoho všedního rána roku 1943 chystala Helene Hannemannová svých pět dětí do školy, když do jejího bytu vstoupili němečtí policisté. Heleniny nejhorší obavy se naplnily: na přísný rozkaz SS měla být vzata do vazby celá její rodina – děti i manžel, všichni romského původu. Přestože Helene byla Němka a rozkaz se na ni nevztahoval, odmítla rodinu opustit.

Po strašlivé cestě dorazili do Osvětimi, kde byli vrženi do zmatků táborového života. Manžel Johann byl od rodiny oddělen, Helene se však vší mocí snažila chránit děti své i ty, které měla kolem sebe. Když věznitelé zjistili, že Helene je nejen Němka, ale také školená zdravotní sestra, přinutili ji sloužit v táborové nemocnici, kterou řídil nechvalně známý doktor Mengele. Přestože ji podmínky v Osvětimi ničily psychicky i fyzicky, udělala všechno, co bylo v jejich silách, aby všem dětem kolem sebe pomohla mít se alespoň trošku lépe.


Z mého pohledu...
Máme tu další knížku s tématikou Osvětimi - Osvětimská ukolébavka. Tentokrát vypráví příběh Helene, která je sice Němka, ale i přes to se dostane do koncentračního tábora. Její rodina (manžel a děti) jsou romského původu a i když se rozkaz vzít všechny Romy do vazby Helene netýkal, svou rodinu odmítla opustit. Tehdy ale ještě vůbec netušila, co bude následovat.

Její manžel byl hned po příjezdu do Osvětimi oddělen od rodiny, Helene se mezitím snažila ochránit děti. Zde je ale důležité říct, že pro tuto chvíli měla Helene štěstí - díky jejímu původu (a faktu, že je školená zdravotní sestra), ji donutili pracovat v nemocnici a následně i vést školu a školku, čímž pomohla spoustě dětí i jejich rodičů.

Jestli hledáte silný příběh, který bude výborně napsaný a děj bude rychle utíkat, tohle je ta pravá volba. Kniha mě chytla už od začátku a rozhodně to je jedna z těch, ke kterým se vrátím. Tatér z Osvětimi to není a zároveň to ani nejsou dva příběhy, které by se daly vzájemně srovnávat, ale jedná se o stejně kvalitní četbu. Na konci knihy je navíc spousta věcí navíc - slovníček, témata k diskuzi...

Za zaslání mockrát děkuji nakladatelství Albatrosmedia!

Komentáře

  1. Tak tuto knížku si rozhodně musím přečíst! Už delší dobu jsem po ní pokukovala. Mockrát děkuji za článek a přeji krásný večer!
    READING WITH LUCY

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky